Paylaş
Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak için öncelikle yapmanız gereken oruç tuttuğunuz zamanlar haricinde ana öğün ve ara öğün sayınızı mümkün olduğunca artırarak beslenmek olmalıdır.
İftar yemeğinde tüketeceğiniz besinler; kremasız çorbalar, sebze yemekleri, salatalar, zeytinyağlı yemekler ve posa içeriği yüksek olan kurubaklagil yemekleri olmalıdır. Ara öğünlerde meyve, kuruyemiş veya süt ürünleri tercih edilebilir.
Ramazan ayında çeşitli egzersizleri yapmak gereklidir. İftar sonrası yapacağanız hafif tempolu 30-45 dakikalık yürüyüş yavaşlayan metabolizmanızı hızlandıracaktır. Ayrıca metabolizmanıza yardımcı içecek tarifini altta paylaştım.
Ramazanda yavaşlayan metabolizmaya ek olarak özellikle iftardan hemen sonrasında şekerli besinler, çikolatalı tatlılar veya güllaç tüketimi artmaktadır. Tatlı tüketiminizi kısıtlamalısınız, tercihen sütlü tatlılar veya dondurma haftada 1-2 kez tüketilebilir. Ramazana özel hazırlaması kolay ve düşük kalorili tatlı tarifini altta paylaştım.
Vücudumuzun yaklaşık %60-70’i sudan oluşmaktadır. Ramazanda oruç tuttuğunuz zamanlar haricinde 10-14 bardak veya yaklaşık olarak 2-3 lt. su tüketmelisiniz.
Sahur:
2 ince dilim ekmek (50gr)
60 gr beyaz peynir
1 adet haşlanmış yumurta (tuz eklenmemiş)
2-3 adet tam ceviz veya 5-10 adet zeytin
Yağsız ve tuzsuz sebze ve yeşillikler
Sahur ara öğünü: 1 çay bardağı tarçın eklenmiş süt
İftar:
2 kepçe sıcak veya soğuk çorba
6-8 çorba kaşığı etli veya etsiz sebze yemeği/ 6-8 çorba kaşığı etli veya etsiz bakliyat yemeği/ El parçası kadar Izgara et veya Orta boy Izgara balık
1 bardak naneli ayran veya 1 büyük kase cacık
1 dilim ekmek veya 1 küçük parça pide
Mevsim sebzeleriyle hazırlanmış mevsim salatası veya haşlanmış sebzeler
İftardan 45 dakika sonra: 6-8 adet çiğ badem + herhangi bir meyve
• 2 çorba kaşığı chia tohumu
• 1,5 çay bardağı süt
• Doğranmış taze veya kuru meyve
• 1 çay kaşığı tarçın
süt ve chia tohumunu cam bir kaba alıp buzdolabına koyun. Dolapta 4-6 saat arası bekletin. Chia tohumlarının dibe çökmemesi için dolaptayken ara ara karıştırın. En son meyveleri ve tarçını ekleyin. 265 kaloridir.
• 1 kase yoğurt
• 2-3 dilim ananas
• Yarım muz
• 1 adet kivi
• 1 tatlı kaşığı bal
• Nane yaprağı
Ananas, kivi ve 1 tatlı kaşığı balı püre kıvamında ezin. Yoğurdun üzerine ilave edin. Üzerini alüminyum folyo ile örtüp buzdolabında 1-2 saat bekletin. Nane yapraklarıyla süsleyip servis yapın. 285 kaloridir.
• 3-4 dilim yeşil elma
• Dilimlenmiş 1 adet salatalık
• 3-4 dilim limon
• 2-3 parça taze nane
• 1 tane poşet yeşil çay
• 500 ml su
Suyu kaynatın, bütün malzemeleri suyun içine ekleyin 5-10 dakika bekleyin ve süzdürün. İftardan sonra tüketin.
Şimdiden hayırlı Ramazanlar dilerim.
Paylaş