Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, daha önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da başkent Berlin’deki Cumhurbaşkanlığı Köşkü Bellevue Sarayı’nda 9 Kasım’da bir etkinlik düzenledi. Bu hem anma hem de kutlama etkinliğiydi. Nitekim konuşmasında da bunun altını çizdi. “9 Kasım Almanların hem aydınlık hem de en karanlık günüdür” dedi.
#AlmanyaEnternasyonalizm, insanları ''dünya milleti'' olarak tanımlayan ideolojik bir disiplindir. Diyalektik materyalizmde de önemli yer tutan bu kavram günümüzde daha çok sosyalizmi tanımlamak için kullanılır. Enternasyonalizm nedir ve temel ilkeleri nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Enternasyonalizm Nedir?Proletarya Marksizm ve sosyalizm literatüründe işçi (emekçi) sınıfı demektir. Ülkelerin nüfusunun yarısından fazlasını proletarya sınıfı oluşturur. Bakunin ve Kropotkin gibi anarşistlere göre proletarya sadece kol işçilerinden ibaret değildir. Öğretmen ve yazar gibi kanaat önderleri de proletarya (kafa işçisi) sınıfından sayılır. Proletarya diktatörlüğü ve devrimi nedir? Sizin için araştırdık.
#Proletarya Ne Demek?Alphan Akgül, ‘Bir Uçurumun Haritası’nda (YKY) varoluşun, huzursuzluğun, korkunun haritasını çizerken, bu üç zorluğu şiire kolayca taşımak yerine ‘punk’ bir tavrı seçmiş. Neredeyse Hasan Hüseyin’in kitabının adı gibi, ‘acıyı bal eylemiş’ diyebileceğimiz bir tavra yönelmiş.
#Arife KalenderNicedir merak ettiğiniz eserleri okumak, kitaplığınızda hep gözünüze çarpan ama bir türlü okumaya vakit bulamadığınız kitapları elinize almak, yeni yazarlar keşfetmek, yarım kalan klasikleri bitirmek için bundan daha iyi bir zaman olabilir mi? Jürimize danıştık, evde geçirdiğimiz zamanı daha anlamlı kılacak önerilerini sorduk. İster zamana direnen bir kitabın kapağını aralayın, ister çağdaş edebiyatın parlayan yıldızlarının izini sürün...
#KitapKimilerine göre bir halk kahramanı, kimilerine göre azılı bir katil. Avustralya tarihinin en ilginç figürlerinden biri olan İrlanda kökenli Ned Kelly’nin hayatı, ‘Kelly Çetesi’nin Gerçek Hikâyesi’yle huzurlarımızda. Justin Kurzel imzalı yapım, şu ana kadar vizyona giren filmler itibariyle yılın açık ara en iyisi.
#Uğur VardanÇizgi romanlar uzun süredir farklı anlatım türlerinde araç olarak kullanılıyor. Gazetecilikte de belgeselde de bir mecra olarak kabul görür oldular. Üstelik sevindirici bir şekilde Türkçeye çevrilme hızlarında da ciddi bir artış var. Tarihe yön veren devrimler, direnişler, ikonik isimler, yakın tarihin olayları ya da sanatçılar çizginin diliyle çıkıyor karşımıza...
#Çizgi RomanZamanımızın büyük oyuncularından Cate Blanchett’ı 13 farklı karakterde karşımıza getiren ‘Manifesto’; ‘Minimalizm’, ‘Sürrealizm’, ‘Dadaizm’, ‘Fütürizm’, ‘Dogma’ gibi sanatsal akımlar eşliğinde absürd hikâyeler anlatan, deneysel ve içine girildiğinde izlenmesi son derece zevkli bir film.
#ManifestoAnsiklopediler onun için ‘Filozof, sosyal bilimci, tarihçi ve devrimci’ sıfatlarını kullanıyor. ‘Genç Karl Marx’, işte bu kişiliğin hayatından kimi kesitleri aktarırken fikir yoldaşı Friedrich Engels’le dostluklarına, yazıp çizdiklerine, hayatlarındaki zorluklara, aile ilişkilerine ve insanlık tarihindeki önemlerine de vurgu yapıyor. Film, ‘Marksizm’in temellerine giriş niteliğinde...
#Haftanın FilmleriBurası bir şehir olmanın ötesinde aynı zamanda Avrupa’nın kalbi. Uzun zamandır eşim Dilek’le birlikte planladığım BENELUX - Paris turunun ilk ayağı olan Brüksel’e inmeden önce bürokrasiye boğulmuş bir şehirle karşılaşacağımı düşünüyordum ama Brüksel’in dünyaca ünlü Grand Place Meydanı’na adım attığımda şehre dair tüm fikirlerim baştan sona değişti. İşte Brüksel gezi rehberi
#BrükselCHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, terör örgütü üyeliği suçlamasıyla cezaevlerinde bulunan 3 bin üniversite öğrencisi hakkında; Che Guevara’nın, Deniz Gezmiş’in fotoğrafları, parasız eğitim pankartı, Grup Yorum bileti, yaş pasta, Kazım Koyuncu belgeseli, CD ve boş pet şişeler gibi “komedi” delillerle iddianame düzenlendiğini söyledi.