Sevgili Güzin Abla, bundan bir süre önce sütununuzda bir genç hanımın fazla kiloları nedeniyle bunalımda olduğunu ve hayata küstüğünü okudum.
Yazı beni çok etkiledi. Çünkü ben de oldukça kilolu bir genç kadındım. Ve bu duyguları ben de yaşamıştım. Bu yüzden ona ve bu durumdaki okurlarınıza destek olmak için size yararlandığım bir rejimi ve 2.5 ay gibi bir süre içinde 14 kilo vermeme yardımcı olan yöntemi yazmak istedim. Ben 29 yaşında bir genç kadınım. 1.63 boyunda, 74 kiloydum. Size aşağıda vereceğim diyetle birlikte, selülit ve yağ eriten naylon eşofmanla yaptığım yürüyüşler sayesinde tam 14 kilo verdim. Şu anda 60 kiloyum ve kendimi çok rahat hissediyorum. Bu diyetle birlikte günde 1 saat o eşofmanı giyip yürüyüş yapmanın, özellikle kalça ve karın yağlarını eritmede çok büyük yararı var. Tabii günde 8 bardak da su içmeyi unutmamalı. Rejimde başarılı olmak için kararlı ve iradeli olmak da şart. Davetlere, çay sohbetlerine, arkadaş ısrarlarına karşı iradenizi kullanmalısınız.
İşte benim rejimim:
1. GÜN
Kahvaltı: Bir şekerli bir fincan kahve.
Öğle: 2 katı yumurta, 100 gr. haşlanmış ıspanak, ya da kabak, 1 domates.
Akşam: 200 gr ızgara et (tavuk, balık, dana olabilir). Yeşil salata (limon ve az zeytinyağlı)
2. GÜN
Kahvaltı: Bir şekerli bir fincan kahve.
Öğle: Bir dilim hindi salamı, 100 gram yoğurt.
Akşam: 200 gram ızgara et, yeşil salata, bir meyve.
3 GÜN
Kahvaltı: 1 kesme şekerli kahve, 1 dilim kızarmış kepekli ekmek, 50 gram yağı alınmış beyaz peyniri.
Öğle: Haşlanmış ıspanak, ya da kabak; 1 domates- salatalık... 1 meyve (kavun, karpuz, muz, dut, incir dışında).
Akşam: 2 katı yumurta, 1 dilim hindi salamı, yeşil salata.
4. GÜN
Kahvaltı: 1 kesme şekerli kahve, 1 dilim kızarmış kepekli ekmek küçük bir parça keçi peyniri.
Öğle: 1 katı yumurta, rendelenmiş havuç. 25 gr. yağsız beyaz peynir.
Kahvaltı: 1 bardak havuç suyu ya da rendelenmiş 1 büyük havuç, (limonlu).
Öğle: 200 gr. haşlanmış balık ya da yağsız ton balığı
Akşam: 200 gr. ızgara et, bir kase salata, haşlanmış brokoli.
6. GÜN
Kahvaltı: 1 kesme şekerli kahve ya da çay.
Öğle: 2 katı yumurta, rendelenmiş 1 büyük boy havuç salatası, sadece limonlu.
Akşam: 200 gr. yağsız et ya da tavuk ızgara (haşlama), bir kase salata ( mevsim salatası yağsız).
7. GÜN
Kahvaltı: Şekersiz çay (sakarinli olabilir).
Öğle: 100 gr. ızgara et, taze meyve
Akşam: Hiçbir şey yenmeyecek. Bir bardak yağsız süt içilebilir.
Etler ya biftek ya da yağsız tavuk şeklinde ızgara ya da haşlama olacak. Brokoli yerine karnabahar da yenilebilir, sebzeler, mevsime göre değişebilir. Haşlama taze fasulye ya da semizotu salatası limonlu, olabilir.
Kahvaltı ile öğle yemeği arasında bir elma, armut, erik (bir avuç) birkaç tane kuru ceviz yenebilir, çok açlık hissedildiğinde öğün arasında bir salatalık yenebilir.
