Antik Mısır dönemine ait Giza Piramitleri, yaklaşık 4.500 yıldır insanlığı büyülüyor. Her biri binlerce kilo ağırlığındaki milyonlarca taş blokla inşa edilmiş olan bu dev yapıların gizemleri bugün bile tam olarak aydınlatılabilmiş değil. Dahası bilim insanlarının her keşfi yeni soruları beraberinde getiriyor. İşte ayrıntılar...
#Mısır PiramitleriAntik Mısır denince ilk akla gelen anıtlardan biri Büyük Sfenks... Giza'da piramitlerin yanı başında binlerce yıldır yatmakta olan insan kafalı, aslan gövdeli bu heykelin popülerliği dönem dönem değişse de büyüleyiciliği hiç eksilmedi. Üstelik aradan geçen bunca zamana rağmen Sfenks hakkındaki bildiklerimizin önemli bir kısmı hâlâ bilim insanlarının teorilerinden ibaret. İşte ayrıntılar...
#MısırÜlkelerde bulunan turistik özellikle yapıları ile ön plana çıkarlar. Özellikle de Mısır piramitleri en çok merak edilen yapılardan bir tanesidir. Mısır piramitleri nerede ve hangi şehirde? Mısır piramitleri isimleri ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
O kadar eski, o kadar sırlarla dolu ki Mısır’ın tarihi... Nerede başladığı bile kesin değil; kimileri 7 bin yıl öncesine dayandırıyor. Mumyaları, piramitleri, hiyeroglifleri, firavunları, Kleopatra’sıyla yüzlerce filme ve kitaba konu olan gizemlere bir göz atalım.
#GeziDünyada UNESCO Dünya Mirası listesine alınmış bir çok yer bulunuyor. Ama bunların arasında öyle yerler var ki gördüğünüzde hayran kalacaksınız. İşte dünya’nın en çok Unesco Dünya Mirası gezme rekorunun sahibi olan Atila Ege’nin belirlediği Afrika ve Orta Doğu’da mutlaka görülmesi gereken 10 yer…
#UNESCOHem biraz kültürel bir gezi olsun hem de deniz, kum ve güneş tatili yapayım diyorsanız Mısır tam size göre. Üstelik iki saatlik uçuş mesafesinde... Yeşil pasaporta, 18 yaş altına ve 45 yaş üstüne de vizesiz. Teknoloji devrinden uzaklaşıp kendinizi bir anda 'Antik Çağ'da bulacağınız Mısır’da kış ortasında yaz mevsimini yaşayacaksınız. İşte size Mısır gezi rehberi...
#MısırDünyanın atmosferi her an süpernovalardan ve güneş sistemi ötesindeki diğer astrofizik olgulardan yayılan yüksek enerjili kozmik ışınların bombardımanına maruz kalıyor. Kozmik ışınlar Dünya atmosferine çarptıklarında bozunarak muonlara, yani elektrondan biraz daha ağır, yüklü parçacıklara dönüşüyor.
#MuonMısır deyince çoğunuz gibi benim de aklıma piramitler gelir. Nil kıyıları boyunca Sudan’dan İskenderiye’ye uzanan topraklara yaklaşık üç bin yıl boyunca hükmetmiş firavunların anıt mezarlarını gökyüzüne kat kat yükselen tonlarca ağırlıktaki taşları, karanlık, dar koridorlarıyla gizemli odaları, bu odalarda keşfedilen duvar resimleri ve paha biçilmez hazineleriyle hayal ederim. dünyanın en büyük heykeli olarak bilinen, insan başlı aslan gövdeli Sfenks’in koruduğu piramitlerin önünde fotoğraf çektirmekle kalmadım, onların fotoğraflarını da, bir mimarlık mucizesiyle karşılaşmanın heyecanıyla, çekmeyi denedim. İşte size Mısır gezi rehberi..
#Mısır“KALDIRIM meselesi”, gerçekten bizde “mesele” olacak kadar inişli-çıkışlı bir problem. Önceki yazımda biraz söz etmiştim; “Yahu, kare ya da dikdörtgen bir taş değil mi sonuçta?” diyemiyoruz maalesef. Ama hemen her yıl yeniden gündeme gelen o koskoca problem, sonuçta bir taş meselesi aslında...
Mısır’ın başkenti Kahire, ülkenin görülmesi gereken en önemli şehri. Yaz sıcakları nedeniyle gündüz yavaşlayan günlük hayat gece hızla devam ediyor. Kahire, günübirlik turlar açısından ortalama Avrupa şehirlerinden çok daha zengin seçenekler sunuyor. Piramitleri gezerken çöl ortasında yükselen mucizelere tanık olacaksınız. Kahire Müzesi, göz kamaştırıcı koleksiyonlarıyla iddialı. Nil Nehri’nde tura çıktığınızda çöl ortamında şaşırtıcı manzaralarla karşılaşacaksınız.
Mısır, Antik Çağ’dan günümüze en ihtişamlı eserleri görmek için, gidilmesi gerekli ülkelerin belki de en başında geliyor. Modern Mısır’a baktığınızda, yeniye dair pek bir şey göremeseniz de, eskinin gizemi ve Kızıldeniz’in büyüleyen sualtı dünyası Mısır’a gitmek için önemli sebeplerden. 41 yıldır turizm alanında faaliyet gösteren Tura Turizm’in, yolculuğun bir bölümünü MS Sapphire Gemisiyle yapacağınız Safaga,Akaba, Ürdün, Şarm El Şeyh, Süveyş ve Kahire turu Mısır’ı görmekiçin iyi bir fırsat olabilir.
Mısır’da altı yıl bir Fransız turizm şirketinin temsilciliğini yapan profesyonel tercüman-rehber Turgay Tuna, ‘Ahlan ve Sahlan Kahire’ adlı kitabında dünyanın en eski kentinlerinden Kahire’yi anlatıyor. Tuna’nın, MB Yayınevi ‘Dünya Kentleri’ dizisinde yayınlanan kitabında, kentin mahallelerinden tarihi mekanlarına, Nil Nehri’nden piramitlere, yeme-içme alışkanlıklarından siyasi yapıya her şeyi bulmak mümkün. Tuna’nın kalemiyle kısa bir Kahire gezisine çıkıyoruz.
Kahire'de sürekli bir karmaşa hakim. Yoğun bir trafik, tozlu sokaklarda akan insan seli, klakson sesi, seyyar satıcıların gürültüsü… Afrika kıtasının bu en büyük şehrinde çöle özgü yalnızlık duygusunu hissetmek imkansız. Kahire'yi kuşatan gürültüden biraz olsun uzaklaşmanın en iyi yolu ya saat 12.00 dolayında bir camiye gitmek ya da çölde bir tura çıkmak olabilir.
Havaların soğuduğu, güneşin nadiren yüzünü gösterdiği, kasım depresyonunun insanın üzerine üzerine geldiği şu günlerde Şeker Bayramı ilaç gibi gelecek. Eğer bayramda evde kalmaya niyetli değilseniz, bu sezonun popüler seyahat rotalarından ve farklı tatil alternatiflerinden oluşan bir rehber hazırladık.