Kokoreç, en sevilen sokak lezzetlerinden biri. Garnitür olarak domates, biber turşusu ve salatalık turşusuyla tüketilen kokoreçte en kritik konu ise hijyendir. İşinizi şansa bırakmak istemeyen kokoreçi evde de yapabilir. Peki, nasıl? İşte, ‘kokoreç neyden ve nasıl yapılıyor?’ sorularının yanıtı
#Kokoreç NedirTürkiye'de oldukça popüler olan ve sıkça tüketilen deniz ürünlerinden biri olan midye, İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucunda endişe verici keşfe konu oldu. Araştırmacılar, midyelerde yüksek oranda fiberglas bulunduğunu ortaya koydu. Peki, fiberglas nedir ve sağlığımız üzerinde hangi riskleri taşıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özenç Turşak ile konuyu mercek altına aldık.
#SağlıkGupse Özay, Hazal Türesan ve Esra Ruşan... Bu üç yetenekli başarılı kadını bir araya getiren, bu hafta vizyona giren ‘Lohusa’ filmi oldu. Senaryosu Gupse Özay imzalı film bir anne-babanın doğumdan sonraki 40 gününü merkezine alıyor. Üç isimle buluştuk; güldürme garantili filmlerini, kadın olmayı, anneliği ve aşkı konuştuk.
#Gupse ÖzayHer yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#Lahanaİzmir, Ege Bölgesi denince gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle, başkanlığını yaptığı dernek ve vakıflarla, duruşuyla, zarafetiyle, dürüst ve güven uyandıran karakteriyle benim gönlümdeki güzel gönüllüdür kendisi: Işıl Nişli.Çocukken başlayan gönüllülük yolculuğu şimdi yarattığı etki alanı ile daha geniş bir kitleyle buluşuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’imizde bu hafta Işıl Nişli’nin istikrarlı ve dengede giden bu anlamlı yolculuğuna şahitlik edeceğiz.Karşılık beklemeden yapılan her yardım çok kıymetlidir; sohbetimizin sizlere ilham olması dileğiyle...
#1Bebek Otel By The Stay’deki Sankai, geçen hafta üç gece The Stay Alaçatı Warehouse’da pop-up yaptı. Ben de o akşamlardan birinde oradaydım ve Japon ağırlama kültürünü en rafine haliyle yaşadım. Oteldeki ilk akşamsa paylaşımlık tabaklarla kurulan bir Ege sofrasındaydım. Mutfağın başındaki Bolulu şef Eyüp Çoban’ın lezzetli sunumlarını da çok beğendim...
#Kokoreçİyi bir dönerin lüks ‘fine dining’ lokantalarında servis edilen et yemeklerinden eksiği yok, fazlası var. Ama haz vermesi için dönercinin işini sevmesi, gerçek usta olması lazım. Etten anlaması, onu iyi terbiye etmesi ve döneri etin neresinden yapıp nasıl saracağını da bilmesi gerek...
#DÖNERSevgili Hürriyet okurları... ‘Serkan Kızılbayır ile Sen Sor Ben Anlatayım’da bu hafta, sosyal medyada çektikleri video’lar ile ‘ailecek sevdiğimiz’ Şahangiller (Emrah ve Gönül) ile Peugeot Göral Otomotiv’de buluşup, arabamıza bindik ve çok keyifli bir yolculuk yaptık...
#Serkan KIZILBAYIRMuğla'da, üniversiteli Pınar Gültekin'i (27) boğduktan sonra varile koyup yakan tutuklu sanık Cemal Metin Avcı hakkında 'Canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme' suçundan haksız tahrik hükümleri uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet, kardeşi Mertcan Avcı hakkında ise 'suç delilerini gizleme, değiştirme ve yok etme' suçunda 4 yıl hapis cezası verildi. Katil Cemal Metin Avcı, duruşmadaki savunmasında cinayeti planlamadığını iddia ederken "Çok pişmanım ama olan oldu, ancak olan bana oldu. Rezil oldum, hayatım bitti." dedi.
#Pınar GültekinAkyaka seyahatim hem bölgenin sakinliği hem de yediğim bitki temelli geleneksel lezzetlerle beni çok mutlu etti. Kızartmasından kokorecine çıntar mantarının çeşitli hallerini ilk kez burada tattım. Bu seyahatten aldığım ilhamla İstanbul’a döner dönmez lahanadan tilkişene bol otlu ve sebzeli nefis tabaklar hazırladım. Umarım siz de dener ve çok seversiniz.
#EgeMasterChef eleme adayı kim? sorusunun yanıtı heyecan dolu son bölümde belli oldu. Adım adım büyük finale yaklaşan MasterChef'in 24 Aralık akşamı ekranlara gelen 166'ncı bölümünde, Kıvanç, Görkem ve Ayaz kokoreç yapmak için mücadele verdi. Bireysellik yarışında rakiplerinden daha az başarılı tabağı yapan isim potaya girerken, Burak Kaya, Tolga ve Metin'le beraber pazar günü yarışacak eleme adayları da netlik kazandı. Öte yandan yarışmacıların anneleri ile oynanan MasterChef ödül oyunu da renkli anlara neden oldu. İşte, MasterChef ödül oyununu kazanan isim ve eleme potasına giren yarışmacı.
