Güncelleme Tarihi:
Haşlama ve karnabahar yapıldığı zaman direk tüketilmesi halinde beden içinde gaz dolaşımı artar.
Karnabahar Gaz ile Şişkinlik Yapar mı? (Yetişkinlerde)
Karnabahar, lahana, brokoli ve marul gibi sebze turpgiller ailesinin çok önemli bir parçasıdır. Karnabahar, ne kadar sağlık deposu ve çok faydalı bir sebze olsa bile içeriğinde sindirim sistemimiz aracılığı ile kolay bir şekilde sindirilemeyen bazı karmaşık yapılı karbonhidratlar da bulunuyor. Bunlar hazmı önemli ölçüde zorlaştırdığı için sindirim sisteminin zorlanmasına yol açıyor. Aynı zamanda vücutta en çok gaz oluşumuna yol açan maddeler arasında yer alan kükürt de karnabaharın içinde bol miktarda bulunuyor. Tüm bu etkiler bir araya geldiği zaman da karnabahar, vücudumuzda çok önemli bir gaz yapıcı bir etkiye neden oluyor.
Karnabahar Midede Şişkinlik Yapar mı?
Karnabahar, genellikle pişirilme tekniğine de bağlı olarak midede şişkinliğe neden olur. Bunu önlemek için, aldığınız bütün haldeki karnabaharları küçük çiçekler şekilde parçalara ayırırken her zaman yaptığınızdan daha küçük parçalara ayırmanız gerekir. Bu sayede de sonradan uygulayacağınız tüm adımların çok daha etkili bir hale gelmesini sağlayabilir ve karnabaharın gazının pişmeden alınmasını da sağlayabilirsiniz.
Küçük parçalara ayırdığınız karnabaharları diğer baklagillerde de yaptınız gibi önceden suda bekleterek gaz yapıcı özelliğini azaltabilirsiniz. Ama baklagillerin aksine karnabaharları tuzlu suda bekletmeniz gerekir. Tuzlu suda bekleyen karnabaharlar ise, bu aşamada içinde bulunan ve sizi rahatsız edecek gaz yapıcı maddelerden biraz da olsa kurtulur.
Karnabahar Emzirirken Bebeklerde Gaz yapar mı?
Karnabahar, anne sütü yolu İle bebeğe geçerek bebeklerde gaz ve şişkinliğe yol açabilir. Bunu önlemek için karnabahar tüketirken dikkat etmeniz ve karnabaharı şişkinlik yapacak özelliğinden arındırmak için bazı yöntemlere başvurmanız gerekir. Karnabaharları haşlayarak tüketecekseniz ya da yapmak istediğiniz yemek, önceden karnabaharların haşlanmasını gerektiriyorsa tuzlu sudan arındırdığınız tüm karnabaharları haşlamaya başladıktan sonra haşlama suyunun içine 1 çay kaşığı kadar kakule veya kimyon ilave ekleyebilirsiniz. Hem kakuleli hem de kimyon gaz sorunlarına karşı çok etkili iki baharattır.
Karnabahar Hamilelikte Gaz Yapar mı?
Hamilelikte karnabahar gaz yapabilir. Bu da anne adaylarına önemli bir rahatsızlık verir. İster karnabaharı paneleyin isterseniz de sulu bir karnabahar yemeği yapacak olun, karnabaharın gaz yapmaması için onu kesinlikle her zaman kullandığınızdan çok daha az miktarda yağ kullanarak pişirmeniz gerekir. Aynı şekilde eğer karnabaharı mutlaka kızartarak kullanacaksanız çok fazla yağ kullanmadan kızartmaya özen göstermeniz gerekir. Son olarak da yaptığınız karnabahar yemeklerinin içine göz kararı kimyon, kırmızı toz biber ve karabiber ekleyebilirsiniz.