Paylaş
Öğünlerde, yemeklerinizin yanında mutlaka ev yapımı turşu olsun.
Artık biliyoruz, bağırsaklarımız ‘ikinci beynimiz’ kabul ediliyor. Bunun nedeni, bağırsaklarımızda yaşayan ve 500’den fazla çeşidi bulunan dost (faydalı) bakteriler. Bu bakterilere Yunanca ‘yaşam için’ anlamına gelen ‘probiyotik’ deniyor.
Bağırsaklardaki bakteri çeşitliliği beslenme şeklimizle oldukça ilişkili. Rafine şeker ve kötü yağlar tüketiyorsanız örneğin, bağırsağınızdaki probiyotik sayısı azalır, zararlı mikroorganizmaların sayısı artar. Bu da bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalanmanıza neden olur. Ben çocuklarımın okula başladığı dönem daha çok hastalandıklarını görüp onlara her gün 1 su bardağı kefir içirmeye başladım. Yemeklerin yanında turşu yemelerini sağladım, tarhana çorbası gibi probiyotikten zengin besinlere öğünlerimizde daha sık yer verdim. Bu sayede özellikle mevsim geçişlerinde daha az hastalandıklarını, tuvalete daha düzenli çıktıklarını gözlemledim. Benim mutfağımdan probiyotik besinler eksik olmaz, her hastama da probiyotiklerden zengin beslenmesini tavsiye ediyorum.
Kefir, probiyotik özelliği sayesinde stres seviyenizi de azaltır.
Ev yapımı turşu, ev yapımı yoğurt, şalgam suyu, sirke, tarhana, kefir gibi ürünler probiyotikten zengin... İsim olarak oldukça karıştırılan ‘prebiyotikler’se dost bakteri olan probiyotikler için bir besin kaynağı... Yani, probiyotik ürünlerle dost bakterileri yiyoruz, prebiyotikler sayesinde de o dost bakterileri besliyoruz. Prebiyotik değeri yüksek yiyeceklere de kuru baklagiller, muz, fasulye, çilek, elma, lahanagiller, soğan, sarımsak, enginar ve pırasa gibi ürünleri sayabilirim. Tavsiyem, her gün bir kâse probiyotik yoğurt yemeniz... Bugünlerde okula giden çocukların hastalanmasını önlemek için yemeklerinin yanına yoğurt, şalgam suyu ve turşu eklemeyi ihmal etmeyin. Siz de bol bol yiyin. Probiyotik açıdan zengin besinler sizi uzun süre tok tutacaktır. Özellikle yolculuk sırasında kefir içerseniz, midenizin rahatladığını, yolculuk sonrası oluşabilecek kabızlık gibi sorunları yaşamadığınızı göreceksiniz.
Kefir, 61 çeşit bakteri ve maya türü içerdiğinden yoğurttan daha zengin bir probiyotik kaynağı... Kefirdeki probiyotik özellikteki bakteriler, stres hormonu olarak bilinen kortizolü de düşürüyor.
AKLINIZDA OLSUN!
Probiyotik ve prebiyotikler sadece bağışıklık sistemimizi desteklemekle kalmaz; sindirim sistemini dengeleyerek gaz ve şişkinlik problemlerine iyi gelir, kan yağlarının azalmasına da yardımcı olur.
BAĞIŞIKLIK DOSTU TARİFLER
ISPANAKLI SMOOTHİE
(1 kişilik)
NE LAZIM?
* 200 ml kefir
* 2 yemek kaşığı yulaf
* 1 yerli muz
* 1 avuç ıspanak
* 1 tatlı kaşığı çiya tohumu
NASIL YAPARIM?
* Tüm malzemeleri blender’dan geçirin, servise hazır.
MOR LAHANALI CACIK
(1 kişilik)
NE LAZIM?
* 1 su bardağı kefir
* 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
* 1 dilim ananas
* 1/4 mor lahana
* 1/2 havuç
* Taze nane
NASIL YAPARIM?
* Süzme yoğurtla 1 su bardağı kefiri karıştırın.
* Mor lahana ve havucu rendeleyelin.
* Ananası küçük küpler şeklinde doğrayıp yoğurdun içine ekleyin.
* Taze naneyle süsleyip servis edin.
TURŞULU SALATA
(1 kişilik)
NE LAZIM?
* 4 yemek kaşığı haşlanmış nohut
* 2 yemek kaşığı lahana turşusu
* 1 avuç maydanoz
* 1 avuç taze nane
* 1 avuç roka
* 5-6 yaprak marul
* 1 küçük kuru soğan
* 1 közlenmiş kırmızı biber
Sosu için;
* 1 limonun suyu
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı sirke
* Karabiber, az tuz
NASIL YAPARIM?
* Tüm yeşillikleri iyice yıkadıktan sonra genişçe bir kâseye doğrayıp harmanlayın.
* Üzerine halka halka doğanmış soğanı, közlenmiş kırmızı biberi, haşlanmış nohutu ve lahana turşusunu ekleyin.
* Ayrı bir kapta zeytinyağı, limon suyu, sirke ve baharatı karıştırıp salatanın üzerine gezdirin.
Paylaş