Güncelleme Tarihi:
Sebze yemek, birçok hastalığı önlediği gibi uzun yaşamanızı da sağlar. Vücudunuzun gerekli vitaminleri almasını sağlamak için sizler için derlediğimiz sebze yemeklerinden yiyebilirsiniz. İşte, hem sağlıklı hem lezzetli hem de kalorisi düşük sebze yemekleri tarifleri.
Havuç ve bezelyeli karnabahar yemeği
Malzemeler
1 adet karnabahar
2 adet havuç
1 su bardağı bezelye
1 yemek kaşığı salça
1 adet soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı
Tencereye yağı koyun. Soğanları ufak ufak doğrayın ve pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından bezelyeleri ve halka halka doğradığınız havuçları ekleyin, kavurmaya devam edin. Salçayı da ilave edin ve karıştırın. Önceden temizleyip küçük parçalara ayırdığınız karnabaharları tencereye koyun. Malzemelerin hepsini karıştırdıktan sonra tencereye sebzelerin üzerini biraz geçecek kadar su ilave edin. Karabiber ve tuz ekleyin. Karnabahar yumuşayıncaya kadar pişirin. Tabağa aldıktan sonra üzerini maydanozla süsleyip servis edebilirsiniz.
Kereviz pane
Malzemeler
1 adet orta boy kereviz
1 adet limonun suyu
1 adet yumurta
Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı ince rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Sıvı yağ
Sos Malzemeleri
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
5-6 dal kıyılmış dereotu
1 diş ezilmiş sarımsak
Tuz
Hazırlanışı
Kerevizleri soyup halka şeklinde doğrayın. Limonlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Bir kaba un koyup içine tuzu ve karabiberi koyup karıştırın. Ayrı bir kaba yumurtayı kırıp çırpın. Diğer bir kaba da rendeleyip ince ince bıçakla kıydığınız kaşar peynirini koyun. Suyunu süzdüğünüz kerevizleri önce una, sonra yumurtaya, ardından kaşar peynirine sonra tekrar una bulayın. Kızdırdığınız yağda kızartın. Kerevizleri fazla yağını alması için havlu kağıt üzerine koyun. Sos için gerekli malzemeleri ayrı bir kasede karıştırın. Kereviz panelerin yanında servis yapın.
Havuçlu taze fasulye
Malzemeler
1 kg taze fasulye
1 adet büyük boy havuç
2 adet domates
3 diş sarımsak
1 adet büyük boy soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Sıvı yağ
Tuz
Karabiber
2 adet küp şeker
Hazırlanışı
Önce fasulyeleri ayıklayıp ikiye bölün. Doğranmış soğanı ve rendelenmiş havucu sıvı yağda kavurun. Kavrulan malzemelere fasulyeyi, doğranmış sarımsağı, rendelenmiş domatesi, tuzu, şekeri ve zeytinyağını ekleyip kapağını kapatın. Kısık ateşte su ilave etmeden pişirin. Sebzeler yumuşayınca ateşten alın.
Beyaz lahana yemeği
Malzemeler
1 adet orta boy beyaz lahananın yarısı
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı doğranmış mantar
2 yemek kaşığı salça
Karabiber
Pul biber
Tuz
Su
Sıvı yağ
Hazırlanışı
Lahanayı ince ince kıyın. Kalın ve damarlı kısımlarını atın. Lahanayı 1 yemek kaşığı tuzla ovduktan sonra süzgece koyup iyice yıkayın. Geniş bir tencereye yağı koyun. Yemeklik doğradığınız soğanları içine atın ve kavurun. Doğradığınız mantarları ve havucu da ekleyip karıştırdıktan sonra 15 dakika kadar pişirin. Salçayı ve yıkadığınız pirinci ekleyin. En son lahanayı ilave edip iyice harmanlayın. Lahana yumuşayınca baharatlarını ekleyin. 10 dakika kadar daha pişirdikten sonra ateşten alın.
Zeytinyağlı kereviz
Malzemeler
6 adet orta boy kereviz
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 adet patates
2 adet havuç
Yarım limon suyu
150 gr. arpacık soğanı
1 tatlı kaşığından az un
1 tatlı kaşığı şeker
Tuz
Hazırlanışı
Unu, limonu ve bir su bardağı suyu bir kapta karıştırın. Kerevizleri soyup, ortadan ikiye ayırın. İçlerini bir kaşık yardımıyla çıkararak unlu suya atın. Havuç ve patateslerin kabuklarını soyduktan sonra küp şeklinde doğrayın. Kerevizlerin içine doldurun. Unlu karışımı süzgeçten geçirerek, kerevizlerin üzerine dökün. Tuzunu ekleyin, zeytinyağını gezdirin. Orta hararetli ateşte 20 dakika pişirin.
Afiyet Olsun