Usta şairimiz Ataol Behramoğlu ‘Köprülere Şiirler’ yazdı. İlk Adana’daki 2 bin yıllık Taş Köprü’yü düşünmüş, sonra da şiirler köprülerin altından su gibi akmış; edebiyattan, müzikten, devrimden hatırladığımız dersem olmaz, unutmadığımız köprüleri bir bir yazmış Behramoğlu. Şiirden köprüler kurmak güzel düşünce, üstelik şiirinin ustasının eline düşünce...
#Ataol BehramoğluBir yanda dünyanın en zengin insanlarından birine ait 500 milyon dolarlık bir süper yat, diğer yanda o yat geçebilsin diye sökülmek istenen asırlık bir köprü ve o köprüye gözleri gibi bakan Rotterdam sakinleri... Şubat ayında yaşanan köprü krizi ilk bakışta basit bir yerel yönetim meselesi gibi görünse de aslında derinlerde çok daha ilginç bir felsefi ayrımın sembolüydü. Nasıl mı? Anlatalım...
#RotterdamEskişehir'de ailelerinin bir süre önce kayıp başvurusunda bulunduğu 4 kişi için kentin ortasından geçen Porsuk Çayı’nda arama başlatıldı. Aramalarda ‘Seviyorum Recep’ olarak bilinen ve sokaklarda ‘seviyorum’ diye bağırarak şiir okuyan evsiz Recep Yıldız’ın (61) cesedi bulundu. Ekiplerin Porsuk Çayı'nda diğer 3 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.
#Porsuk ÇayıMHP Lideri Bahçeli son öğrenci eylemlerini 68 dönemine benzetti. 68 kuşağı üzerine bugüne kadar pek çok kitap, makale yazıldı; belgeseller, diziler, filmler çekildi. Ama bir konunun üzerinde nedense pek durulmadı. Bu nedenle 68 kuşağı sanki hep eksik anlatılmış gibi geliyor bana. Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, Sinan Cemgil, İbrahim Kaypakkaya ve nicelerini gerçekten tanıdığınızı mı düşünüyorsunuz? Gelin onların pek bilinmeyen yönlerini yazayım, kararı siz verin...
Fransa’nın güneyindeki Toulouse, Gaillac ve Cordes, ortaçağ atmosferi özenle korunan şehirler. Tuğla binaların yaygınlığı nedeniyle silüetleri kırmızıya boyanmış. 13’üncü yüzyıl öncesinde, üçünde de Katarlar yaşardı. Hayat iyilik ve kötülüklerden ibaretti onlar için. Vatikan’a, kilise hiyerarşisine meydan okuyup Hıristiyanlık’ın ilk günlerine, en saf haline dönmeyi savunuyorlardı. Haçlı seferlerinde Avrupa’yı kasıp kavuran bağnazlığın kurbanı oldular. Günümüzde bu şehirler edebiyatın, şarap kültürünün serpilip geliştiği merkezler. Yaz başında çıkacağınız bir yolculukta, bağnazlığın tamamen silemediği Katarlar’ın izlerini görebilir, ortaçağ atmosferini yaşayabilirsiniz.
Ekim sonunda birkaç günlük kaçamak yapmayı düşünüyorsanız size beş önerimiz var. Adriyatik kıyısındaki Dubrovnik’te ortaçağ atmosferini yaşayacaksınız. Cebelitarık, bu mevsimde büyüleyici Akdeniz manzaraları sunuyor. Sonbaharda doğayla baş başa kalmak, uzun yürüyüşlere çıkmak istiyorsanız Vaduz size göre. Lubliyana ve Lüksemburg ise kültürle, müzikle iç içe bir sonbahar vaat ediyor.
Sedat Şanver bir şair.. "İzmir Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Derneği"ni kurdu, ardından "İzmir Şehir Kültürü Dergisi"ni yayınlamaya başladı. Yıllarca şair olarak hizmet ettiği kültür dünyasına bu kez dernek etkinlikleri ve yayınlamakta olduğu dergisi ile katkı sağlıyor. Bir ilkeli ve özverili şairi tanıyalım.
Siyasi hayatıNazım Hikmet'in büyükbabası Nazım Paşa valiliklerde bulunmuş, özgürlükçü, şairliği olan bir kişiydi. Mevlevi tarikatındandı. Anayasacı Mithat Paşanın yakın arkadaşıydı. Babası Hikmet Bey ise Mekteb-i Sultani (sonradan Galatasaray Lisesi) mezunu, önce ticaret yaşamını denemiş, başaramayınca Kalem-i Ecnebiye'ye (dışişleri) bağlanmış bir memurdu.
Danilo Giannoni'nin "Hayatındaki KAdınlara Teşekkür Ettigi Ebru Sergisi" bu akşam 18:00'de açılıyor... Sergide Giannoni'nin hayatında yer alan ve kendisine ilham veren 20 kadına, yaptığı soyut portrelerden oluşan sergide Sezen Aksu, Hülya Avşar, Özlem Önal, Ornella Muti'ye adanan tablolar yer alıyor.