Güncelleme Tarihi:
Örneğin, kendimi iyi ifade ettim, arkadaşlarımla konuşurken rahattım gibi. Olumlu kendi kendine konuşma negatif tepkileri azaltabilir, kendine güvenin kazanılmasında ve çaresizlik duygusunun yok edilmesinde olumlu rol oynayabilir.
Kekemelik hakkındaki iyi ve kötü düşünceleri tartışın. Günlük hayatta karşılaşılabilecek konuşma durumları üzerinden rol yapma oyunu oynayarak çocuğun negatif düşüncelerini dile getirmesini isteyin ve sonra bu negatif düşünceleri sesli biçimde pozitif düşüncelere dönüştürün.
Örneğin hata yapma hakkı, bir konudaki öfke ve kızgınlığı hissedip ifade etme hakkı, başkalarına ne düşündüğünü ve ne hissettiğini söyleme hakkı vb.
Bunu yaparken çocuğun sağ ve sol elinin resmini çizerek kendiyle ilgili sevdiği şeyleri sol elinin parmaklarının üzerine ve sevmediği şeyleri sağ elinin parmakları üzerine yazabilirsiniz.
Örneğin bir çizim yoluyla aktarmak istediği duyguları ya da aklından çıkaramadığı ve onu etkileyen bir sahneyi daha rahat çözümleyebilir.
Kekemeliğin rahat biçimde konuşulabileceği bir ortam inşa edin. Bu durum saklanacak ya da gizli olarak konuşulacak bir şey değil. Bunu anlamasına yardımcı olun.
Alay edilmenin nasıl hissettirdiği, neden insanların alay etme yoluna başvurdukları ve alay edilmeye nasıl tepki vermenin daha doğru olacağı ile ilgili konuşabilirsiniz. Sonrasında alay edilme durumlarını içeren rol yapma oyunları oynanabilir.
Sınıfta kekemelikle ilgili bir sunum yapması için çocuğunuzu teşvik edebilir ve onunla birlikte böyle bir sunum hazırlayabilirsiniz.
Ona konuşasıyla ilgili nasıl hissettiğinizi söyleyin ve olumlu geribildirimlerde bulunun. Örneğin konuşmaya kendinden emin bir biçimde başlaman ve hikayeni sonuna kadar anlatman hoşuma gitti, konuşmanı yarıda kesmedin ve bitirdin.
Onun konuşurken yaşamakta olduğu duyguları anladığınızı ona hissettirin ve olumsuz uygular hissettiği zaman bunun normal olduğunu ifade edin.
İletişim sırasında göz temasını koruması ve uygun beden duruşuna sahip olması için onu teşvik edin.