Yemeklere ferahlığıyla eşlik eden hoşaf ve kompostolar özel günlerin, kalabalık sofraların vazgeçilmez iki geleneksel içeceği. Hoşafın kuru, kompostonunsa taze meyve kullanılarak yapılmasıysa aralarındaki en temel fark. Çok sevdiğim üç tarifimi birlikte hazırlayalım...
#HoşafEn sevdiğim yemeğin ne olduğu ruh halime ve mevsime göre değişiyor. Bazen kalamar, bazen Konya usulü tandır... Kimi zaman kalkan çeker canım, kimi zaman tereyağlı pilav... Ama ata tohumundan meyve dediniz mi akan sular durur. Olgun, adeta çürümeye yüz tutmuş ama fermante olmamış meyve aşkım konusunda kendimi yalnız hissediyordum ancak gerçek öyle değilmiş. Okuduğum bir yazıdan bu tutkumun insanlık tarihinin başlangıcına dayandığını öğrendim.
#Fermante MeyveÖyle bir bakliyat ki bu, tek başına yemek de olabiliyor, çerez de… Salatalara ekleyip proteininden faydalanıyor veya sakatatla birlikte pişirip yemeğimize fark katabiliyoruz. Nohudu Çanakkale’nin meşhur silkme mantısında da kullanıyoruz. Bu hafta öyle nefis tarifler vereceğim ki... Böylece belki siz de kuru fasulye-nohut çekişmesinde benim tarafa geçersiniz.
#BakliyatMevsimin rengârenk çiçeklerini ocaktaki tencerenin içine katmak ya da salataya eklemek çoğumuzun gündelik mutfak alışkanlıkları arasında değil. Oysa Osmanlı’dan bu yana sofralarımızda olan bu zarif ve incelikli malzemelerin geçmişteki kullanım şekilleri bugüne de ilham olacak çeşit ve zenginlikte. Üstelik son yıllarda gastronomi dünyasının da popüler konu başlıklarından.
#ÇiçekBayram sabahında sofra daha bir özenli kurulur, tüm aile o sofrada buluşur, yediklerimizin tadı da bir başka olur. Üstelik, Ezine peynirinden Gemlik zeytinine, Anzer balından Kayseri sucuğuna kahvaltımıza sınıf atlatacak pek çok coğrafi işaretli ürünümüz de var. Sahrap Soysal yöresel bayram kahvaltılarımızı anlatıyor, ‘Kahvaltı’ kitabının yazarı Ebru Erke coğrafi işaretli ürünlerle yapılabilecek tarifler veriyor.
#RamazanRamazan ayı boyunca özenle kurulan iftar ve sahur sofralarına taşınan lezzetlerin kıymeti bir başka... Bu süreçte sağlığımızı koruyacak seçimler yaparken tattan vazgeçmemek önemli. Hele bir de o sofra yerel malzemelerle kurulmuşsa, örneğin Karacadağ pirinciyle yapılmış bir pilav masaya geliyorsa... Yazarımız Sahrap Soysal’a göre kullanılan ürünün hikâyesini anlamak en az pişirilen yemeğin tadı tuzu kadar mühim. Diyetisyen Berrin Yiğit ise “Kan şekerini dengede tutmak için kuruyemiş ve kuru meyvelerin gücünden faydalanmak, büyük öğünler yerine ara vererek az az yemek gerek” diyor.
#RamazanGeçen hafta GastroRize festivali vesilesiyle Rize’deydik. Kentin lezzet elçilerinin hikâyelerini dinledik, yerel ürünlerin menülere adaptasyonunu tartıştık, Maximilian Thomae gibi tecrübeli bir şeften çayın yemekte farklı farklı kullanımını şaşkınlıkla öğrendik... Oralara gitmişken elbette Rize’ye has lezzetlerin etrafında bir tur atmadan, ustalarla hasbihal etmeden de dönmek olmazdı.
#YazarTürk mutfak kültürünün dünyanın en zengin mutfaklarından biri olmasının başlıca sebeplerinden biri Osmanlı İmparatorluğu’nun çok uluslu bir yapıya sahip olmasıdır. Osmanlı döneminde pek çok yabancı devlet adamı aşçılarını yetiştirmeleri için Türk aşçıların yanına yollamışlardır. Çeşitli kültürlerin birikimi ile gelişen Türk mutfağı bugün dünyanın en önemli üç mutfağından birisi olmuştur.
