Güncelleme Tarihi:
Bbu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Yaz yemeklerinin yanında tercihiniz çoban salatası mı cacık mı diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 56’sı çoban salatasını seçti. Biz de üzerine şu ayrıntıları istedik: “Çoban salatasını nasıl yaparsınız? Sizce en çok hangi yemeklerin yanına yakışıyor? Soğanını yarım ay mı dilimlersiniz yoksa küp küp mü doğrarsınız? Cacığı yoğun kıvamlı mı yoksa sulu mu seversiniz? Salatalıkları doğrar mısınız yoksa rendeler misiniz?” İşte, gelen yorumlar...
@tuzin_atli: “Çoban salatasında taze nane (veya reyhan) ve taze soğan da olmalı. Sosunu kızılcık sirkesi, limon ve zeytinyağıyla hazırlarım.”
@arzugi: “İlk tercihim cacık... Ev yoğurdu, küçük küçük doğranmış salatalık, dereotu, nane, sarımsak ve zeytinyağıyla yapar, su katmam. Üzerini nane ve kırmızı biberle süslerim. Çoban salatası da soframızda çok olur. Her malzeme küçük doğranmış olmalı. Sosuna sumak da katarım.”
@zilliko: “Cacığı ev yoğurduyla, su katmadan yaparım. Sarımsak, bol kuru nane ve zeytinyağı da olur. Bazen salatalık yerine semizotu sapları ve minik kesilmiş elma da katarım.”
@sevgiozbatur: “Bol domates, soğan ve limonlu çoban salatası... Koyu kıvamda, dereotlu cacık. İkisi arasında seçim yapamayacağım. Şu an bile ağzım sulandı.”
@selmaozdogan: “Lezzetli Trakya domatesi, salatalık, maydanoz, soğan, zeytinyağı ve limonla çoban salatasını çok severim.”
@isinirakk: “Yazın Çanakkale domatesi, pembe domates, bol soğan, maydanoz ve az acı sivri biberli çoban salatasını her yemeğin yanında yiyoruz. Cacığı da... Rendelenmiş salatalık, sarımsak, dereotu, taze veya kuru nane, ev yapımı yoğurt; üzerine zeytinyağı...”
@kayaciogluesendemir: “Sofrada pilav varsa cacık... Ama çoban salatası olmadan yaz olmaz. Küçük küçük doğranmış malzemeyle ve önden hazırlanmış sosla iyice karıştırarak...”
@savasdincbas: “Çoban salatası... Hele kaşık salata tarzı olursa...
Püf noktaları
Yanyalı Fehmi Lokantası’nın sahibi Ergin Sönmezler’den..
◊ Klasik bir çoban salatasının değişmeyen malzemeleri domates, tatlı kıl biber, salatalık, soğan ve maydanozdur. Lezzetli bir salata için bu malzemelerin de lezzetli olması mühim. Hakiki Çanakkale bahçe domatesi, diri silor veya Çengelköy salatalık, körpe kıl biber iyi sonuç veriyor.
◊ Soğanı ince ince doğradıktan sonra elinizle hafifçe ovun. Hem acısı çıkar hem sonradan sulanmaz.
◊ Maydanoz yıkandıktan sonra iyice kurutulup doğranmalı.
◊ Sosunu iyi bir zeytinyağı, limon ve sirkeyle hazırlayın. Ben balsamik sirkeyi de yakıştırıyorum.
◊ Arzuya göre nar ekşisi, ceviz ve tulum peyniriyle de çeşitlendirilebilir.
◊ Yağlı bir yoğurt ve az suyla yapmanızı öneririm.
◊ Salatalıkları ayrı bir kapta tuzlayıp yoğurda öyle karıştırın. Yoğurdu hafif sulandırıp çırptıktan sonra salatalıkları ekleyin.
◊ Biz lokantada zeytinyağı ve dereotu ekliyoruz. Arzu edilirse kuru nane ve kıyılmış sarımsak sonradan katılabilir.