Paylaş
Bugün "Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı"nı tanıtacağım sizlere.
Hangi partiden ve görüşten olursa olsun bu tür hizmet veren kurum ve kuruluşları tebrik ve takdir ediyorum. İlk gördüğümde çok etkilenmiş ve duygulanmıştım.
Büyük bir kafeteryası var. Engelli ve aileleri çay içiyorlar, sohbet ediyorlar.
Size bir şey söyleyeyim mi? Şimdiye kadar hiçbir mekan da etrafına bu kadar pozitif enerji veren insanlar görmedim. Çok doğallar, samimiler, hesapsızlar, önyargısızlar. Bu kadar doğal olmalarının bir nedeni de sanırım koskoca binanın onlara ait olması. Çünkü rahatsız edici bakışlar yok ve bu sebeple davranışlarını kısıtlamıyorlar.
Bağcılar Belediyesi bunu başarmış ama bizlere de büyük bir görev düşüyor. Bizler de metroda, sokakta, alışveriş merkezlerinde onları bakışlarımızla rahatsız etmemeliyiz. En azından birey olarak bunu başarabiliriz.
Saray 15 bin metrekare alana sahip, dört katlı, büyük derslikleri var. Toplantı salonundan anaokuluna, spor salonundan hidroterapi havuzuna kadar hizmet alanları mevcut.
Engelliler, evlerinden Belediye’nin tahsis ettiği “Özel Araç”larla alınıp kuruma getiriliyor, eğitim sonrası evlerine bırakılıyorlar.
Engelliler Sarayı’nda 37 branşta eğitim alan 7 bin 500 engelli vatandaş, meslek öğrendi. İçlerinde istihdam edilenler de var.
Kurumda engellilere yönelik psikolojik, hukuki ve mesleki danışmanlık hizmetleri veriliyor. Uzmanlar tarafından verilen bu eğitimler engellilerin haklarını korumalarının yanı sıra özgüvenlerini arttırılmaları konusunda yardımcı oluyor.
Alanında uzman fizyoterapist tarafından verilen eğitimler, özel materyallerin bir arada yer aldığı beyaz ve siyah algı odalarında gerçekleştiriliyor. Özellikle otistik, mental ve dikkat eksikliği ile hiperaktivite bozukluğu olan engelli bireylere hizmet veriliyor.
Uzman öğretmenler eşliğinde ahşap oyuncak, ayna işleme, aşçılık (ev yemekleri), bayan kuaförü gibi kursların verildiği Engelliler Sarayı’nda kursiyerlere müzik ve halk oyunları kursları da veriliyor. Aynı zamanda kursiyerlerin rehabilite olduğu merkezde aile ortamında eğitim veriliyor.
Konuşma bozukluğu sebebiyle sosyal hayatta kendilerini ifade edemeyen öğrenciler, kurs sonrası seri konuşma alışkanlığı kazandı. Konuşma bozukluğu, kekemelik, süratli konuşma, tutuklu ve artikülasyon problemi olanlar psikolog ve eğitmenlerin gözetiminde eğitim almaya devam ediyor. 600 öğrenci verilen eğitim sonunda seri olarak konuşmaya başladı.
Kurumda psikologluk yapan dünya tatlısı bir kadın var. Özge SALK... Saray hizmete girdiği günden bugüne görevini severek yapıyor.
Şöyle anlatıyor:
“Burası çok farklı; bizim mesai saati anlayışımız yok, buradaki çocuklar benim çocuklarım. Manevi yönü o kadar büyük ki kendimi çalışıyor gibi görmüyorum adeta büyük bir aile olduk zamanla.
O kadar dikkatli ve sevgi dolular ki, biraz üzgün olsam hemen fark ediyorlar. Biz birlikte çok mutluyuz. Burada başarının anlamı bile farklı benim için. Bir zihinsel engelli öğrencime aylarca bir rengin adını öğretmeye çalışıp nihayetinde öğrenmesine şahit olmayı en büyük başarı olarak görüyorum.
Her engellinin birbirinden farklı hikâyeleri ve zorlukları var. Hayattan çok bunalan, yaşama sevincini kaybedenleri Saray’ımıza davet ediyorum. Buyursunlar kantinimizde bir çay içsinler.
Çocuklarının yaramazlığından şikâyetçi anneleri de davet ediyorum. Buradaki annelerin mücadelesine tanık olsunlar.
Ben kendi adıma ne kadar çok şükredecek şeye sahip olduğumu burada hizmete başladıktan sonra anladım. Görme engelli bir öğrencime ‘Görme imkânın olsa neyi görmek istersin?’ diye sormuştum. ‘Ne giydiğimi, nasıl göründüğümü görmek isterdim. Kendimi merak ediyorum.’ dedi. Her gün aynaya bakarken bu sözleri hatırlıyorum.
Biz sadece engellilerin değil, ailelerinin de hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Anneler anlatıyorlar bize; ‘Burası açılmadan önce misafirim gelince çocuğumu odaya kapatırdım, utanırdım. Nasıl eğiteceğimi bilmiyordum. Şimdi komşularımı çocuğumun sergisine davet ediyorum ve gurur duyuyorum.’ diyorlar. Komşuma oturmaya gidemezdim, markete dahi gidemezdim, şimdi buraya bırakıp bir iki saat de olsa rahatlıyorum, işlerimi halledebiliyorum.”
Engelliler Sarayı, İstanbul sınırları içinde yaşayan engelli vatandaşlara iş imkanı sunuyor.
Kuruma başvuran engelli vatandaşlar mülakata alınıyor. Engel durumları ve becerilerine göre tasnif edilerek “Engelli İstihdamı” talebinde bulunan kurumlara yönlendiriliyor.
Kurum tarafından işe kabul edilen engelliler talep edildiği taktirde oryantasyon çalışması yapılıyor. Çalışmaya başlayan engelliler birinci ayın sonunda belli aralıklarla iş izleme ile takip edilip sorunları çözülmeye çalışılıyor.
Engelliler Sarayı İletişim Bilgileri: 0212 250 29 46- 48 / 0212 630 16 16
Paylaş