Andaç: Müzeler toplumun kültürel belleğini oluşturur

Güncelleme Tarihi:

Andaç: Müzeler toplumun kültürel belleğini oluşturur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2018 11:34

Andaç: Müzeler toplumun kültürel belleğini oluşturur

Haberin Devamı

BURSA,(DHA)- YAZAR Feridun Andaç, Edebiyat Müzesi’nde öğrencilerle bir araya gelerek, müze kültürü üzerine söyleşi gerçekleştirdi. Müzelerin, toplumun kültürel belleğini oluşturduğunu belirten Andaç, gelenek ve göreneklerini de geçmişten geleceğe taşıdığını ifade etti.

Nilüfer Belediyesi’nin Gümüştepe Mahallesi’nde (Misi) açtığı Edebiyat Müzesi, öğrencileri ağırladı. Müzeler Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte yazar Feridun Andaç, İdea Koleji öğrencileri ile Edebiyat Müzesi’nde bir araya gelerek, müzecilik üzerine söyleşi gerçekleştirdi. “Geçmişteki gelecek müzeler” temalı söyleşide Feridun Andaç, müzelerin bir nevi toplumun kültürel belleğini oluşturduğunu, tarih bilincini, geleneğini ve göreneğini geçmişten geleceğe taşıdığını ifade etti. Andaç, müzecilik bilincinin, genç yaşta edinilmesi gerektiğini vurguladı. Yazar Feridun Andaç konuşmasına şöyle devam etti:

“Geçmişteki gelecek düşüncesini kurmak, müzeleri hayata geçirmekle gerçekleşiyor. Bu anlamda herkesin kişisel bir arşivi olması gerektiğini düşünüyorum. Dünya tarihine baktığınızda bütün müzeler, koleksiyonculuk düşüncesinden yola çıkılarak kurulmuş. Ülkemizde de bunun yeterince bilincinde olmaya başladığımızı söyleyebilirim.”

 “HER İNSAN YAŞADIĞI YERİN DEĞERİNİ BİLMELİ”

Müzecilikte yerel yönetimlerin öncülük yapmasının önemine de değinen Feridun Andaç, “Çünkü yerel yönetimler, bu bilinci toplumun tabanına yayacak. Geniş kitlelerin bu konuda bilinçlenmesi için fiziksel mekanlar yaratılması gerekiyor. Bu tek başına olacak bir şey değil. Bireyler, aileler, okullar, sivil toplum kuruluşları ve vakıflar buna katılırsa, zaten o bilinç yaygınlaşır ve etkin hale gelir. Bunu en iyi yapan yerel yönetimlerden biri de Nilüfer Belediyesi. Daha büyük kentlerde göremediğimiz çabayı, burada görüyoruz. Yerel yönetimler bunun kurucusu ancak bunu geleceğe taşıyacak olan sizlersiniz” şeklinde konuştu.

Müzeciliği, kültürel yapının ve sosyal dokunun kökleri olarak da görülmesinin gerektiğine dikkat çeken Feridun Andaç, “Çünkü her insan, yaşadığı yerin değerini bilmek zorunda. Kimiz, nereye aitiz,  hangi topraklarda, hangi kültür coğrafyası üzerinde yetişiyoruz? Bu anlamda müzeye baktığımızda, bizim dilimizin, kültürümüzün, sanatımızın nasıl ve hangi köklerden filizlenip geldiğini gösterir” dedi.

Yazar Feridun Andaç’ı ilgiyle dinleyen öğrenciler, söyleşinin ardından Edebiyat Müzesi ile Mysia Fotoğraf Müzesi’ni gezdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!