Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL (DHA) - BAĞCILAR Belediyesi tarafından iki dönemdir başlatılan Konuşma Bozuklukları Eğitim Kursu’nun ikincisi de yoğun ilgi görüyor. Engelliler Sarayı’nda düzenlenen kursta 30’ar kişilik iki grup halinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere 3 uzman konuşma terapistleri, tarafından eğitim veriliyor. Kursa başlayanlar kekemelikten kurtulurken kimi eğitimine devam ediyor, kimi iş hayatına atılıyor, kimi de sosyal yaşamındaki zorlukları kolaylıkla aşıyor.
Yıllarca doktorlara giden, ilaçlar kullanan ve ekonomik olarak imkanlarını zorlayan ancak kekemelik sorununa bir türlü çare bulamayan bazı ilçe sakinleri, Bağcılar Belediyesi tarafından açılan kurs ile sağlıklarına kavuşuyorlar. Bugüne kadar 2 bin kişi urslara katılarak kekemeliği yendi ve yeni bir yaşama adım attı.
Bağcılar’da iki dönemdir hizmete sunulan Konuşma Bozuklukları Eğitim Kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerlerden Yonca Erken (18), çocukluğundan bu yana kekeme olduğunu ancak katıldığı kurs ile bu sorundan kurtulduğunu söyledi. Onur Duran (30) da kekemelikten kurtulduğunu belirterek, polisliğe başvurduğunu belirtti. Emir Kılıç (12) ise sorunun ekonomik imkanlarını zorladığını ifade etti. Kılıç, tam umutlarını kaybettiği bir dönemde kursa başladığını ve kekemelikten kurtulduğunu anlattı.
Kekemeliğin, psikolojik sebeplerle bireylerin erken yaşlarda konuşmadaki akıcılığı ve ritmi kaybetmesiyle ilgili bir iletişim bozukluğu olduğunu belirten Konuşma Bozuklukları Eğitim Kursu Psikologu Zümrüt Bayın, “22 Ekim Dünya Kekemeler Günü’nde toplumu, kekemelik konusunda bilinçlenip daha duyarlı bireyler olmaya davet ediyoruz” dedi.
“ARTIK İSTEDİĞİM MESLEĞİ SEÇEBİLECEĞİM”
Çocukluğundan bu yana kekeme olduğunu anlatan Yonca Erken (18), bu yüzden hayatının her alanında pasif kaldığını belirtti. Derslerde bildiği halde konuşamadığını anlatan Erken, sosyal yaşamda da büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi. Erken, “Ders sırasında sözlüye kalkmaya cesaret edemiyordum. Arkadaşlarımın sohbetlerine ortak olamıyordum. İleride seçeceğim mesleği bile değiştirmiştim. Hayal ettiğim mesleği değil de, en az konuşmasını gerektirebilecek meslekleri tercih etmeyi düşünmeye başlamıştım. Ancak, kursa başlayınca kekemelikten kurtuldum. Şimdi sınıfın en aktif ve en fazla sorumluluk alan öğrencisi oldum. Artık hayal ettiğim mesleği yapabileceğim.” diyerek duygularını dile getirdi. Kendisindeki olumlu değişim gören iki kekeme kardeşin de kursa katıldığını anlatan Erken, “Diğer arkadaşlarıma da umut oldum” dedi.
“ÜZERİMDEN DÜNYANIN YÜKÜ KALKTI”
Emir Kılıç (12) ise yıllardır kekeme olarak yaşamını sürdürdüğünü ve çok zorluklar çektiğini söyledi. Annesinin de bu sıkıntısını çözmek için zor günler yaşadığını anlatan Kılıç, sağlığına kavuşmak için doktora gittiklerini, para harcadıklarını ve ekonomik imkanlarını zorladıklarını anlattı. Ancak, sağlığına kavuşamadığını anlatan Kılıç, şöyle konuştu:
“Çaresiz kalmıştım. Ümidimi kaybetmiştim. Bir akrabamız bize Bağcılar Belediyesi’nin açtığı kurstan bahsetti. Başvurdum ve kursa başladım. Çok iyi çalıştım, kurallara uydum ve sağlığıma kavuştum. Şimdi adeta üzerimden dünyanın yükünün kalktığını hissediyorum. Annem de çok mutlu. Çünkü benim sağlığıma kavuşmam için çok çaba gösterdi” Kılıç, “Kekeme kardeşlerim, sakın umutsuz olmayın. Siz de gelin bu kursa katılın ve kekemelikten kurtulun” dedi.
