Pek çok uzman yıllardır, pastırma, tereyağı ve aşırı yumurta tüketmenin sağlık için zararlı olduğunu bildiriyor. Bu gıdaların yüksek yağ ve kolesterol içeriği, kalp hastalıkları ve kilo alımı ile ilişkilendirilirken ABD'li doktor Sten Ekberg, 30 gün boyunca bu üçlüyü tükettiğinde daha sağlıklı hissettiğini iddia etti. Peki, bu nasıl oluyor?
#SağlıkSağlıklı beslenme rüzgârını arkasına alan işletmeler hız kesmeden büyüyor. Yapılan araştırmalara göre en fazla büyüme ‘salata’da görülüyor. Bu kategorideki restoran sayısı 2024’ün sekiz ayında yüzde 170 büyürken siparişler yüzde 73 arttı. ‘Vejetaryen ve vegan mutfak’ kategorisinde ise işletme sayısının yüzde 41, siparişlerin yüzde 27 artması dikkat çekti.
#Yemek SiparişiBüyüler, fallar, hayaletler, ruhlar, periler, vampirler... Çağlar boyu insanlar bu tarz doğaüstü unsurlara merak duydu. Belki de kötü giden yaşamlarında umudu başka diyarlarda aradılar. Osmanlı tarihi konusunda uzman olan Salim Fikret Kırgi de ‘Seyrüsefer-Bir Medyumun Kişisel Tarihi’ isimli yeni romanında işte bu derin sularda yüzüyor.
#MedyumSon yıllarda popülerlik kazanan ketojenik (keto) diyetin, kilo kaybı ve enerji seviyelerinde artış gibi potansiyel faydaları tartışılırken, yeni bir araştırma diyetin sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğine işaret ediyor. Yapılan çalışmada ketojenik diyetin farelerde organ yaşlanmasını hızlandırdığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu bulguların diyetin uygulanma şekli üzerinde önemli klinik bilgiler sunduğunu belirtiyor. İşte detaylar…
#Sağlık1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#GastronomiGünlük cilt bakımı rutininize ne kadar bağlı olursanız olun sağlıklı ve ışıltılı bir cildin ilk adımı doğru beslenme. Cilt sağlığı için ‘Skin Food’ (Cilt Gıdası) yaklaşımını geliştiren Dr. Thivi Maruthappu, buzdolabınızda olan besinlerin en az banyonuzdaki ürünler kadar önemli ve etkili olduğunu söylüyor. Peki bu besinler hangileri? Nasıl bir fayda sağlıyor? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkKadınların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olan polikistik over sendromu (PKOS), aynı zamanda hakkında en çok yanlış bilgi bulunan hastalık. PKOS'la ilgili sosyal medyada "Rahim detoksu ile geçer" ya da "Süt ve glüteni kes, iyileşirsin" gibi birçok bilgi dolaşıyor. Ancak bunların önemli bir kısmı yanlış. İşte polikistik over sendromu hakkında sosyal medyada yayılan o efsaneler ve uzmanların bu efsaneler hakkındaki yorumları...
#SağlıkMerdiven çıkmak çoğumuz için zordur ve gözümüzü korkutur. Birkaç basamak sonra yorulur ve nefes nefese kalırız. Merdiven inmek ise çıkmaktan daha kolay gelir. Bu nedenle en çok kas yapan ve sağlığa en fazla fayda sağlayan şeyin en zor olan merdiven çıkma kısmı olduğunu düşünüyoruz. Peki gerçek böyle mi?
#SağlıkSon zamanlarda oldukça popülerleşen keto diyetini denemek isteyenler, bir kez daha düşünün. Çünkü ketojenik beslenme olarak da bilinen keto, bir uzman paneli tarafından yılın en kötü diyeti seçildi. Peki neden en kötü diyet? Uzmanlar yanıtladı…
#YasamHem Ketojenik diyet hem de Akdeniz diyetleri kilo vermek isteyenler için popülerdir. Aslında diyetler kişilerin yeme alışkanlıklarına göre benimsedikleri beslenme alışkanlıklarıdır. Akdeniz diyetinde zeytinyağlı tam tahıllar ve sebzeler gibi bitki bazlı yiyecekler tüketilirken, keto diyette esas olan düşük karbonhidrat alımıdır. Peki sizin için uygun olan Akdeniz diyeti mi Ketojenik diyet mi? İşte bu iki meşhur diyete dair bilmek isteyecekleriniz...
