Piremus ve Tispe, birbirine deli divane aşık iki gençti.
KavuÅŸmalarına tek engel, aileleriydi. Çünkü iki aile de gençlerin birleÅŸmesini istemiyordu. Ä°ÅŸte bunun için gizli gizli buluÅŸmak zorundaydı iki genç. Â
Yine gizlice buluşmaları gereken bir gece, ormandaki ağacın altı için sözleştiler. Önce Tispe geldi buluşma yerine. Tam sevgilisini beklemeye koyulacaktı ki, birden avını yemeyi yeni bitirmiş olan aslanı gördü. Korkarak oradaki mağaralardan birine saklanmaya karar verdi. Mağaraya doğru koşarken boynundaki eşarbı düşürdüğünüyse fark edecek durumda değildi.
Az sonra Piremus çıktı geldi ağacın altına. Ama bir de ne görsün! Aslanın ağzında sevgilisinin eşarbı duruyor. Biricik sevgilisinin vahşi aslana yem olduğunu zanneden Piremus, hiç düşünmeden belinden hançerini çıkarıp göğsüne sapladı ve yere yığıldı. O sırada saklandığı mağaradan çıkan Tispe, gördüğü manzarayla dehşete kapıldı ve sevgilisinin göğsündeki hançeri alıp kendi göğsüne saplayıverdi.
Akıbeti Piremus’unkiyle aynıydı: Yere düşüp ölmek... Tanrılar da şahit oldukları bu sahneden çok etkilenip iki sevgilinin buluşmak üzere anlaştıkları ağacı sonsuz aşka adadılar. İşte o ağaç, dut ağacıydı.
Evet, mitolojide sonsuz aşkı simgeler dut ağacı. Anavatanı Çin’dir bu ağacın ve ipeğin Avrupa’ya gitmesinden sonra yayılmıştır başka kıtalara. Neden mi? Çünkü ipeğin hikáyesi de Çin’de başlar. İpeği yapan ipekböceği dut yapraklarıyla beslendiğinden, Avrupa ipek üretmek istediğinde mecburen dut ağacı da ithal etmek zorunda kalmıştır.
Dut ağacının tek özelliği, yapraklarını yiyen ipekböceğinin ürettiği ipek değildir şüphesiz. Meyveleri de şifa niteliği taşır. Beyazdut, demir, kalsiyum, B1 ve B2 vitaminleri deposuyken, karadut şurubu ağız ve boğaz hastalıklarına birebirdir. Dut yapraklarının iyi geldiği bir başka şey de kanamalardır. Derideki kanamalı yaralara ya da kanayan burna taze dut yaprağı sürüldüğünde kanama şaşırtıcı bir hızla duruverir.
Bu mucizevi yapraklar aynı zamanda idrar söktürücü özelliğe de sahiptir. Dut ayrıca kanserden yüksek kolesterole kadar pek çok rahatsızlığın önlenmesine yardımcı olur. Bir başka deyişle dut, yapraklarından meyvesine, şifa dolu bir meyvedir ve mutlaka ama mutlaka tüketilmesi gerekir.
Fırında kremalı soyalı tavuk
Malzeme listesi
á 1 adet orta boy tavuk
á 6-8 adet ufak taze patates
á 1 su bardağı taze bezelye
Sos için;
á 50 gr tereyağı
á 1 paket hazır süt kreması (200 gr)
(veya 1 su bardağı)
á 5 çorba kaşığı soya sosu
á 1 çay kaşığı tuz
á 2 çay kaşığı iri çekilmiş karabiber
6 kiÅŸilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
90 dakika
Tereyağını eritip derin bir kabın içine aktarın. Biraz ılınmasını bekleyip üzerine süt kremasını ve soya sosunu ekleyip çatalla veya tel çırpıcıyla iyice çırpın. Tuz ve iri çekilmiş karabiberi ilave edip tekrar karıştırın. Hazırladığınız bu sosun içine temizlenmiş yıkanmış ve süzülmüş tavuğu koyun. Elinizle sürerek ve ovalayarak sosun tavuğun her tarafına bulaşmasını sağlayın. Öte yandan büyük boy fırın torbasının (poşetinin) içine 2 çay kaşığı kadar un ve yarım çay kaşığı tuz koyun. Torbanın ağzını elinizle kapatıp birkaç kere sallayarak unun torbanın her tarafına yayılmasına dikkat edin. Şimdi soslu tavuğu torbanın içine koyup, kabuklarıyla yıkayıp kuruladığınız taze patatesleri de yanına yerleştirin. Taze bezelyeyi de torbanın içine aktarıp bir fırın tepsisine torbayı koyun. Ağzını bağlayıp, çatalın ucuyla torbanın üzerinde birkaç yerinden delik açarak hava almasını sağlayın. Fırını 175 dereceye ayarlayıp yaklaşık 1,5 saat pişirip çıkarın. Torbadan çıkardığınız tavuk, bezelye ve patatesi pilavla birlikte servise sunun.
Hardal soslu göbek salata
Malzeme listesi
á 1 adet göbek marul
á 1 su bardağı konserve mısır
á 1 demet maydanoz
á 8-10 adet kiraz domates
Sosu için;
á 2 tatlı kaşığı hardal
á 1 adet limonun suyu
á 2 yemek kaşığı elma sirkesi
á 8-10 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
á 2 çay kaşığı tozşeker
á 3 yemek kaşığı çekilmiş ceviz içi
4 kiÅŸilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Göbek salatayı 4 eşit parçaya bölüp akan suyun altında yıkayarak süzün. (İsterseniz yıkadıktan sonra sirkeli suda 30 dakika bekletebilirsiniz.) Göbek salatanın yapraklarını parçalayıp derin bir kaseye aktarın. Üzerine suyunu süzdüğünüz mısırları ve incecik kıydığınız maydanozu ilave edip karıştırın. Diğer taraftan sosu hazırlamak için hardal, limon suyu ve sirkeyi cam bir kaseye aktarıp çatal yardımıyla iyice çırpın. Tuz, karabiber ve tozşekeri ekleyip tekrar karıştırın. Üzerine sızma zeytinyağını azar azar aktarıp çırpmaya devam edin. Hazırladığınız hardallı sosu bir kenarda bekletin. Ortadan ikiye böldüğünüz kiraz domatesleri salatanın üzerine serpiştirin. Üzerine hardallı sosu gezdirip karıştırın. Servis yapmadan önce ceviz içiyle süsleyin.