Turgut Gündoğdu (18) adlı kursiyer de üç yaşından bu yana kekeme rahatsızlığı olduğunu anlattı. Arkadaşlarının kendisiyle alay ettiğini ve üzdüklerini anlatan Gündoğdu, hep dışlandığını anlattı. Bu yüzden adeta çöküntü yaşadığını anlatan Gündoğdu, okuma ve yazmayı dahi öğrenemediğini belirtti. Gündoğdu, “Okuldan sonra iş hayatında da başarı sağlayamadım.Söyleyemediklerimi, yazamıyordum. Ancak, Bağcılar Belediyesi kekeme ve seri konuşma projesi hayatımın dönüm noktası oldu. Şu an çok rahat şekilde konuşuyorum. Okuma yazmayı rahatlıkla öğrendim.Şimdi eğitim hayatıma devam ediyorum” diye konuştu.
“KEKEMELERE YARDIMCI OLALIM”
Kekemeliğin, psikolojik sebeplerle bireylerin erken yaşlarda konuşmadaki akıcılığı ve ritmi kaybetmesiyle ilgili bir iletişim bozukluğu olduğunu belirten Konuşma Bozuklukları Eğitim Kursu Psikologu Zümrüt Bayın, teknik ve psikolojik yöntemlerle her yaşta bu problemin aşılabileceğini belirtti. Bayın, “Kekemelik bireylerin hayatları boyunca yaşamak zorunda oldukları bir sorun değildir” dedi. 22 Ekim Dünya Kekemeler Günü’nde toplumu, kekemelik konusunda bilinçlenip daha duyarlı bireyler olmaya davet ediyoruz. Kekemelere yardımcı olsunlar. Onları topluma kazandıralım. Birlikte bu sorunu aşmalarına yardımcı olalım” dedi.
“İLÇEMİZDE KEKEMELİK SORUNU OLAN KARDEŞİMİZ KALMAYACAK”
Konuşma Bozuklukları Eğitim Kursu’nun önemine dikkat çeken Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, kekemelik sebebiyle insanların iş, eğitim ve sosyal yaşamlarında büyük sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çekti. Kekemeliğin fiziksel ve kalıcı bir rahatsızlık olmadığını ifade eden Çağırıcı, uzman öğretmenler eşliğinde eğitim verdiklerini belirtti. Kursa katılanların kısa sürede kekemelikten kurtulduğuna dikkat çeken Çağırıcı, “Kurslarımız sayesinde 5 yaşından 60 yaşına kadar bu sorunu yaşayan hemşerilerimin sorunlarına kesin çözüm buluyoruz” dedi.
“KONUŞMA BOZUKLUKLARI EĞİTİM KURSU”
Konuşma Bozuklukları Eğitim Kursu’nda konuşma bozukluğu, kekemelik, hızlı konuşma, tutukluluk ve artikülasyon problemi olan ilçe sakinlerine kurs veriliyor. Kursiyerler, ortalama 15 gün aralıksız her gün beş saat kurs alıyor. Ardından üç ay boyunca takip ve kontrol dönemi başlıyor. Eğitimin kalıcı olmasını sağlamak amacıyla kontroller kurs sonrasında da devam ediyor. Bilgisayar programlarından da faydalanılan eğitimde döneminde her sabah müzikli hafif trans ile birlikte gelişme ve rahatlama egzersizleri de yapılıyor. Mezun olan her öğrenci haftada bir gün kontrol olmak üzere merkeze geliyor. Hafta içi her gün mesai saatlerinde düzenlenen kurslar sabah ve öğlen olmak üzere iki grup olarak düzenleniyor.
(FOTOĞRAF)