#Keyo DiyetiYer elmasının faydaları pek bilinmiyor ancak sofraların baş tacı olması için sebep çok. Metabolizmayı hızlandırmanın en iyi yollarından biri olan yer elması, aynı zamanda saç sağlığı için de mucizeler yaratıyor. Diyetisyen Buket Adanç ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çağatay yer elmasının faydalarını açıkladı.
#Yer ElmasıBeslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sedef Aksu, uzman eşliğinde dikkatli bir programla aralıklı beslenmeyle sağlıklı kilo verilebileceğine dikkat çekerek “İlk kez aralıklı oruç diyetini uyguluyorsanız açlık zamanınızı kademeli arttırın, böylece vücudunuz daha kolay uyum sağlayacaktır. Çünkü açlık zamanını birden 16 saate çıkarmak, birçok rahatsızlığı beraberinde getirebilir” uyarısında bulundu.
#Diyetisyen Sedef AksuErkekler ve kadınların birbirinden çok farklı olduğu tüm dünyanın kabul ettiği bir gerçek. Ancak bu farklar asla 'kadınlar minnoş', 'erkekler sert' kadar basit değil! Bu tarz söylemler yerine kadınlar ve erkekler arasındaki farkları anlamak için kadınların yaptığı ama erkeklerin anlamadığı bazı şeylere odaklanıyoruz.
#Kadınlar Ve Erkekler Arasındaki FarklarDiyet sezonu devam ediyor. Bir önceki yazımda Ketojenik Beslenmeden bahsetmiş farklı besin öğeleri içeren 2 Keto Ekmek tarif vermiştim. Bu yazımda ise glutensiz beslenme ve ona uygunda bir ekmek tarifi paylaşacağım. Gluten alerjimin olduğunu öğrendiğimde benimde bir dönem uyguladığım glutensiz beslenme için son 10 yılın beslenme yöntemi fenomeni diyebiliriz belki de!
#EkmekMevsim değişirken bir çoğumuz hem kilomuzu kontrol altında tutmak, hem zindeliğimizi korumak için çeşitli beslenme yöntemleri uyguluyoruz. Bazı hastalıkların tedavi sürecinde uygulanan beslenme yöntemleri kilo vermede de etkin olduğu anlaşılınca popülerleşiyor. Son yılların popüler beslenme yöntemlerinden biri de Ketojenik beslenme.
#Keto DiyetKeto Diyetini takip eden birçok insan,“ Keto Nefesi” denilen istenmeyen belirti yaşayabilir. Yani nefesinizde hoş olmayan bir meyve kokusu olabilir. Diyet yaparken genel ağız sağlığınızı korumak ve temiz bir nefese sahip olmak istiyorsanız Diş Hekimi Pertev Kökdemir'in verdiği ipuçlarını rehber alabilirsiniz.
#Keti DiyetiZayıflamak ve kilolarından kurtulmak isteyen birçok kişinin tercih ettiği ketojenik diyet, son zamanlarda oldukça popüler oldu. Alzheimer, Parkinson ve otizm gibi hastalıklarda da tedavi amaçlı kullanılan bu diyet, karbonhidratların sınırlandırılmasına yönelik gerçekleşir. Peki, ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet nasıl uygulanır? İşte, o konu hakkında merak edilenler...
#Ketojenik Diyet Nedir?Son zamanların yeni trendlerinden biri de 1920'lerin başında epilepsi nöbetlerini azaltmak için uygulanan ketojenik diyet oldu. Ünlü isimlerin de uyguladığı ketojenik diyet uzmanları ikiye böldü. Tartışmalı diyetin tedavi olarak kullanıldığı yerler vardır. Örneğin epilepsi hastası olan çocuklar için tedavide beslenme diyeti olarak kullanılır. Onun dışında Alzheimer, Parkinson ve otizmde de tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Peki, ketojenik diyet nedir?
#Ketojenik Diyet