Halk arasında uzağı görememe olarak bilinen miyop, göz sağlığına yönelik en büyük tehdidi oluşturuyor. Hastalığın görülme sıklığı dünya çapında endişe verici oranlarda artarken, çocuklar ve genç yetişkinler arasında daha yüksek yaygınlık görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar dünyanın yarısının gözlüğe ihtiyaç duyacağı ve bunun küresel bir görme salgınına yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki miyop neden ‘salgın’ gibi artıyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Türkiye'de durum nasıl? Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkEngelli dostlarımın iş hayatında birçok zorlukla karşılaştığından geçen haftaki yazımda bahsetmiştim. Kör olmak artık bizim normalimiz ve bu durum işimizi yapmamıza engel değil. Yaşadıklarımız ortak olduğu için de zaman zaman dertleşiriz. Şimdi size bu arkadaşlarımın gerçek hikâyelerinden bahsedeceğim...
#GörmekDünya havayolu şirketlerinin çatı kuruluşu IATA, 79. Genel Kurul Toplantısı’nı Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane’nin desteğiyle İstanbul’da yaptı. Neredeyse gelmeyen havayolu şirketi CEO’su kalmadı. Artan havayolu trafiği bütün şirketlerin yüzünü güldürüyordu. Yüksek moral altında yapılan toplantıda kadının gücü de öne çıktı.
#Türk Hava YollarıMR, yani manyetik rezonans görüntüleme, halk arasında daha çok kullanılan ismiyle tomografi, tıp dünyasının bize sunduğu en faydalı araçlardan biri. Peki ya size bu yöntemle düşüncelerimizi okumanın mümkün olabileceğini söylesek?
#MR"Halka mâl olmuş" sözünün cuk oturduğu biri varsa o da 20'nci yüzyılın hatta belki de dünya tarihinin en büyük dehalarından biri olan Einstein'dır, değil mi? Maalesef tam olarak değil. Einstein'ın fikirleri ve keşifleri bir yana ismini ve yüzünü kullanabilmek bile o kadar basit değil...
#Albert EinsteinEvini, ailesini, arkadaşlarını, işini ve aşkını terk edip amaçsız şekilde kendini yollara vuran bir adamın hikâyesini anlatan Jang Eun-jin’in ‘Cevapsız Mektuplar’ı Kore’nin isimsiz şehirlerinde geçiyor ama kahramanıyla, onun ruh haliyle, gözlemleriyle, orayla sınırlı kalmayıp evrenselleşiyor.
#Jang Eun-JinTarihin en büyük soygunlarından biri Kasım 2019'da Almanya'nın Dresden şehrinde gerçekleşti. 6 kişilik bir grup sabah 5 sularında girdikleri müzedeki en değerli parçalardan 21 tanesini çalıp kayıplara karıştı. Şüpheliler yakalandı ancak çaldıkları eserler hâlâ ortalarda yok. Peki kimdi bu hırsızlar ve bu soygunu nasıl yapmışlardı? İşte filmleri, dizileri aratmayacak gerçek bir soygun hikâyesi...
#ALMANYADJ’lerin 90’lı yılların şarkılarını çaldığı, hatta o dönemin ikonik müzisyenlerinin katıldığı konserlere, partilere ilgi her geçen gün artıyor. Gençler canlı müzik mekânlarında en çok 90’larla eğleniyor. Modern meyhanelerin şarkı listeleri o dönemin istilası altında. İyi de birçok müzik insanının popun ‘altın çağı’ olarak gördüğü 90’ların büyüsü neydi? Uzmanlar ve müzisyenlerle bu sorunun yanıtını aradık.
#90'Larİnternet yavaşladığında açıp kapamak dışında kendi haline bıraktığımız modemler, evdeki en büyük tehlike haline gelebilir. Modemler nedeniyle akıllı cihazlarımız ve hatta yatak odasındaki televizyonlar bile güvenli değil. Peki ne yapmalıyız? Detaylar haberimizde...
#ModemÖzellikle ileri yaşlarda sık görülen, halk arasında “sarı nokta” olarak bilinen göz problemlerinden biri olan “makula dejenerasyonu” nedir? Kimlerde görülür? Tedavi edilmezse nelere yol açabilir? Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Selim Demir konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
#Sarı Nokta HastalığıKoronavirüsün hayatımıza getirdiği en büyük yeniliklerden biri uzaktan eğitim oldu. Öğretmenlerimiz artık tahta önünden değil, ekran başından sesleniyor çocuklara. Şimdiye kadar öğrenci ve ebeveynler anlattı, peki öğretmenler ne yaşıyor bu süreçte? Kimi devlet kimi özel okuldan öğretmenlerle konuştuk. Öğrencilerin ilgisini ekranda tutmak için şov yapan, sesini yükselterek konuştuğu için sertlikle suçlanan, derste oyun oynayan çocuklarla baş etmeye çalışan öğretmenler yine de pes etmiyor!
#Gazetehaberleri