Meraklılarının yoğun ilgi gösterdiği Şişli Plak Festivali'nin üçüncüsü bu yıl 7-8 Ekim tarihlerinde yine Feriköy Organik Pazarı otopark alanında düzenlenecek. Vigor Sanat organizasyonu ile gerçekleşecek festival, İstanbul’un müzik kültürünü ve plak atmosferini yaratan tüm paydaşlarını iki gün boyunca bir araya getirmeyi hedefliyor. Alman grup Alphaville, festivalin kapanışında katılımcılara özel ücretsiz bir konser verecek.
#Şişli Plak Festivali 2023Twitter, Facebook, Tiktok... Cep telefonu, akıllı saat, tablet... Her geçen gün daha fazla vakit geçirdiğimiz sosyal medya platformları ve teknolojik araçlar, adına 'dijital çağ hastalıkları' denilen bir sürü rahatsızlığı da ortaya çıkardı. İşte “Bundan 30 yıl önce obezite bir hastalık dediğimizde 'yiyen insansan zarar gelmez' diye karşı çıkılıyordu. Bugün ise Hikikomori, WhatsAppitis dediğimizde uzaydan gelmişiz gibi bakıyorlar ama durum ciddi" diyen uzmanların ışığında yeni çağın hastalıkları ve uzmanlardan önemli uyarılar...
#Dijital HastalıklarBozlu Art Project’te açılan bir serginin de eşlik ettiği Yahşi Baraz’ın ‘Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya Doğru’ kitabı, büyük sanatçının inişli çıkışlı yaşamını ve sanat yolculuğunu görseller eşliğinde yansıtan kapsamlı bir monografi. Her yaratıcı sanatçıda olduğu gibi Zeid’in yaşamının da ruhi iniş çıkışlarla dolu olduğunu vurgulayan Baraz, “Ben bu kitabı kaleme alırken Zeid’in yaşamındaki kırılma noktalarından aile ilişkilerine, eserlerinden eşsiz kariyerine uzanan kapsamlı bir analiz yaptım. Zeid’in sanatı 21. yüzyılda çok daha iyi anlaşılmıştır. 20. yüzyılın dünya çapındaki en başarılı sanatçılarından biri olmasına rağmen ülkemizde Zeid’in değeri çok sonradan anlaşılmıştır” diyor.
#Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya DoğruFerhat Göçer, pandemi yüzünden hayatının projesi “Aldırma Gönül”ü askıya aldı, evine kapandı ama bu inziva dönemini verimli hale getirmeyi başardı. Kendiyle yüzleştiğini, tevekkülü öğrendiğini ve sakinleştiğini söyleyen ünlü sanatçı, 30 Ekim’de yeni albümü “Anadolu Aryaları” ile müzikseverlerin karşısına çıkacak. Bir yandan da pop albümü üzerinde çalışmaya devam eden Göçer’i evinde ziyaret ettim. Hem bir doktor gözüyle pandemi sürecini değerlendirmesini istedim, hem krizdeki müzik sektörünün nasıl toparlanabileceğini konuştum.
#KelebekLeica Galeri’nin İstanbul’a gelmesine öncülük etmiş, Türkiye’deki çağdaş sanat mastırı yapmış birkaç fotoğraf koleksiyonerinden biri olan Oskar Fuchs, “Bırakın kalbiniz ve içgüdünüz karar versin. Kendi gözünüz size iyi bir koleksiyon yapacaktır” diyor.
#Oskar Fuchsİstanbul Modern’in yetişkinlere yönelik atölye ve seminer programı Atölye Modern, 8 Ekim 2019’da başlıyor. Mario Levi ile Yaratıcı Yazarlık, Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi ve Çağdaş Sanatı Anlamak başlıklı programlar devam ederken, Türkiye’de Çağdaş Sanatın Temel Dinamikleri başlığı altında 6 yeni seminer de ilk kez sanatseverlerle buluşuyor.
#Atölye Modernİstanbul eylül ayıyla birlikte sanat alanında çok önemli bir viraj alıyor. Art arda açılan müzeler, bienal, sanat fuarı, fuar anlamına gelen sergiler ve öteki yan etkinliklerle birlikte bakınca İstanbul yeniden (hem beklenen hem de beklenmeyen şekilde) dünya sanat haritasına oturdu. Ne anlama geliyor bu açılım, nereden kaynaklandı? Bu soruyu serinkanlılıkla irdelemeli. Çünkü hiçbir şey bir çırpıda olmadığı gibi nedensiz bir oluşum da söz konusu değil.
#SANATOsmanlı’dan başlayarak günümüze kadar uzanan bir zaman diliminde çağdaş sanat koleksiyonculuğunun izini süren Ebru Nalân Sülün’ün kitabı ‘Türkiye’de Çağdaş Sanat Koleksiyonculuğu’, yeterince ele alınmamış bir konuyu ayrıntılı olarak araştırıp inceleyen önemli bir yayın.
#Çağdaş Sanat‘Paris Tecrübeleri’ kitabında 1945-1965 arası Paris’e gidip orada üreten Türk sanatçıları ele alan Necmi Sönmez, “Bu dönem çağdaş Türk sanatının en önemli dönüm noktalarından biridir. Paris’e geldikten kısa süre sonra hem önemli galerilerde kişisel sergiler açarak hem de grup etkinliklerinde boy göstererek ‘zamanın ruhunu yakalamayı’ başardılar” diyor.
#Necmi SönmezSanatı edebiyattan veya mimariden ayıran özelliklerinden biri piyasası. Haliyle fiyat koşullarını konuşmak, koleksiyoncuların davranışlarını tartışmak, galericilerin konumunu ele almak kaçınılmaz. Özetle, son dönemde sanatçıların yapıtlarının değerini savunarak başlattığı tartışmayı anlamak için baştan başlamak şart. Meselenin mazisini ve nedenlerini anlatıp çözüm önerilerimi sıralıyorum.
#Güncel SanatOktay Rifat’ın bir şiirinden esinle kurgulanan Borusan Contemporary’deki ‘Ağaç, Gölge, Deniz, Ay’ sergisini küratörü Necmi Sönmez yazdı: Bir sanat eseriyle diyalog kurabilmemiz, bilgimizden çok hislerimize bağlıdır. ‘İlk bakışta aşk’ her zaman mümkündür; işte François Morellet’nin kırmızı neon eseri, işte Boo Moon’un fotoğrafları, işte Rick Silva’nın dijital videosu...
#KitapsanatYıllardır koleksiyon camiasına hizmet veren, pek çok dergide pul ve para koleksiyonculuğu üzerine yazıları, gazetelerde makaleleri yayımlanan, ayrıca okullarda bu konuda dersler veren, doğma büyüme Ankaralı Vedat Duman “Toplama Merakı” ile “Türkiye Cumhuriyeti Hatıra Paraları 1970-2015” kitaplarını koleksiyonerlerin ve meraklı okurların hizmetine sundu.
#Esme ArasOğuz Erten’in altı yıllık çalışmasının ürünü olan kitap ‘Özel Koleksiyonlardan Örneklerle Türkiye’de Sanat Koleksiyonculuğu’, Türkiye’de alanında bir ilk. Sanat koleksiyonculuğu kavramı, koleksiyonculuk tarihi ve gelişimi konularına yer veren ve koleksiyoncularla yapılmış söyleşileri içeren kitabı Erten’den dinledik. Koleksiyonculuğun püf noktalarını öğrendik...
#Kitapsanat