Paylaş
Şimdi yazımın başlığına bakıp, heyecanlanmayın.
Çünkü Mısır mı? Bir daha mı? Sorusunun yanıtını iki gün sürecek olan Mısır maceramın sonunda bulacaksınız. Öncelikle, bu benim Mısır’a dördüncü gidişim.
Bu kez, ikisi üniversitede okuyan ve birinci sömestr hayli başarılı olan yeğenlerim Zehra ve Merve ile Belek – Side Sezar Otelleri’nde operasyon şefi olan Tuğçe ve Kent Hastanesi’de görevli yeğenim Evren için gittim.
“Paris mi? Milano mu?” derken sıcak iklimin cazibesiyle kendimizi Mısır’da bulduk.
İzmirli bir turizm şirketi olan Lady Travel ile ilk kez seyahat ettim.
İnternette bazı olumsuz görüşlere karşın ben memnun kaldım.
Faturalı 6 milyar 395 milyon Türk Lirası ödedim.
Beleş değil. O nedenle ne yazarsam o. Rehberler Elzer ve Evren çok başarılıydı.
Ayrıca tek başına bir kadının, 20 yıldır çalışanların da hakkını vererek, İzmir’de markalaşması kolay değil. Dolayısıyla Nilüfer hanım ve oğlu Gönen’i kutlarım.
İstanbul-Kahire 1.5 saat. Pegasus-İzair ortak uçuşu.
Pegasus personeli, kaptanlar, harika.
Kahire eski havaalanına indik. Yenisini TAV yapmış, ama oraya THY tarifeli uçaklar iniyor.
Hijyen rezaleti genel bilgiler
Anneme Mısır’ı özetlerken; “Camilerin içinde yemek yiyorlar, yatıyorlar kalkıp namaz kılıyorlar. Bu nasıl Müslümanlık?” deyince isyan etti ve böyle yazmamam konusunda baskı yaptı.
Ama doğrusu bu.
Beş vakit namaz kılan ben, abdest alacak temiz bir yer bulamadım. Tuvaletler b.. ve idrar kokuyordu. Kahire adı, kahırdan geliyor. Mısır halkına göre Kahire o kadar güzel bir yer ki, güzelliği düşmanını kahrediyor.
Ama halk ve yönetim bu güzelliğin içine etmiş. Buna rağmen adamlar akıllı. Yılda 12 milyon turist geliyor ve uzun kaldıkları için de bol döviz bırakıyor. Trafik rezalet. İstanbul’u aratmıyor.
Mısır’ı Nil Nehri ikiye ayırıyor. Yukarı ve aşağı diye.
Biz aşağıda ve eski Kahire’de kaldık. Siz asla eski Kahire’de kalmayın. Turizm şirketleri, Piramitler burada diye tercih ediyorlar ama sakın.
Mısır altı bin yıllık bir tarihe sahip. Çöl iklimi kuru olduğundan, tüm eserler korunmuş.
Bu arada her yerde sigara içiliyor. Pamuk zengini. Bir de şeker kamışı ekiliyor. Kendilerine yetecek kadar da meyve ve sebze.
Turunçgiller çok ucuz. Kavga eder gibi konuşuyorlar. Para kazanma hırsları yok. Fakirlik fazla. Yaşamları Nil Nehri’ne göre.
Nil suları yükselince, hasat iyi olduğundan düğün, bayram.
Yukarı Mısır’ın sembolü Akbaba ve Papirüs, aşağının ise Kobra yılanı ve Lotus çiçeği. Zaten bu semboller firavunların mezarlarında çok sık görülüyor. Ayrıca firavunların günlük yaşamlarındaki tüm hareketleri de figürler halinde tapınaklarda işlenmiş.
Yarın: Mısır’da alışveriş, eğlence, yeme-içme ve de Mısır’ın ikinci büyük şehri İskenderiye’den sizlere söz edeceğim.
Aysel BKM’de anılacak
Tür Pop Müziği’nin unutulmayan ve unutulmayacak efsanesi, benim ve kızları Müjde ile Mehtap’ın annesi Aysel’in ölümünden koca bir iki yıl geçti. Biz onu unutmadık.
Aysel, pazartesi gecesi BKM’de (Beşiktaş Kültür Merkezi)anılacak.
Bu teklif ve organizasyon BKM’nin patronları sanatçı Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar tarafından Müjde ve Mehtap’a iletilmiş. Onlar da severek kabul etmiş. Ayrıca Aysel Gürel’in ikinci ölüm yıldönümü için Beşiktaş Belediyesi de bir gece düzenlemiş. BKM’nin anma gecesindeki yıldızı Sezen Aksu. Bakalım vefaya değer veren başka kimler olacak.
Bir sanat harikası Kahire Müzesi Piramitler ve Halil Bezmen
Mısır’da görülmeğe değer ve görülmesi gereken pek çok tarihi sanat harikaları var.
Bunlardan biri Mısır Müzesi.
Bazı bölümlerde restorasyon çalışmaları vardı. Buraya bir gün ayırmanız şart.
Tüm eserler sergilenmiyor.
Tüm eserler için bir “Mega Müze” projesi var. Müzede yer alan Bereket tanrısı İsis ve ölüler tanrısı Osiris’in oğulları gök tanrısı Horuo ile ilgili efsane ilginç. Niye mi? Nazar boncuğunun çıkışının, şahin başlı Horuo’nun gözünden olduğu iddia ediliyor.
Efsaneye göre Horuo’nun babası Osiris’i kötülükler tanrısı Seth, Horuo doğmadan öldürüp dokuz parçaya bölüyor ve değişik yerlere gömüyor.
İsis ve adamları bu parçalardan yalnızca üreme organını buluyorlar. İsis’in Osiris’in yalnızca üreme organıyla kurduğu ilişki sonunda, Horuo doğuyor. Horuo genç delikenlı olunca da babasının intikamını alıyor. Fakat dövüşürken Seth kılıcıyla,Horuo’nun bir gözünü çıkarıyor. Bu masmavi göz, efsaneye göre günümüze nazar boncuğu olarak yansıyor. Halil Bezmen’i yeni karısıyla Mısırlı bir kadın rehber eşliğinde müzeyi gezerken gördük. Dünyanın küçüklüğüne bir kez daha inandım.
Kahire’de nereye giderseniz cami kubbeleri ve minareleri çatılar arasından sizi selamlıyor. Seladin Kalesi, Osmanlı döneminden kalma Mehmet Ali Paşa Camii, orta cağ şehir surlarına inşa edilmiş muhteşem bir kapı Bab Zuveyla ki buranın tepesinden harika bir manzara var. El- Ezher Camisi ve Üniversitesi, El Hakim Camisi görülmeli.
Sakara ve Giza bölgelerindeki piramitler ise bütün yabancı turisti çekiyor.
İlginç yanı, çölün ortasında değil, güneydeki kenar mahallelerinin arasında.
MÖ 3500’lü yıllarda yapılan ilk büyük piramit Coser’in basamaklı piramiti Sakara’da.
Giza’da ise antik dünyanın yedi harikasından ayakta kalan tek yapı olan Keops, Kefren, Mikerinos Piramitlerini ve Firavun Kefren’in yüzünü taşıyan, onun mezarını korumak için inşa edilmiş Sphinx mutlaka görülmeli. Asmalı ve San Sergio kiliseleri, Ben-Ezra Sinagogu, vaktiniz varsa gezin.
Yine Imhotep Müzesi de görülmeli.
Biletler 60 L.E. Yani 16 TL.
Paylaş