Karnabahar, kış aylarının en değerli sebzeleri arasında yer alır. Karnabahar, mide içinde parçalandıktan sonra önemli ölçüde gaz yapar. Bu sebzenin rengi ise, beyaz olup yaprakları ise, lahana yaprağına benzer şekle sahiptir. Karnabahar bitkisi ise, beyaz kartopu tanelerinin birleşimine benzer. Karnabahar gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır sizler için derledik.
Soğuk algınlığından gribe, faranjitten bronşite... Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar sıkça kapımızı çalmaya başladı. Dolayısıyla virüs ve bakteri gibi hastalık yapan etkenlerin vücuda girmelerini önleyen bağışıklık sistemimizin güçlü olması bu dönemde ayrı bir öneme sahip. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolu ise doğru beslenmek! Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Bağışıklık Sistemini GüçlendirenSağlıklı bir yaşam için sebze tüketimi oldukça önemlidir. Sebze tüketen kişiler birçok konuda araştırma yapabiliyor. Karnabahar yemeği herkesin tükettiği bir gıda çeşididir. Sebze olarak bilinen karnabahar içerisinde kaç kalori bulunduğu bireylerin araştırma yaptığı konular arasında bulunuyor. Karnabahar kaç kalori? 100 gram karnabahar besin değerleri ve kalorisi için tüm detayları derledik.
#Kaç KaloriKişiler bazı gıdaların ne kadar sürede haşlandığını merak ederek araştırma yapabiliyor. Karnabahar ürünü de haşlanan gıdalar arasında yer alıyor. Karnabahar hakkında araştırma yapan bireyler, haşlanma süresi hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Düdüklüde veya tenceredeki haşlanma süreleri merak ediliyor. Karnabahar kaç dakikada haşlanır? Düdüklüde veya tencerede ne kadar sürede pişer? Karnabahar pişirme süresiyle ilgili tüm detayları derledik.
#Karnabahar Kaç Dakikada Haşlanır?Instagram hesabımda paylaştığım karnabahar yemeğinin altına yazılan yorumlar beni epey düşündürdü. Ufkumuzu genişletmeye çalışmak yerine en iyi ihtimalle, “Ben bunu ölsem dışarıda para verip yemem” diye kestirip atıyoruz. Daha da kötüsü, yiyeni kınayıp pişireni de, ‘Adam kazıklıyor’ gibi suçlama yolunu seçiyoruz.
#KarnabaharSindirim sistemi, alınan besinlerin sindirim kanalı boyunca ilerlemesini, sindirim salgıları ile parçalanmasını ve emilmesini sağlar. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde devamlılığı için dengeli ve lifli beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Sindirim sitemimizi, özellikle de mide-bağırsak sağlığımızı korumak için sağlıklı beslenme çok önemli. Karnabahar mide asitlerini dengeler. Karnabahar yemeği ‘mide dostu’ yemeklerin başında geliyor” açıklamasında bulundu.
#Karnabahar Nasıl TüketilirAçık olduğu dönemlerde, en iyisini Varan Otobüs firması yapardı. Yaşı 40-50 civarı Ankaralılar, Varan’ın Söğütözü tesislerinde talaş böreği yemeye gidildiğini, ben de talaş böreğinin verdiği hazzı yeniden duyumsamak için o günlere gitmek gerektiğini biliyorum.
#Aziz DevrimciBahar geldi, havalar güzelleşmeye başladı. Bol et yeme döneminden “Güzel sebzeler de yemeliyim” vitesine geçiliyor. Ancak sebze yemekleri uzun hazırlık gerekiyormuş hissi yaratıyor pek çok insanda. Bu düşünceyi yenmek için beş dakikada hazırlanabilen üç çok çok lezzetli tarifim var.
#KarnabaharNe müthiş bir sebze karnabahar! Ülkemizde bolca ve kolayca yetişiyor. Üstelik bonkör ve bereketli. Ama onu klasik bir karnabahar yemeği haricinde pek değerlendirmiyoruz. Bu hafta mutfağa bu güzeller güzelini biraz daha yakından tanımak, onun küçük ve lezzetli mucizelerini size de anlatmak ve ‘Refikaca’ iki yeni tarifi sizinle paylaşmak için girdim.
#KarnabaharPek çok uzman yıllardır, pastırma, tereyağı ve aşırı yumurta tüketmenin sağlık için zararlı olduğunu bildiriyor. Bu gıdaların yüksek yağ ve kolesterol içeriği, kalp hastalıkları ve kilo alımı ile ilişkilendirilirken ABD'li doktor Sten Ekberg, 30 gün boyunca bu üçlüyü tükettiğinde daha sağlıklı hissettiğini iddia etti. Peki, bu nasıl oluyor?
#SağlıkFranckelie Laloum, Jean Philippe Borro ve Julien Lefebvre gibi ünlü şefler yaz boyunca Antalya’da lezzet tutkunlarıyla buluştu. Bugün ve yarın da iki yıldızlı Fransız şef Michel Portos ve ‘Evdeki Şef’ temasıyla menülerini misafirlerinin mutfağına girerek sunan Michelin yıldızlı şef Gregory Mirer gastronomi meraklılarıyla bir araya gelecek.
#GastronomiBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz Işık