Paylaş
Yeni ve etkili bir başlangıç yapıp, kışın aldığımız kiloları kontrol altına alıp, yaz aylarına fit girebilmemiz için detoks fırsatını değerlendirebilir ve vücudunuza reset atabilirsiniz.
Tüm toksinlerden arınma anlamına gelen ‘Detoks’ kelimesini dilimize iyice yerleşti. Peki, gerçek anlamda sağlıklı detoks uygulaması nasıl yapılır?
Aldığımız toksinleri temizleyen tek organımız karaciğer’imizdir. Detoks yaparken vücudun PH dengesini kurmak çok önemlidir. Özellikle de mevsim geçişlerinde detoks programı uygulanabilir ancak en iyi sonucu alabilmek için mutlaka bir uzman eşliğinde uygulanmalıdır.
Vücutta toksin yaratan etkileri atmak için doğal ve katkısız beslenme ana prensiptir. Vitamin ve mineral dengesi için sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu ana öğünler, sebze ve meyve suları ile desteklenmiş ara öğünler, tam tahıl ürünleri, kurubaklagiller, balık, yoğurt, kefir gibi probiyotik besinler, yağlı tohumlar, bol su sağlıklı bir detoks programı içerisinde yer almalıdır. Böyle bir beslenme şeklini en az 3 gün, maksimum 7-10 gün boyunca uygulanabilirsiniz. Detoksun etkisi görebilmek için kafein, alkol, sigara, doymuş yağ, kızartılmış yiyecekler, şeker, işlenmiş gıdalar, kırmızı et ve hazır ürünlerden uzak durmalısınız. Programınızı egzersiz, masaj ve sauna ile desteklerseniz en iyi sonucu alırsınız.
Detoks programlarında kullanılacak meyve ve sebzeler önemlidir. Yaza doğru uygulanan detoks programlarında; enginar, domates, kabak, rezene, bezelye, fasulye, semizotu, soğan, mercimek, mantar, maş fasulyesi, salatalık, maydanoz, dereotu, sarımsak, soğan, hindiba, karpuz, yeşil erik, yeşil elma, kayısı, böğürtlen, yaban mersini, zencefil, zerdeçal yer almalıdır. Badem, kaju, ceviz, kabak çekirdeği, susam, kenevir tohumu, hindistan cevizi, avokado da detoksta yer alabilir.
Bol su tüketiminin yanında sıvı ihtiyacının bir kısmı sebze ve meyve sularından karşılanmalıdır. Zencefil, hindiba, rezene, mate, kiraz sapı, mısır püskülü ise vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı olur. Rahatlamak için papatya, adaçayı, rezene, ısırgan, ekinezya, melisa çaylarını limon ilavesiyle tercih edebilir ve bu ritüeli gün boyu 4-5 kez tekrarlayabilirsiniz.
Alınan tüm toksinleri vücuttan uzaklaştırabilmek için 12 bardak su içmeyi unutmayın. Suyunuzu aromalandırmak için sürahinizin içine chia seed, salatalık, yeşil elma, çilek, limon, nane ekleyebilirsiniz.
Sabah
Ara
Öğle
Ara
Akşam
Ara
Geceden 1 bardak su (250 ml) içerisine 1 yemek kaşığı chia tohumu, 1-2 limon dilimi ve ½ limon suyunu koyup bekletiyoruz. Detoks boyunca yemekten 15 dakika önce tüketiyoruz.
1,5 litre suya; 1 adet yeşil elma, 1 adet salatalık, ½ ceviz büyüklüğünde taze zencefil, ½ limon, 2 adet çubuk tarçın, 5 karanfil, taze nane yaprakları. Tüm malzemeleri suya ekleyip 1 gece dolapta bekletiyoruz. Detoks boyunca her gün taze yapıp içiyoruz.
2 kabak, 2 domates, 1 tatlı kırmızıbiber, 1 soğan, ½ bardak domates suyu, ½ demet dereotu, 2 yemek kaşığı kinoa, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, az tuz, zencefil, zerdeçal, pul biber ile 6 bardak su ile haşlanıp taneli olarak doyana kadar içilebilir.
Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak
Paylaş