Paylaş
Kokoreç hayvan bağırsağından yapılma, çok faydalı içerikleri olan, bol kollajen ve vitamin kaynağı Anadolu’ya özgü yemeklerimizden biridir. İçeriğindeki kas ve bağ dokusu eklem ağrılarına iyi gelen, kadınlarda kırışıklık önleyici estetik girişimler ve mezoterapide kullanılan bazı vitamin ve mineraller bulunur. Bu sebeplerden dolayı kokoreç, özellikle kadınlar için oldukça kıymetli görünüyor.
Kokoreç, hayvansal yağ dokusunda omega-3 ve omega-6 gibi kalp damar sistemindeki hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olan yağ asitlerini de bulundurur. Eksikliğinde gece körlüğü, kısırlık, kanama bozuklukları, diş çürümesi, eklem sıvısı eksilmesi gibi hastalıkların oluşumuna yol açan A, D, E, K vitaminleri açısından da çokça zengin içeriği bulunduğundan, bu hastalıklara karşı önleyici etkisi bulunmaktadır.
Yapısal olarak zengin düz kas, kendine ait sinir dokusu, bağırsak içini döşeyen yüksek (enzimatik) protein içeriği kokoreci beslenmek için eksiksiz bir alternatif yapmaktadır. Bütün bu içeriğine ek olarak yüksek miktarda potasyum, kalsiyum, fosfor, azot, magnezyum, sülfat, krom ve vanadyum gibi zengin içerikli elementleri de barındırır. Bu elektrolitlerin eksikliğine bağlı oluşabilecek kas krampları, halsizlik, güçsüzlük, depresif duygu durumu gibi problemleri önler.
Vitamin ve mineral açısından fazlasıyla zengin içerikli bir besin olduğu için günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilmektedir. Bütün bu faydaları yanında kokoreci pişirme sırasında oluşabilecek karbonlaşma ve organik dokuda oluşabilecek kanserojen oluşumlardan korumak için yeterli ısıda yanmadan ve besin değerini kaybetmesini engellemek için yavaşça pişirmek önemlidir.
Paylaş