‘Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği’ romanıyla tanınan dünyaca ünlü yazar Milan Kundera, 94 yaşında hayatını kaybetti. Edebiyat eleştirmeni ve yazar Metin Celâl, “Gelecek kuşaklarca okunacak, klasikleşecek kalıcı eserlerin yazarıydı. Dünya edebiyatı büyük bir yazarını kaybetti” dedi.
#PragÖdüllü gazeteci ve belgeselci Brent Renaud, Rusya tarafından açılan ateş sonucu boynundan vurularak yaşamını yitirdi. Renaud'un hayatının kan donduran son anlarını olay yerindeki gazeteciler dünyaya anlattı. Peki Renaud ne için Ukrayna'daydı, hayatını neye adamıştı? Onu da meslektaşlarından dinleyelim...
#Brent RenaudÇinli teknoloji devi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma aylardır ortada yok. Ne haberi çıkıyor ne de fotoğrafı... Peki Ma nerede? Dahası yıllarını spot ışıkları altında geçirmiş Ma'nın bir anda sırra kadem basmasının ardındaki sebep ne? İşte balmumu kanatlarıyla uçarken Güneş'e fazla yaklaşan İkarus misali bir yükseliş ve düşüş hikayesi...
#Jack MaPera Müzesi’nin yeni sergisi ‘Bir Rüyanın İnşası: Arnavutluk Sanatında Toplumcu Gerçekçilik’te yer alan eserlerin çoğu, Enver Hoca döneminde sanatçılar tarafından güdümlü olarak üretilmiş. İktidarın ruh mühendisliğine soyunduğu bu dönemde sanatçılar birer memur gibi çalışarak hem sanata hem de siyasete hizmet vermiş ve devletin rüya inşa etme projesinin araçları haline gelmişler.
#Enver HocaAlmanya’nın başkenti Berlin’de, Demokratik Almanya Cumhuriyeti döneminde Devlet Güvenlik Bakanlığı Stasi’nin genel merkezi olan ve daha sonra müze olarak kullanılan bina cumartesi gecesi soyuldu. Müze direktörü Jörg Drieselmann, Berlin’den çalınan eserlerin değerinin binlerce Euro olduğunu söyledi.
#Almanya‘Bir Gölge Gibi Silineceksin’ büyük bir ustadan, Selim İleri’den okurlarına ve belki kendine de bir 70 yaş armağanı. Keyifle okunan, Selim İleri’nin okuduklarını, aldığı notları, değerlendirmelerini birer deneme bütünlüğünde edebi tad alarak okurken yazar ve eserleri hakkında yeni bilgiler edindiğimiz nadide bir eser.
#Selim İleriPera Müzesi’nin ev sahipliği yaptığı ‘Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar’ sergisi, 13 Çinli sanatçının mürekkep resim geleneğinin özüne yönelik arayışlarına odaklanıyor. Sergi, dünyanın en kalabalık ülkesinin güncel sanatı hakkında bilgi sahibi olmak için eşsiz bir fırsat.
#Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalarİçinde bolca hüzün ve dayanışma olan bir hikâye bu... Kadıköy’den Rusya’ya, hapishane ranzalarından toplama kamplarına uzanan iki arkadaşın öyküsü. Gazeteci Nebil Özgentürk, ‘Nâzım’ın Kanatları’nda bizleri Nâzım Hikmet ile hapishanede tanıştığı, yıllar sonra da yazdığı efsane mektupla Gulag toplama kampından kurtardığı Ramiz Demirkuşak’ın dostluğuna şahit ediyor.
#Instagram‘Calvino Albümü’, büyük İtalyan yazar Italo Calvino’nun yaşamının fotoğraflı ve anekdotlarla dolu hikâyesi. Kitabı hazırlayan Luca Baranelli ve Ernesto Ferrero, gevezeliği sevmeyen Calvino’yu, çeşitli zamanlarda kaleme aldığı metinler, mektuplar ve kitaplarındaki cümleleriyle konuşturuyor.
