Kekemelik, çocukluk döneminde başlayan ve akıcı konuşmayı engelleye bir konuşma bozukluğu olarak tanımlanabilir. Kekeme olan çocuklar kendilerini ifade etmede oldukça güçlük çeker. Bir kelime ya da heceyi tekrar tekrar söyleyebilir. Konuşma esnasında bu kelimeleri uzatabilir ve birden susabilir. Küçük yaşta olan çocuklar arasında konuşmayı öğrenirken yaygın bir şekilde görülebilir. Küçük olan çocuklar dil yeteneklerini ileri düzeyde geliştiremediğinden dolayı kekemelik görülebilir. Çocuklarda kekemelik nasıl geçer ve tedavi edilir ayrıntıları ile derledik.
#ÇocukSağlığı etkileyen pek çok unsur vardır. Özellikle konuşma bozukluklarının ciddi sonuçları oluşabilir. Kekemelik de çocuklarda çok sık görülen konuşma bozukluklarından bir tanesidir. Kekemelik nedir, neden olur? Kekemelik genetik midir, tedavisi var mı? Tutuk kekemelik nasıl geçer? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekemelikBilinenin aksine stres, heyecan ve korkunun kekemeliğe yol açmayacağını ifade eden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Kekemeliğin başlangıç sebebi hala tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve nörolojik nedenlere bağlanabilir ancak psikolojik değildir” dedi.
#ÇOCUKBilinenin aksine stres, heyecan ve korkunun kekemeliğe yol açmayacağını ifade eden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Emin Çağlar, Kekemeliğin başlangıç sebebi hala tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve nörolojik nedenlere bağlanabilir ancak psikolojik değildir dedi.
#Uzm. Dr. Emin ÇağlarKekemelik konuşma akıcılığının istem dışı motor hareketlerle ses tekrarı, uzatma ya da sözcüklerin arasında oluşan duraksamalar nedeniyle meydana gelen bir bozukluktur. Bunun yanında göz kırpma, tikler, dudak ve yüz hareketleri, kafa hareketleri, sıkıntılı nefes alma davranışları ya da yumruk sıkma gibi motor davranışlar eşlik edebilir. Öte yandan tourette sendromu, bedensel ve sesli tiklerin bir arada bulunduğu bir hastalıktır. Hastalık tanısı koyarken ayırıcı tanı olarak mutlaka bu durum iyi değerlendirilmeli ve buna bağlı süreçte uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
#ÇocukKayserili iş adamlarının ne kadar başarılı oldukları fıkralara bile konu olmuştur. Ama asıl siz onları bundan sonra görün daha neler yapacaklar. Çünkü, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Kayseri Şubesi üyelerine yönelik, diksiyon ve liyakat konusunda eğitim semineri düzenlemiş.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner, hırçınlaşma, uyku bozukluğu, kabus görme, içe kapanma, kekemelik, bayılma ve altına kaka kaçırma gibi ruhsal ve fizyolojik değişimlerin, çocukların cinsel istismara uğradığının belirtisi olabileceğine işaret ederek aileleri uyardı.