19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın bu yıl cuma gününe denk gelmesi, hafta sonuyla birlikte üç günlük bir tatil fırsatı ortaya çıkarıyor. İlkbaharın güzelliği ise bu duruma ayrı bir keyif katıyor. Biz de bu üç günü en güzel şekilde değerlendirmek isteyenler adına uzmanlarımıza ‘Doğanın içinde vakit geçirilecek adresler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel öneriler sıraladılar...
#SeyahatBinlerce yıllık geçmişiyle pek çok kültürün bir arada yaşadığı, her birinin ayrı iz bıraktığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen onlarca güzellik var. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Bu bölgelerimizde mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk; 12 şehirden insanlık tarihini değiştiren antik kentlerden tutun da manastırlar, tarihi camiler ve buzul dağlarına kadar birbirinden harika 12 adresi önerdiler.
#RotaUçansu Şelalesi, Türkiye’nin önemli şelalelerinden biridir. Tarihi Aziz Paulus yolunun başlangıcı ve Kral Havuzuna sahip olması, şelaleyi ayrı kılıyor. Bölgede jeep safarileri ve rafting bolca yapılıyor. Uçansu Şelalesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#ŞelaleSon dönemde adını en sık duyduğumuz isimlerden.Ekranda adeta parlıyor. Sadece güzelliği ve oyunculuğuyla değil, sosyal medya paylaşımlarıylada gençlere ilham oluyor. “Amacım yersiz ve hızlı bir yükseliş değil” diyor. Bu sezon iki işle birden karşımıza çıkmaya hazırlanan Hafsanur Sancaktutan’la buluşuyoruz. Siyah kuşak karateciliğinden Karadenizli olmasına, kadın ve erkek eşitliğine bakışından kendisi gibi oyuncu Deniz Can Aktaş’la birlikteliğine uzanıyoruz: “Hep birbirimizi daha yukarı çeken bir ilişki yaşıyoruz. Benim için tam olarak hayallerimdeki güvenli alanım.” (Fotoğraflar: Muhsin AKGÜN)
#Hafsanur SancaktutanYakın tarihin en büyük film yıldızlarından Johnny Depp ve Amber Heard’ün çatışması, boşanmalarının ardından daha da büyüdü. Geçen hafta görülen iftira davasında ‘enteresan’ olaylar, kamuoyu karşısında bir kez daha gözler önüne serildi. Hikâyeye en başından bakalım...
#Johnny Deppİstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerde yaşıyorsanız, tüm haftayı stresle geçirdiğiniz durumlarla sık sık karşılaşıyorsunuz demektir. Üstüne bir de bunlara yoğun iş hayatı eklenince bünyeye hafta sonu doğada vakit geçirecek yerler gerekiyor. Biz de sonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde uzmanlarımıza ‘doğa içinde ailecek nerelerde yürüyüş yapılabilir?’ diye sorduk. 12 şehirden birbirinden güzel 18 adresi önerdiler.
#SeyahatHûd suresi okunuşu, anlamı ve tefsiri Müslümanlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Mekke döneminde inen sure, 123 ayetten oluşmaktadır. Adını içinde söz konusu edilen Hûd peygamberden alan surede başlıca tevhit, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve ceza konuları ele alınmakta ve bunlar bazı peygamberlerin kıssalarıyla desteklenmektedir. İşte Hud suresi Türkçe ve Arapça okunuşu…
#HudBizimkiler dizisinin senaryosunu yazan Umur Bugay, buradaki karakterleri yazarken Kapıcılar Kralı filminden esinlenmiştir. Filmdeki karakterlerin geliştirilmesiyle birlikte Bizimkiler isimli dizinin senaryosunu oluşturan Umur Bugay, bir apartmanda yaşayan kendi aralarında ve çevreleriyle yaşadıkları ilişkileri ele almıştır. İşte, Umur Bugay'ın senartisti olduğu Bizimkiler dizisinin karakterleri ve detaylı bilgiler
#BizimkilerKatalonya, İspanya’nın güneydoğusu... Bir tarafı da Fransa’ya yaslanıyor. Katalanlar önce aksi ve ürkek yaklaşıyorlar. İlk temasta açıkçası çok antipatikler. Biraz çalışmak, birkaç espri patlatmak, bilmediğiniz Katalancadan birkaç kelime kullanmak gerekiyor ama sonunda zar zor açılıyorlar. Bu güzel şehrin ve insanların hastasıyım...
#BarselonaBirbirinden güzel doğa harikaları ve eski tarihlerden beri birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış, tarihi yerleri gez gez bitmeyen Muş ve Bitlis’te 3 gün geçirdim. Birbirinden güzel yemeklerini tattım ve türkülerini öğrendim. Yolunuz düşerse bu iki şehre işte yapmanız gerekenler...
#MuşTam 62 kalın basamak, dik ve geniş. Bir seferde durmadan koşarak çıkabilirseniz tuttuğunuz dilek gerçekleşirmiş. Eğitimli, çağdaş, bilim ve demokrasi sevdalı Türkiye Cumhuriyeti dileği ile boğucu sıcakta başladım yukarı doğru koşmaya. Yukarıda biraz başım döndü ama başardım.
