Güncelleme Tarihi:
Çocuklarda ortaya çıkan kekemelik, çoğu zaman geçici olsa da bazı kişilerde yetişkinlik döneminde de devam edebilen bir durum olarak bilinir.
Çocuklarda Kekemelik Nedir?
Kekemelik, daha çok çocukluk döneminde, 2 ila 6 yaş aralığında görülen bir hastalık olup dil yeteneklerinin eksik olmasından dolayı kendini gösterebilir. Çocukluk döneminde görülen kekemelik çoğu zaman geçici olmaktadır. Bazı kekeme çocuklar başlayan bu durumu yetişkinlik döneminde de devam ettirebilir. Bu durum da kişilerin iletişimlerini sınırlar ve sosyal hayatını etkiler. Bu sebepten dolayı kekeme problemi olan çocuk ya da yetişkinler mutlaka konuşma terapisinden faydalanmalıdır.
Çocuklarda Kekemelik Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda kekemelik bazı belirtiler ile görülür. Bu belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Çocuklarda Kekemelik Nasıl Geçer?
Çocukluk döneminde kekemelik erken dönemde fark edilmeli ve bu durumu ortadan kaldırmak için bir uğraş göstermek gerekmektedir. Konuşma terapisi bu durumu azaltmaya fayda sağlar ve çocuktaki özgüveni tekrar sağlar. Konuşma hızı, nefes darlığı gibi kalıpları kontrol etmektedir.
Kekemelik için fayda sağlayan bir diğer yöntem elektronik aletler olarak bilinir. Bu cihazlar ile kişinin konuşması yavaşlatmasını ister, aksi olduğunda da uyarı verir. Bilişsel davranışçı terapi ise kekemelik durumunu ortadan kaldırabilecek bir yöntemdir. Çocukların kekemelik durumunun önüne geçmek için anne ve babasıyla yaptığı iletişim çok önemlidir. Çocukların anlattıklarını dinlemek, sözünü kesmemek ve sabırlı olmak kekemeliğin önüne geçmekte etkilidir.
Çocuklarda Kekemelik Tedavisi Nasıl Olur?
Çocuklarda kekemelik tedavisine başlamadan önce ilk önce tanı koyulması gerekir. Dil konuşma terapisti yardımı ile ya da çocuk psikiyatristi tarafından tanı yapılmalıdır. Kekemelik durumu değerlendirmeye alındığı zaman bu duruma devam edip etmeyeceğine bağlı olarak bir tedavi yolu uygulanır. Kekemelik sorunu olan çocukların tümünde ilaçlı tedavi uygulanmaz. Bazı çocuklarda kekemelik kendiliğinden geçmektedir.
Çocuk psikiyatristinin tanısı ile yapılan kapsamlı bir değerlendirme sonucunda tedavide doğru adım atılmalıdır. Tedavi esnasında faydalanılan birkaç adet yöntem bulunur. Bu yöntemler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Tam anlamıyla da kekemelik ortadan kalkmayabilir. Ancak günlük hayata olumlu bir şekilde devam etmek, işe ya da okula problemsiz gidip gelmek, konuşmanın akıcı olmasını sağlamak, etkili iletişimi pekiştirmek ve geliştirmek, daha çok sosyalleşme ve aktif bir hayat sürdürmek tedavinin olumlu etkileri olarak sıralanabilir. Çocuklardaki kekemeliğin ortadan kalkması için ebeveynlere de oldukça büyük iş düşer. Çocuklarını sakince dinlemeleri ve fikirlerine önem vermeleri önerilir.