İsrailli sokak sanatçısı Nir Peled, namı diğer ‘Pilpeled’, Türkiye’deki ilk kamusal alan yapıtı ve sergisiyle Kadıköy Yeldeğirmeni’nde. Tarih ile kültürü buluşturan bir ‘imge DJ’i gibi üretimde bulunan sanatçı, altı katlı bir bina duvarına çizdiği, baykuş taklidi yapan pembe gözlüklü çocuk kompozisyonunun iyimser bir bakış açısı yayacağını söylüyor.
#Nir PeledYaşayan en büyük heykel sanatçılarından Sir Antony Gormley ile İngiltere’nin en önemli galerilerinden White Cube’un sahibi Jay Joplin, Galataport vesilesiyle İstanbul’daydı. Gormley, “İstanbul, 1960’ların sonlarından beri çok değişti ama yine de o güçlü enerjisi ve güzelliğine sahip. Hâlâ gökyüzünün ve denizin maviliği, delici minareleri ve ışıkla birleşimi her zaman aklımda” diyor.
#Antony GormleyArtık isimlerini saklamaya, polisten kaçmaya ihtiyaç duymuyorlar. Atölyelerde çalışıyor, sergi açıyor, festivallere katılıyor, kafelerin, ofislerin duvarlarını boyuyorlar. Uzun süredir sokak sanatını vandalizm olarak gören pek yok. Hatta uzmanlar altın çağını yaşadığını söylüyor. Türkiye’nin ikinci kuşak grafiticilerinden Canavar’ın ifadesiyle, ‘Ortamların cool çocukları’ onlar artık. Peki bu dönüşüm nasıl başladı, sonuçları neler olacak?
#CanavarPop Art sanatının öncüsü Andy Warhol ve yine bu akımın en önemli isimleri arasında olan Keith Haring, Roy Lichtenstein, James Rosenquist, 7 Kasım – 29 Mart tarihleri arasında Begüm Alkoçlar küratörlüğündeki Andy Warhol sergisinde buluşuyor. Sanatçının, aralarında ikonikleşen Marilyn Monroe, Campbell Soup ve Flowers gibi ünlü eserlerinin de dahil olduğu 90 adet orijinal eseri #SagolWarhol mottosuyla karşımıza çıkıyor.
#Andy WarholTürkiye ve dünyaca ünlü ressamların eserlerinin reprodüksüyonlarını, Türkçenin ünlü şairlerinin dizeleriyle buluşturan ‘Repro Sergi’, Hürriyet gazetesinin Avrupa Tesisleri‘nde açıldı. Hessen’deki Türkçe ve Türk Kültürü öğrencilerinin eserlerinden oluşan serginin ilk ziyaretçileri de genç sanatçılar ve öğretmenleri oldu.
#ALMANYATicari sanat, altın günlerini yaşıyor. Dünyanın en ünlü sanatçılarının elinden çıkmış nevresim takımları, tişörtler, ayakkabılar, duvar kağıtları, oyuncaklar, otomobiller, terlikler, hatta su şişeleri var piyasada. Aynı sanatçının galeride sergilenen bir resmine paranız yetmeyebilir ama bu ticari objeleri alıp rahatlıkla evinize götürebilirsiniz. Ticari sanat ilginizi çekiyorsa, mutlu bir haber verelim: Swatch saatleri, henüz birkaç gün evvel Artist Collection’ı (Sanatçı Koleksiyonu) piyasaya çıkardı. ABD ve Avrupa’dan, ünlü 4 sanatçı 12 saat tasarladı marka için.
Bir adam düşünün... Andy Warhol’un yakın arkadaşı. Fabrika ekolünden geliyor. Rock’n roll figürleriyle dolu, floresan renklerle bezeli, insanların kimseyi takmadan yaşadıkları bir dünyası var. İmzası, giysi ve sanat eserlerine yaptığı graffitiler ve arkadaşlarına not gönderirken çizdiği gül deseni. İşte bu adamla, yani Stephen Sprouse ile Marc Jacobs ilk kez 2001 yılında işbirliği yaptılar. Birlikte gül motifli ve graffitili bir çanta tasarladılar. Stephen Sprouse 2004’te öldü. Marc Jacobs onu hatırlatmak, tanımayanlara tanıtmak için geçen hafta özel bir koleksiyon çıkardı.
ISTANBUL - With Christmas tunes a-blaring from the ice skating rink and the aroma of pine trees and cookies, two plastic Santas sing to no one in particular. Welcome to Christmas in a Turkish mall where shopping for kids is a festive, if slightly surreal, good time...
Avusturya’nın Innsbruck kentinin yakınındaki Wattens’da 11 yıl önce kristal markası Swarovski tarafından kurulan Kristal Dünyalar (Cyrstal Worlds) bugüne kadar 6 milyon kişi tarafından ziyaret edildi. Andre Heller tarafından Swarovski’nin 100. yılı şerefine inşa edilen Kristal Dünya için pırıltılı bir masallar alemi demek yanlış olmaz.