#AmalfiHayatta en sevdiğim yer hep İstiklal Caddesi oldu. Taksim’den aşağı kaptırdım mı, içimi heyecan kaplar, o hava, o renk cümbüşü kalp atışlarımı hızlandırırdı. Beyoğlu’nun karnavalımsı ortamında, insanlar kaybolur, eşitlenir ve her seferinde yeni bir maceraya atılırdı. Biliyorum, pek çoğunuz için de öyle, Beyoğlu canımızı yakan, kişisel bir mesele. 2000’lerin ortasındaki ‘altın yıllar’da burası Avrupa’nın en gözde semtlerinden biriydi. Newsweek dergisi “Cool İstanbul: Avrupa’nın en havalı kenti” kapağıyla çıktığında, kimsenin umurunda olmamıştı. Bundan şüphemiz yoktu ki... Ve başrolde Beyoğlu vardı. Peki sonra ne oldu? Sert bir düşüşe geçti. Sokaktaki masaların kaldırılması, sembol mekânların kapanması, Gezi olayları ve terör saldırılarından sonra bir süre hayalet şehre dönüştü. Batılı turist kayboldu, boşluğu Arap turist ve mülteciler doldurdu. Meyhaneler kebapçı, barlar nargileci oldu. Sokakta Türkçeden çok Arapça duyulmaya başladı. Ve ayağını kesen kesim, “Beyoğlu bitti, Ortadoğululaştı” noktasına geldi. Bu doğru mu? Yaşanan dönüşüm ne ve arkasında ne var? Açık bir kafayla gittik, haftalarca çalıştık... Esnafla, tarihçilerle, mimarlarla, sanatçılarla konuştuk. Ara Güler’e de kulak verdik, İranlı sokak müzisyenlerine de... Beyoğlu Belediye Başkanı’yla Tarlabaşı’ndaki lüks inşaatları da gezdik, tam dibindeki mültecilerin gecekondularına da konuk olduk...En önemli şey kulak vermek, anlamak ve şehir hakkına sahip çıkmak... Beyoğlu’nun kaderi Türkiye’nin de kaderi. Dört gün sürecek yazı dizimiz hafta içi Hürriyet’te devam edecek. Haydi, hep beraber Taksim’den aşağıya bir süzülelim...
#BeyoğluBaşında anneannem gibi bağladığı çemberi, yüzünün her tarafına kondurulmuş gülücükleri, tatlı dilinden dökülen manileriyle, dünya tatlısı, gerçek bir Anadolu kadınıydı Saadet Hanım. 10 parmağında 10 marifet, becerikli, sağduyulu, hayat üniversitesini pekiyi dereceyle bitirmiş olan Malatyalı Saadet Hanım’la doyumsuz bir sohbet ettik ve bir de televizyon programı çekimi gerçekleştirdik.
#YemekSonbaharın renkleriyle yazın sıcağını birleştiren dört günlük eylül tatili için hazır mısınız? Eğer planınızı hâlâ yapmadıysanız seyahat yazarlarına kulak verin. Londra’da bu hafta festival atmosferi yaşanıyor. Prag sonbaharın renklerine büründü. Sanat şehri Floransa bağbozumu döneminde bir başka güzel. Guilin yılın en güzel dolunayını şölenle kutluyor. Yurtiçinde kalacaksanız Bozcaada, Abant, Alanya ve Kemaliye sayısız sürprizler vaat ediyor.
Ruslar onlara Asetin der, Gürcü ve İnguşlar bazen Kuşha, bazen Os. Onlar, yani Kafkasların Alan ve İskit kavimlerinin bir parçası olan Osetler kendilerini gelenekleri ve dünya görüşleriyle tanımlar. Acıyı da, neşeyi de farklı yaşama biçimleri vardır. Onlar Kafkasların aristokrat halkıdır. Topraklarının orta yerinden geçen áli Kafkas dağlarıyla, kuzeylerindeki Ruslar, doğularındaki Çeçenler, güneylerindeki Gürcülerle dertleri hiç bitmez.
1960’tan bu yana yüzbinlerce Türk Almanya’ya göç etti. Çoğu orada hayatını kurdu ve ülkesine sadece tatil için geldi. Ama bir de Almanya’da yaşamaktan bunalıp geri dönen Türkler var. Hep Almanya’da yaşayan Türklerin uyum sorunlarından söz ediliyor oysa Almanya’dan dönen Türklerin de bazı uyum sorunları var.
Altın Portakal, 43 yıldır Antalya’da yapılan bir film festivali. Bu isim bir metnin başlığı olsaydı içinde en çok aksaklık, torpil ve skandal kelimeleri geçerdi herhalde. Bir film olsaydı Atıf Yılmaz yönetirdi, başrolleri kesinlikle Tarık Akan ve Hülya Koçyiğit paylaşırdı. Üstü açık ciplerle dolaşırken Antalyalıları selamlayan artistlerle başlar, bir Oskar törenindeki gibi kırmızı halı yürüyüşüyle son bulurdu.