Sevgili Hürriyet okurları... Yaz aylarına yavaş yavaş veda edip sonbahara ‘merhaba’ dediğimiz bugünlerde dikkat etmemiz gereken konulardan birisi de beslenme. Bazı besinlerle doğa gerçekten bize çok cömert davranıyor. Her meyvenin, sebzenin ve yiyeceğin ayrı bir yararlı yönü var. Bu hafta Dr. Sevil Özkan’a yararlı besinleri sordum. Hem yararlarını hem de farklı kullanımlarını anlattı. İşte verdiği bilgiler.
#Şenol KalyoncuBen küçükken ablam Luana bu tatlıyı hep çok severek yapardı. Adını ve şeklini mimoza çiçeğinden alan torta mimosa, ‘eğlenceli’ ve bir o kadar lezzetli bir tatlı... Kekini karadut şurubuyla ıslattığım ve Luana’nın önerisiyle pandispanyasına limon kabuğu rendesi kattığım bu pastayı çok seveceksiniz.
#Torta MimosaSevgili dostlar, bu hafta köşeme Hatay bölgesine has karadut cinsi Şam-ı duttan yapılan, tamamen doğal, katkısız karadut reçelini taşımak istiyorum. Bizim topraklarımızda Şam-ı dutun genellikle şurubu yapılıyor. Hatta damakları şenlendiren bu karadut şurubu, Hatay’da bayramların vazgeçilmez ikramı olarak anılıyor. Canım memleketim, yaşadığı deprem felaketine rağmen bu yıl da bolluğunu bereketini bizden esirgemedi ve karadut ağaçları meyveleriyle doldu taştı.
#Karadut Reçeli"Yanlış-metre" çalışmaya devam ediyor. Bu hafta da kanser, beslenme ve güzellik alanında doğru bildiğimiz bazı yanlışları ölçüyor! Mesela, hemoroid kremi göz altı morluklarını tedavi etmiyor, botoksla güzelleşmek beyni zedelemiyor, süt içmek kanseri tetiklemiyor. İşte en yaygın "sağlık yanlışları"ndan bazıları ve çözümleri...
Öğünlerinizde doyurucu salatalar olsun istiyor ama zeytinyağı-limon-sirkeden daha farklı tatlar arıyorsanız bu yazı sizin için. Avokado, tahin gibi malzemelerden faydalanabilir, sirke bazlı sosları çilek, fesleğenle çeşitlendirebilirsiniz. Şef Altuğ Tezer’den lezzetli bir salata sosu için öneriler ve tarifler aldık...
#SalataBenim mutfağımda çileğin binbir türlü hali var. Bazen çilek suyu hazırlayıp soğuk soğuk içiyorum, bazen çileği pastacı kremasıyla buluşturup göz alıcı tatlı tabakları hazırlıyorum. Salatalarda domates yerine kullanmaya iyiden iyiye alıştığım çileği deniz börülcesi mezesine de katıyorum. Bu mis kokulu meyveyi deniz ürünleriyle buluşturmayı hiç denediniz mi? Levrek, somon, mezgit, deniztarağı veya karidesle Peru mutfağından ceviche hazırlamak çok kolay...
#Çilekli PastaMevsimsel bir meyve olarak öne çıkan karadut, aynı zamanda sağlamış olduğu pek çok fayda ile öne çıkıyor. Suyu üzerinden de tüketilen karadut lezzetli yanı ile de sevilen meyveler arasında yer almaktadır. Peki karadutun faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Karadut hangi hastalıklara iyi gelir detayları ile derledik.
Demir eksikliği her yaşta görülebilen ve yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. El ve ayaklarda üşüme, halsizlik, sürekli yorgunluk, iştah kaybı, nefes darlığı, çarpıntı gibi belirtiler demir eksikliğini işaret ediyor olabilir. Beslenmenizde düzenli olarak yer vereceğiniz bazı gıdalar vücudunuzun demir miktarını artıracak ve sizi bu rahatsızlıktan koruyacaktır. İşte bu gıdalar:
#DemirGümüşhane’de 44 yıl önce bir öğretmenin girişimleriyle Dünya Bankasından alınan krediyle kurulan Gümüşsu Kuşburnu fabrikasında üretim 7 yılın ardından yeniden başladı. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen ürünler ise piyasada yoğun ilgi görüyor.
#FabrikaŞeker Bayramı tatilinde unutamayacağınız, sıra dışı bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız dört gezginin önerilerine kulak verin: Frig Vadisi ve Taşkale sizi iki bin yıl öncesine götürecek. Selimiye’de Akdeniz’in mavisine doyacak, Bozcaada’da bağbozumu coşkusunu yaşayacaksınız.
Sıcak yaz aylarında tatil beldelerinde serinleme şansı bulmayanların keyfini yerine getirmenin en kestirme yolu rengarenk kokteyller. Mevsim normalleri ortalamanın üzerindeyken şimdi yeni bir kokteyl denemenin tam sırası! İstanbul’un 10 popüler mekanı en yeni yaz kokteyllerinin püf noktalarını anlattı. Egzotik Meksika aromalı olan da var, geleneksel nane-limon ikilisini bir dokunuşla yaz içkisine çeviren de. Tatlarının yanı sıra görünüşleri de epey iddialı. Bu yaz çevrecilik moda olsa gerek, mavi-yeşil tonları öne çıkıyor. Geriye sadece damak tadınıza uygun kokteyli seçip, keyif almak kalıyor