Bu haftaki röportaj konuğum Psikolog Hande Nacar… Konumuz, evlilikte ikinci bahar denilen dönemde neler yaşanıyor… Aile içi sorunlarının altında neler yatıyor. “Senin annen, benim annem” kavgalarına iten sebepler neler? Hepsini Hande Nacar ile konuştuk…
#Hande NacarSosyal ortamlarda yoğun kaygı yaşıyorsunuz ve bu durum kaçmanıza neden oluyor. Öncelikle bunun yaşla hiçbir ilgisi olmadığını belirtelim. Her yaştan, cinsiyetten, meslekten, eğitimden insan sosyal kaygı yaşayabilir. Bilişsel ve davranışsal terapi (kognitif terapi) ile bu problemin üstesinden gelmek çok kolaydır.
#Yazar YazısıSon zamanlarda adını çok sık duyduğumuz kognitif terapi nedir? Çocuklara psikoterapi faydalı olur mu? Depresyon geçer mi? Kedi, köpek, uçak fobisinden kurtulabilir miyiz? Bunun gibi birçok merak edilen soruyu, Türkiye’ye gelen dünyaca ünlü psikolog Dr. Christine Padesky’ye sizin için sordum.
İnsan davranışlarını konu alan birçok bilim dalı bulunmaktadır. İnsanlar birbirinden farklı özelliklere sahip oldukları için olaylara ve durumlara gösterdikleri tepkilerde farklılık göstermektedir. Bu durumun bir sonucu olarak insan davranışlarının altında yatan nedenleri araştırma konusu edinen pek çok bilim dalı mevcut olmaktadır. Bu bilim dallarından biri de Bilişsel psikoloji olmaktadır. Peki, kognitif nedir? Tıpta bilişsel psikoloji ilgi alanları nelerdir? İşte, bilişsel psikoloji hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri için gerekli olan detayları derledik.
#KognitifPandemi döneminde çocuk ve ergenler önce yetişkinlerin yaşadığına benzer bir şok yaşadı. Sağlığı korumak adına getirilen tedbirlerin çeşitli ruhsal etkileri oldu. Çok uzaklarda yaşanan ve de ‘bize etki etmez’ diye düşünülen bu sağlık problemini enselerinde, yakınlarında hissettiler. Bu hissediş tahmin edileceği üzere sosyal ve görsel medya aracılığıyla öğrendikleri kısıtlamalarla oldu. Okullar kapandı. İlk dönemlerde tatil gibi algılandı. Kısa zamanda klasik bir tatil olmadığını çoğu hissetti. Ekşimsi-acımsı bir tatlıydı bu tatil.
#KoronavirüsKalp atışlarınız hızlanıyor, nefesiniz kesiliyor, soğuk soğuk terlemeye başlıyorsunuz... Kriz anı ile apar topar acilin yolunu tutuyorsunuz ve acil hekimi size "Korkma! Kalp krizi değil, panik atak yaşamışsın!" diyorsa şaşırmayın. Acıbadem Adana Hastanesi’nden Psikolog Hande Nacar Baş, panik atak ile kalp krizinin benzer belirtiler verebildiğinden sık sık karıştırıldığını söyleyerek panik atak hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Panik Atak BelirtileriKaygı bozuklukları çocuklar arasında görülen en yaygın psikolojik sorun... Yaklaşık olarak 10 çocuktan 1’ine çocukluk döneminde anksiyete bozukluğu teşhisi konuyor. Anne-babaların yetiştirme tutumlarının da çocuklarda görülen kaygı bozukluklarında önemli payı olduğu biliniyor.