Paylaş
Özellikle İskenderun’da çocuklar, sabah saatlerinde kovalarına doldurdukları dutları, bisikletleriyle ev ev dolaşıp satar. Annem de çocuklar gelince, şurubunu yapmak için koca bir kase dolusu karadut satın almış, nasıl sevindim anlatamam. Ben bu kez bir değişiklik olsun istedim ve hemen mutfağa girip reçelini yaptım. Çünkü sabahları lor peynirini üzerine karadut reçeli sürmek, çocukluğumdan kalan en güzel alışkanlıklarımdan biri…
Geçmiş tarihten bu yana alternatif tıpta şifa bulmak amacıyla kullanılan dut; Afrika, Asya ve Amerika kıtalarında yetişen bir meyve olsa da Anadolu mutfağında da ayrı bir yere sahip. Öyle ki ülkemizin çeşitli bölgelerinde karadut; pekmez, pestil, meyve suyu, şerbet, reçel ve marmelat versiyonları ile sevilerek tüketiliyor. Hatta içerdiği düşük şeker oranıyla karadut, diyabet hastaları için hazırlanan tariflerde de sıklıkla kullanılabiliyor. Meyveler içinde en fazla kromozoma sahip olan ve insan sağlığını olumlu yönde destekleyen bu kıymetli meyve, tam bir şifa deposu olma özelliğiyle gönüllere taht kuruyor. Hatay bölgesinde her yıl litrelerce şurubu yapılan karadut, içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, vücudu gelişebilecek hastalıklara karşı koruyor. Adeta bir tıbbı ilaç kadar değerli etkilere sahip olan karadut, içerdiği yüksek miktardaki C vitamini ile enerji vermesinin yanı sıra yorgunluk izlerini ortadan kaldıran güçlü etkileri bulunuyor. Ayrıca rengi ve bileşenleri sayesinde kanser önleyici etkilere sahip olduğu görülüyor. Tam bir antioksidan deposu olan bu meyve, yaşlanmayı geciktirici özellikler de taşıyor. Bağırsakların hızlı ve düzenli bir şekilde çalışmasına destek olan karadut, hazımsızlık sorunu yaşayan kişiler için de olumlu sonuçlar veriyor.
Tarife geçmeden önce sizinle karadut reçeli hakkında da bazı ipuçları paylaşmak istiyorum. Yumuşak ve narin yapısı sebebiyle çok çabuk dağılabilen karadutları, kısık ateşte ve karıştırmadan kaynatmaya özen göstermelisiniz. Karadutları derin bir tencerede kaynatırken, kapağını da kapatmamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü kapağın kapatılması reçelin kararmasıyla sonuçlanabiliyor. Koyulaşmaya başlayan reçelin kıvamını görebilmek için kaşıkla biraz alıp bir tabağa damlatabilirsiniz. Damlalar yayılmadan duruyorsa, kıvamı idealdir. Ben eklemedim ancak siz daha yoğun, aromatik bir tat elde etmek isterseniz pişirme esnasında reçele biraz tarçın da ilave edebilirsiniz. Reçelin uzun süre dayanabilmesi için kaynadıktan 10 dakika sonra kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatmayı ve ters çevirmeyi ihmal etmeyin.
Şimdi, karadut ile en kolay şekilde hazırlayabileceğiniz tam kıvamında, pratik ve kolay bozulmayan karadut reçelinin yapımı için tarife geçebiliriz. Denemek isteyenler için namı diğer Şam-ı dut yani kara dutun şimdi tam zamanı. Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.
Malzemeler
2 kg karadut
1 çay bardağı su
3 çay bardağı şeker
Yapılışı
. Mevsiminde toplanan karadutları saplarından özenle ayırın ve genişçe bir tencerede üzerine su ekleyerek kaynatmaya başlayın.
. Daha sonra şekerini ilave edin. Üzerindeki köpükleri alarak kıvamını alıncaya kadar pişirin.
. Ocaktan alıp 10 dakika kadar güneşte bekletme şansınız varsa bekletin, yoksa kavanozlara alın. Serin yerde muhafaza ederek tüketebilirsiniz. Deneyen herkese afiyet olsun.
Paylaş