#CalvinoKaliforniya’nın başkenti turistik rotaların dışında. Oysa iki nehrin ortasındaki şehir, sokaklarını gölgeleyen dev meşe ve palmiyelerle, rengarenk begonvilleriyle açık park gibi. 1849’da, eyalet federasyona katılmadan bir yıl önce kuruldu. Kültür hayatı canlı. Mimarisi özgün ve çeşitlilik içeriyor. Tower Plak’ın doğduğu art deco stili Tower Tiyatrosu, cafcaflı, parlak renklerle dekore edilmiş Tower Cafe hala hizmet veriyor. Crocker Sanat Müzesi, 2010’da eklenen 11,6 bin metrekarelik Teel Aile Bölümü ile üç kat genişledi. Eyaletin Los Angeles, San Francisco gibi pırıltılı sahil kentlerine benzemeyen Sacramento’ya Central Vadisi özentiden uzak, küçük bir şehir atmosferi kazandırıyor.
#36 Saatte SacramentoRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriBugün de birtakım çevreler ‘Fetih niye kutlanıyor’ diye konuşuyorlar. Cevap çok açık olmalı: ‘Size ne?’ Umumi ahlak ve güvenliğe mugayir davranış olmadıkça bu gibi kutlamalar demokrasinin icabındandır, siz karşıysanız kutlamalara katılmayınız. Kuşkusuz bu temel ilke, bir sanat ve adeta fonetik bir mimarlık haline dönüşen kutlama tekniklerinin maskara edilmesi için geçerli olmamalıdır.
#İlber Ortaylıİsim babası Mustafa Kemal’den duvarlarına imzasını atan mimar Bruno Taut’a, Muhsin Ertuğrul’dan diğer tüm efsane hocalarına kadar modern Türkiye’yi var eden pek çok ismin emeğinin geçtiği bir eğitim ekolü Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi. Kısaca DTCF... Mezunları, bugün ülkenin kültür sanat hayatına yön veren isimler. Bu isimlerden biri de tiyatro bölümü mezunu, yazar Murathan Mungan. Bu hafta başında yayımlanan 686 sayılı KHK ile beş öğretim görevlisini kaybederek fiilen kapanma noktasına gelen okulunu, savunulması gereken bir kültür sanat kalesi olarak tarif ediyor.
#AnkaraBazı emareler gösteriyor ki şimdi askeri okullar, Harp Akademileri’nin alanı, Metris gibi yerler pekâlâ devletin elinde müze ve kültürel faaliyet alanı olarak kullanılabilecekken inşaat şirketlerinin hedefi konumunda. İstanbul’un zenginlikleri nasıl ve ne zaman teşhir edilecek? Daha hâlâ bir şehir müzemiz yok. Yedikule gaz fabrikasının alanı niçin bir ‘Şehir Müzesi’ için düşünülmüyor?
#İlber OrtaylıLahey/Lüksemburg, 10 Aralık 2015-2016 yılı ‘Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı’ programı için kısa listede yer alan 14 anıt eser ve miras alanı, kültürel miras konusunda Avrupa’nın önde gelen kuruluşu Europa Nostra ile Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü tarafından farklı disiplinlerden uzmanların katılımıyla bugün gerçekleştirilen panelde açıklandı.
#Kültür MirasıİİT eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu Roma'da 'Barış Ödülü'nü aldı. Ödülün kendisi için sürpriz olduğunu söyleyen İhsanoğlu, "Çünkü İslam İşbirliği Teşkilatı'nı bıraktıktan sonra biraz bu işleri bırakmak istedim. Biraz kendi kafamı dinlemek ve istediğim kitapları yazmak istedim. Fakat böyle hoş bir sürpriz oldu. Ben de memnuniyetle kabul ettim'' dedi.
#Roma