Modern yaşam, getirdiği konforun yan sıra olumsuz yönleri ile de çağdaş insanın sağlığını etkileyen bir olgudur. Bilinçlenen bireyler, olanaklar ölçüsünde sağlıklı beslenerek, spor yaparak hem ruh hem de beden sağlığını korumaya çalışmaktadırlar. Kiloyu korumak, yeterli egzersiz yapmak ve besinleri mevsiminde tüketmek gibi alışkanlıkları edinmeye çalışmaktadırlar. Beslenme uzmanları özellikle doğal gıdaları mevsiminde tüketmenin önemine vurgu yapmaktadırlar. Meyve sularını paketlenmiş hazır ürünlerden değil de taze olarak hazırlayıp tüketmek gerektiği bilinmektedir. Meyve ve sebze sularını evde hazırlamak sanıldığı kadar zor değildir. Meyve suyunun nasıl hazırlanacağı, karpuz suyunun nasıl elde edileceği merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız karpuz suyu nasıl yapılır, nasıl çıkarılır, karpuz suyu tarifi ve yapımı gibi konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Karpuz SuyuYazın her şeyi soğuk yemek istiyoruz. Fazla ağır olmayan, pratik ve az çeşitli yaz sofralarınıza baş tacı edeceğiniz soğuk pilavları denemediyseniz şimdi tam zamanı... İçinde sebzesi de olduğu için tek tabakta tam karın doyurma garantili, zeytinyağlı olduğu için de ılık ya da soğuk yemeye uygun yaz pilavları dosyamızı açalım...
#PilavSevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilReçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir. Peki, ev yapımı reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kışlık reçelin bozulmaması için nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli reçel tarifi ve malzemeleri...
#Ev Yapımı ReçelGünümüzde kahvaltılarda tatlı olarak bal, tahin-pekmez ve hazır market ürünleri dışında reçel de kendine yer bulur. Reçel Anadolu’da evlerde kadınlar tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde bolca çeşit meyve bulunduğundan reçeller de salça gibi, erişte gibi kışlık hazırlıklar arasındadır.
#BursaFazla kilolardan kurtulmak için çeşitli diyet listeleri uygulanıyor. Son dönemde adı sıkça duyulan yöntemlerden biri de Aristo diyeti. Bu diyette Aristo diyetinde öncelikle düşünce yapısı değiştirilmeye çalışılıyor. Bu da verilen kiloların geri alınmamasını sağlıyor. Peki Aristo diyeti nedir? Aristo diyeti nasıl yapılır? Aristo diyeti hakkında merak edilenler
#Aristo Diyeti NedirMutfağımızda sebze-meyve kabuklarını ziyan etmeyip kullanmak çok eski bir gelenek. Hatta Malatya’nın salatalık kabuğuyla yapılan hırçikli isimli bir yemeği de var. Ben de domateslerinkini toz haline getirip kullanıyorum, şeftali kabuklarıyla buzlu çay yapıyorum. Evde kolayca uygulayabileceğiniz önerilerim var...
#KabukPandemi ile birlikte ‘sağlıklı beslenmenin ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketmenin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. “Sağlıklı besinler nelerdir?”, “Günlük tükettiğimiz gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabiliriz?” soruları ise en çok araştırılan konular arasında. Gelin biz de bugün yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren fito besinlerin ne olduğuna ve bu besinlerle hazırlanmış detoks tariflerine bir göz atalım...
#SağlıkKarpuz yaz sofralarının vazgeçilmez meyvelerindendir. Ferah ve soğuk tüketilen karpuz herkesin sevdiği bir meyvedir. Bu nedenle Türkiye'deki karpuz yetiştiriciliği ve karpuz yetiştirilen iller herkes tarafından merak edilmektedir. Peki, karpuz Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir? Karpuz nasıl yetiştirilir? Karpuz yetiştiriciliğine dair her şeyi sizler için derledik.
#Karpuz Nasıl YetişirDüşük glisemik indeksli gıdaların sağlıklı kilo kaybının yanı sıra kolesterolü düşürüp, kalp hastalığı riskini azalttığını belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. M. Muzaffer İlhan, düşük glisemik indeksli besin tavsiyelerinde bulundu.
#Düşük Glisemik İndeksYaz aylarında ev yapımı limonatayla serinlemek gibisi yok. Peki limonataya mevsimin en sevilen meyvesi, doğal su kaynağı karpuzu da ekleyip bambaşka bir lezzet yaratmaya ne dersiniz? "Çok iyi olur" dediğinizi duyar gibiyiz. O halde sözü daha fazla uzatmadan enfes karpuzlu limonata tarifimize geçebiliriz...
#Karpuzlu Limonata Nasıl YapılırBeslenme alışkanlıklarımız her yıl biraz daha değişiyor. Yepyeni ürünlerle tanışıyor, hep hayatımızda olanları daha fazla önemsemeye başlıyor ya da gerekiyorsa onlarla vedalaşıyoruz. Bu yılki en önemli trend, artan çevre hassasiyetiyle birlikte beslenirken artık sadece kendimizi düşünmememiz ve doğaya hiç olmadığı kadar önem vermemiz olacak.
#Mood-FoodAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#DiyabetGümüşlük Limon Cafe. Ekmeğimi yumurtama daldırıyordum ki, Candan Aslanbay, “Ben de Yogi Dayıma, Akbük’e gittim” dedi. “Yogi Kazım, nereden senin dayın oluyor!” dedim. “Aaaaa” dedi, “O, benim kahramanımdır. O olmasa hayat boyu felçli kalacaktı bir bacağım...” Meğer 10 yaşında Candan’a yapılan bir iğne, siyatik sinirine denk geliyor ve ayağı bir anda hamur gibi oluyor, yürüyemez hale geliyor. Tedaviler, demir ayakkabılar, “Yürüyebilir ama ayağı sakat kalacak!” deniyor. İşte o noktada, öğretmenlik yapan Candan’ın annesi Hatice Aslanbay, rüyasında ellerini ona uzatmış ışıklar saçan bir adam görüyor... Şansa bakın ki, Yogi Kazım, gösteri yapmak için ertesi gün Hatice Aslanbay’ın çalıştığı okula geliyor. Yogi Kazım’ın rüyasında gördüğü adam olduğunu anlayınca bayılacak oluyor ve kızını kaptığı gibi ona getiriyor.
Tezgâhlar yıl boyunca beklediğiniz meyve ve sebzelerle doluyor. Ramazan mesaisi, yaz mevsimi derken mutfakta hareket asıl şimdi başlıyor. Üç ‘fine dining’ restoranın yüksek mutfağına sızdık. Personel yemeklerinin tadına baktık, tarifler kopardık. Başrolde mevsim malzemeleri, gastromiye yön veren ekiplerden yıkama, saklama ve pişirmeye dair basit fikirler aldık.
#Mutfak TüyolarıKayısı kenti Malatya’nın anılarımda özel yeri var.İlk ABC’yi burada öğrendim, sinemayla burada tanıştım. Son gidişimde bir yandan bol bol yeşil çağla yedim, buğulu anılarımın peşinde koşturdum, muhteşem lezzetlerle tanıştım. Dünün ve bugünün Malatya’sını bir kez daha çok sevdim.