RUMUZ: HIZLI ZAYIFLAMA
Diyet konusunda çok dikkatli olmak lazım. Mesela güne bir kesme şekerli bir fincan kahveyle başlamak çok riskli gibi görünüyor.
Uzmanlar bu tür şok rejimlerin 15 günden fazla sürdürülmemesi konusunda uyarıyorlar. Ayrıca, örneğin benim diyetisyenim sevgili Güzin Çaltı (Kızıltoprak Florence Nightingale’de) 2,5 saatte bir mutlaka ara öğünler olması gerektiğini söylüyor.
Tabii bunlar yağsız yoğurt, meyve, iki üç tane diyet bisküvi, birkaç tane fındık gibi şeyler. Bu tür aç bırakan diyetlerin uzun süreli uygulanması, böbrekleri yorabilirmiş. Kolesterolü ve yüksek tansiyonu olanlara da bu diyet uygun değil. Bizden uyarması...
Didim hayvan barınağı dolup taşıyor, hayvanlar perişan
Güzin Ablayı yürekten anarak, Feyza Abla merhaba. Ben Didim Hayvan Dosları Derneği üyesi bir genç hanımım. Didim’de çok önemli bir problemimiz var. Küpeli küpesiz demeden tüm sokak köpeklerimiz Kaymakam Bey’in ısrarıyla belediye tarafından toplanıp barınağa kapatılıyor.
Belediye başkanımız bu konuda katı değilse de karşı çıkamıyor. Oysa barınağa ne gerekiyorsa yapmaya çalışır. Biz dernek olarak köpeklerimizin kuru mamalarını alırız, tedavi masrafı ödenmeyen köpeklerimizin masraflarını aidatlarımızla öderiz, güneşten koruyucu tenteler yaptırırız vs. Ama şimdi çok zor durumdayız. Kaymakam Bey’in talimatıyla barınak dolduruluyor. Barınağımız çok büyük değil; ancak şimdi turizm sezonu bitinceye kadar bu hayvanlar barınakta kalacak. Masum hayvanlarımızı nasıl sığdıracağız, nasıl yemek yetiştireceğiz, sevgiyi hangi arada vereceğiz, inanın bilemiyoruz. Burada yazdıklarım size içimi döküşümdür, çaresizliğimdir. Ne olur sesimize ses olun; belki bir şeyler yapılır. (Tabii en büyük korkum barınağa kapatmak yerine onların öldürülmesi ama o da kötü, bu da kötü.)
RUMUZ: DİDİMLİ HAYVANSEVER
Sevgili okurum, şu anda Türkiye’nin her tarafından Edirne’den Antalya’dan, İstanbul’dan, Beykoz’dan, Ankara’dan her yerden itlaf haberleri geliyor, biliyor musunuz? Hayvancıklarımızı yok ediyorlar. Hem de bunlara kediler de dahil. Barınağa üst üste yığılan hayvanlarınız için endişe etmekte çok haklısınız ama daha beterini düşünün. Belki hayvanseverler Didim Hayvan Barınağı’na yardım ulaştırırlar.
ARKADAŞIMI ARIYORUM YALVARIRIM YAYINLA
Güzin Ablacığım; yıllar önce adresini kaybettiğim kız arkadaşımı arıyorum. Belki son bir umut diye sana yazıyorum. Arkadaşım Asuman ile İstanbul’da yıllar önce "Üç es" konfeksiyonda çalışmıştık. Kendisi Adapazarlıdır. İstanbul’dan Adapazarı’na taşındılar. Bir defa nişanlımla gittim, sonra izini kaybettim. Bu yazıyı yayınlarsan belki okur; benim adım Lale. O bana Çitlembik, derdi, onu çok özlüyorum, ölmeden görmek istiyorum. Eğer okursa onu bulmam için bir telefon, bir adres bildirsin. lale.akbulak@yukseltrnspt.com