#MasterchefOsmanlı'nın çok büyük bir coğrafyada yüzyıllarca hüküm sürmesi, yaşanan göçler, değişen sınırlar bugünlerde sıklıkla 'Bu yemek kime, hangi kültüre ait?' tartışmalarına neden oluyor. Özellikle Yunanistan ile sıklıkla yaşadığımız bu görüş ayrılıklarına son günlerde simit de eklendi. Peki simit hangi kültüre ait? Yemeklerle ilgili bu tartışmalar neden meydana geliyor? Oxford sözlüğü ne diyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr için yorumladı
#Simitİstanbul yeni sezon için hareketlenmeye başladı. Ben de bu hafta şehre dönen ya da mekân keşfine çıkmak isteyenler için iki yeni restoranı ve geç tanıyıp çok sevdiğim dört yıllık bir adresi anlatmak istedim. Yeniköy’deki Eski Âdet’in şehriye pilavları, şef İsmet Saz’ın İtalyan restoranı Stefano’nun makarnaları ve Arnavutköy’deki Dedee’nin hakiki ocakbaşı usulü mezeleri bence kaçmaz.
#BalBitkisel testi kebabı olur mu demeyin! Kapadokya’da yaptılar, üstelik çok lezzetliydi. İstanbul’a döner dönmez Kapadokya’dan aldığım yerel malzemelerle mutfağa koştum. Topaç sarımsağı ve Ayhan patlıcanıyla şahane bir mantı yaptım. Emir üzümüyle de pestile benzeyen ancak daha kalın bir atıştırmalık hazırladım.
#VeganAlaçatı’da, ‘Ojo Beach’, ‘Rakish Alaçatı’, ‘Kloster Club’ ve ‘Kırmızı Pub’ adında 4 farklı konseptle misafirlerini ağırlayan başarılı İşletmeci Engin Yaşar, çıktığı kariyer basamaklarına her gün bir yenisini ekliyor. Yaşar, üstün kaliteli ve şık hizmet anlayışıyla fark yaratan işlere imza atıyor.
#1Tamamen bilinçli ödeniyor ve teamülden paylaşılıyor o adisyonlar. “Bakın ben nerelerde geziyorum” mesajı... “Gidiyorum ama günü de bir birayla geçirmiyorum; masamdan şampanyalar, ıstakozlar eksik olmuyor” mesajı... Ezcümle “Para bende” mesajı...
#Savaş ÖzbeyBu bayramda 1 milyondan fazla kişiyi ağırlayan Bodrum’dan yine her tatilde olduğu gibi bir adisyon düştü önümüze. ‘Önümüze’ diyorum zira yazı işleri toplantısında adisyonun şişkinliği kadar menüye yeni eklenen bir tat karşısında da şaştık kaldık. ‘Seafood (Deniz mahsullü) Lahmacun.’ Yani mutfağımızı modernleştireceğiz diye lahmacuna ahtapot, kalamar, midye koyma fikri beni dehşete düşürse de ‘Belki de fazla gelenekselim’ kaygısı ile bu işin bilenlerini aradım. Soru şu: ‘Deniz mahsullü lahmacun olur mu?
#LahmacunMuğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i (27) boğduktan sonra varile koyup yakan Cemal Metin Avcı (32) ile suç delillerini gizleyerek yok ettikleri öne sürülen kardeşi Mertcan Avcı (26), annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın yargılandığı davanın 12'inci duruşmasında savcı esas ilişkin mütalaasını verdi. Sanık ve kardeşi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Duruşmada Cemal Metin Avcı, yeni iddialarda bulundu. Sanığın kardeşi Mertcan Avcı hakkında adli kontrol kararı verildi.
#Muğla“Güzel bir dünyada yaşamak istiyorsanız siz de öyle bir meyhane bulunuz” demiş ünlü şair Orhan Veli, ‘Hoşgör Köftecisi’ adlı eserinde. “Size bu yazımda 3 masalı bir balıkçı meyhanesinde gördüğüm bir dünyadan bahsedeceğim” diye başladığı yazısını da şöyle tamamlamış: “Orada 3-4 saat kaldım. Ben dükkandan oldum ama, dükkan benden olmadı. O güzel havanın tam manasıyla içine girebilmek için aynı yere tekrar tekrar gitmek icap etti. Bu 3 masalı meyhanede gördüğüm dünya gerçekten ne güzeldi. Çalışan insanlar, namuslu insanlar, kardeş insanlar...” İşte, Ayvalık’taki ‘Tamam Meyhane’ bu sözün tam karşılığı gibi geliyor bana. Neden mi?
#1“MasterChef” jüri üyesi Somer Sivrioğlu, daha önce “Türk mutfağı dünyada saygı gören bir mutfak değil” demiş ve bunun nedenlerini sıralamıştı. Şimdi de başlığa aldığımız bu çözüm önerisini söylüyor. Değindiği başka konular da var elbette. Mesela Avustralya ve Türkiye arasındaki ikili yaşamı, mesela neden kaos ve kargaşadan beslendiği, mesela İstanbul’da açmayı düşündüğü restoran... Hepsi bu röportajda, afiyetle okuyunuz...
#Somer Sivrioğlu“MasterChef” jüri üyesi Somer Sivrioğlu, daha önce “Türk mutfağı dünyada saygı gören bir mutfak değil” demiş ve bunun nedenlerini sıralamıştı. Şimdi de başlığa aldığımız bu çözüm önerisini söylüyor. Değindiği başka konular da var elbette. Mesela Avustralya ve Türkiye arasındaki ikili yaşamı, mesela neden kaos ve kargaşadan beslendiği, mesela İstanbul’da açmayı düşündüğü restoran... Hepsi bu röportajda, afiyetle okuyunuz...
#Somer Sivrioğlu