Kalp hastalıklarına yakalananların sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Üstelik artık görülme riski, çocukluk dönemine kadar indi. Türkiye’de de ölümlerin yüzde 50’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Bu durumun en önemli nedenleri arasında ise sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı gibi hastalıkların en sevdiği alışkanlıklar yer alıyor.
#Buğra BuyrukçuSağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmenin yolunun ‘kalp sağlığımızı korumaktan’ geçtiğini her fırsatta dile getiriyorum. Ancak kalp sağlığımızın öyle bir düşmanı var ki artık Avrupa genelinde salgın boyutlarına ulaşarak, sebep olduğu hastalıklarla milyonlarca kişinin ölümüne neden oluyor. Peki, bu düşman kim mi? Kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra birçok kronik rahatsızlığın da ana nedenlerinden biri olan bu düşmanımız: Obezite!
#Buğra BuyrukçuBir aşçı hangi baharatı veya otu hangi yemekte kullanması gerektiğini biliyorsa o yemeği çok daha lezzetli yapacaktır. Bir aşçının ot ve baharatları iyi bilmesi gerekir çünkü ot ve baharatlar sadece yemeklere değil, içeceklere ve yağlara da lezzet katar.Birçok ot, baharatlar arasında da sayılabilmektedir, bu yüzden hangisinin ne olduğunu bilmek gerekir. Ot ve baharatlar taze veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru olanlar iyi kurutulur ve saklanırsa taze olanlardan daha kuvvetlidir fakat tazeler görüntü ve lezzet yönüyle daima tercih edilmelidir.Otlar yemeğe daha çok güzel koku katar. Bu yazımızda mutakta kullanılan otlar, özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahseceğim.
#Mutfakta Kullanılan OtlarGünde yaklaşık 100 bin kez kasılan ve tüm vücuda saatte 300 litreye yakın kan pompalayan kalbimiz, bizler için her gün var gücüyle çalışıyor. Ancak günümüzde görülme sıklığı giderek artan obezite, Tip 2 diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklar da farklı kalp sorunlarının gelişmesine davetiye çıkarıyor. Ama kalp sağlığımızı olumsuz etkileyen en önemli iki düşman ise sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam...
#SağlıkHalk dilinde ''aş otu'' şeklinde de bilinen kişniş otu; maydanozgiller familyasından olan bir bitkidir. Görünüm olarak maydanoza çok benzeyen kişniş bitkisi; tek yıllık ve otsu bir bitki türüdür. Kişniş otunun; demir, manganez, magnezyum kaynağı olduğu belirtilebilir. Peki kişniş otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Kişniş otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kişniş OtuHalk arasında ‘aş otu’ olarak da bilinen kişniş çok duyulan ancak kullanımı pek fazla bilinmeyen bir baharat. Ülkemizde en çok Konya, Burdur ve Isparta taraflarında yetiştirilen kişniş, et yemeklerinde ve zeytinyağlılara çok yakışır. Peki, kişniş başka nasıl kullanılır, kişniş otunun faydaları neler?
#Kişniş NedirAçık olduğu dönemlerde, en iyisini Varan Otobüs firması yapardı. Yaşı 40-50 civarı Ankaralılar, Varan’ın Söğütözü tesislerinde talaş böreği yemeye gidildiğini, ben de talaş böreğinin verdiği hazzı yeniden duyumsamak için o günlere gitmek gerektiğini biliyorum.
#Aziz DevrimciOsmanlı Devlet’indeki “harem” asıl adıyla “Darüs-saade” hala merak konusu olmaya devam ediyor. Haremde yüzlerce birbirinden güzel cariyenin yanında afrodizyak menüleriyle, cinsel uyarıcı macunları ve şerbetleriyle dünyanın en eşsiz Osmanlığı Mutfağı da yer alıyor.
#AfrodizyakHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuAkdeniz kökenli kişniş, aş otu, kuzbere olarak da bilinen, yaprakları maydanozu andıran ve maydanozgiller familyasına ait bir baharat bitkisidir. Kişniş, sağlığa faydalı baharatlar listesinde üst sıralarda yer alır.
#KişnişUNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan ve bu yıl 484'üncüsü düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde hazırlanan 7 ton mesir macunu, 20 dakika boyunca Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçıldı. Halk şifalı macunlardan kapmak için birbiriyle yarışırken, festivalde renkli görüntüler yaşandı.
#ManisaiMasterchef larb gai tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Bir çeşit tavuklu salata olan Tayland mutfağı geleneksel yemeklerinden larb gai malzemeleri ile evde pratik bir şekilde hazırlanıyor. Peki, larb gaı nasıl yapılır? İşte Tayland mutfağı larb gaı tarifi, malzemeleri ve yapımı...
#Masterchef Larb Gai