#Osmanlı Saray MutfağıBu yılbaşında hepimiz evdeyiz. Şık bir restorana gidemesek de evlerimizde enfes sofralar kurup sevdiklerimizle eğlenerek geri sayım yapabiliriz. En önemlisi aynı evde ya da çevrimçi, birlikte olmak ama ondan sonra iyi bir yılbaşı menüsü ve güzel bir sofra şart... Ünlü şeflerden özel menüler istedik. Başlangıçtan tatlıya birbirinden lezzetli reçetelerini paylaştılar. Şef Refika Birgül’den de şık bir yeni yıl sofrasının ipuçlarını aldık.
#GazetehaberleriEnfes bir Güneydoğu Anadolu lezzeti olan kaburga dolması, baş döndüren lezzetiyle Mardin’in oldukça ün yapmış bir tarifi. Çocukluğumun özel günlerinin olmazsa olmazı haline gelen bu yemek, kalabalık sofralarımızda tüm ailemizi ve misafirlerimizi bir araya getirirdi. Büyüklerim eskiden köy yaşamı şartlarında bu yemeği kuyularda ya da taş fırınlarda yapardı. Zamanla şehirleşmeyle birlikte bu artık çok da mümkün olamıyor fakat kaburga dolması pişirmesi uzun sürse de ev ortamında da oldukça kolay ve lezzetli şekilde hazırlanabiliyor.
#Kaburga DolmasıEn önemli şehirlerini gezerek, tarihe tanıklık edip, yöresel lezzetleri tadarak, tüm dinlerin bir arada nasıl huzurlu bir şekilde yaşadığına şahit olduğum Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lezzetlerinden bahsetmek istiyorum sizlere bugün.
#Derya KorkmazAkşam yemeği için ne hazırlayacağınıza karar veremediyseniz, birbirinden güzel ve tadına doyum olmayan yemekler hazırlamaya ne dersiniz? İşinizi kolaylaştıracak, çorbadan tatlıya hem pratik hem nefis tariflerin yer aldığı listemize bir göz atın. İşte, hafta ortasında sofranızı şenlendirecek birbirinden nefis yemek tarifleri...
#Akşama Ne PişirsemYılbaşına az zaman kaldı. Yeni yıla evde girecek olanlar yılbaşı menüsü hazırlıklarını şimdiden tamamladı. Yılbaşı sofrasının dekorasyonu da en az yılbaşı menüsü kadar önemli. Misafirlerinizle birlikte yeni yıla çok keyifli bir ortamda girmek istiyorsanız bu dekorasyon önerilerini mutlaka bir gözden geçirin. İşte yılbaşı sofranızı süslemek için çok pratik tüyolar…
#Yılbaşı Sofrası Nasıl SüslenirDöner, namı dünyaya yayılmış en leziz yemeklerimizden biridir. “Şöyle mis gibi bir döner olsa da yesek” diye canımızın istediği, “Sana bir döner ısmarlayayım” diye ödüllendirildiğimiz ya da ödüllendirdiğimiz, çocukluğumuzdan beri lezzetiyle vazgeçemediğimiz dönerin yeri hem damağımızda hem de anılarımızda bambaşka.
#DönerPirinç pilavını her haliyle sevenlerdenseniz bu tarifimize de bayılacaksınız! Yazın habercisi olan domatesi, pirinç ve karabiber ile buluşturarak lezzet şöleni yaratmaya ne dersiniz? Rengini ve tadını rendelenmiş domateslerden alan domates pilavı, adeta tüm pilav tariflerinin üstünde bir lezzet noktasına gelerek diğer pilav tariflerini unutturuyor. Mis kokulu domateslerle tarifimizi uygulamak için hemen mutfağa koşun!
#Mucize LezzetlerKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde mutfak dilini çözmek kolay değil. Kendi deyişleriyle ‘Kıprıslılar’, pek çok yemeğe ilginç adlar veriyor. Kimisi İtalyanca, kimisi İngilizce, kimisi Arapça, kimisi Rumca kökenli sözcüklerle Kıbrıs mutfak sözlüğü, ‘Kıbrıs sofrası’ yani ‘drabezi’ kadar zengin. İşte Kıbrıs’a gittiğiniz zaman bilmeniz gereken bazı kelimeler ve anlamları...
#SeyahatÇoban salatası, ezme, ızgara demek... Domates soslu patlıcan kızartması demek, menemen demek, domatesli pilav demek... Evet, son zamanlarda epey pahalı ama anneniz buna değer. Bugün birkaç domates alın, annenize lezzetli bir menemen yapın, Anneler Günü’nü lezzetlendirin...
#Domates Üretimi