Güncelleme Tarihi:
Kabak (Cucurbita Pepo)
Tatlı kabak çekirdeği bağırsak kurtlarını düşürücü, zehirli olmayan önemli bir tedavi maddesidir. Büyüklerin 700 gr. Küçüklerin ise 400 gram kabak çekirdeğini aç karnına yemeleri gerekmektedir. Ayrıca; çekirdekleri yedikten 2-3 saat sonra bir çay bardağı hint yağı içmek istenen sonuç açısından etkilidir. Kabak ayrıca deniz tutması ve kusmaya karşı da etkili bir ilaçtır. Basur ve yüksek tansiyona olumlu etkileri vardır. Böbrek ve mesane iltihaplarına iyi gelir ve idrar sökücü etki yapar.
Kahve (Coffa Arabica)
Kahve insanı diri tutar. İçerdiği kafein maddesi damarları açarak düşünmeyi kolaylaştırır, beynin çalışmasını hızlandırır, hazmı kolaylaştırır, idrarı söktürür, terlemeyi azaltır. Oruçlu günlerde sahurda kahve içenler susamayı önlemiş olurlar. Kahve yanında portakal suyu içmek demir eksikliğini giderir. Kahve aynı zamanda sinirleri kuvvetlendirir.
Tifüs hastalığına, ateş yükselmesine, astıma ve boğmacaya iyi gelir. Kaynatılarak yapılan kahve tüünde kafein miktarı diğer kahvelere oranla artar. Tüm bunlara ek olarak, mantar zehirlenmelerine ve afyon, nikotin gibi maddelerden oluşan zehirlenmelere karşı kullanılan değerli bir panzehirdir.
Önemli not: Çok miktarda içildiği zaman kalbe zarar verir. Yüksek tansiyonu olanlara önerilmez.
Kanarya Otu (Stellaria Media)
Yol kenarlarında, çöplüklerde ve kurak arazide bulunur. Kanarya otu bol miktarda vitamin ve minarel içerir. Salata yapılarak bol miktarda yenildiğinde vücuda zindelik verir.
Ezilerek merhem yapıldığında yaraların çabuk kapanmasını sağlar.
Kantaron (Entianacentarurium)
Otun çiçek açma zamanı toplanması gerekir, çünkü içindeki aktif maddeler çiçek açma zamanı en yüksek orana ulaşırlar.
Kantaron iştahı açar, hazımsızlıkları giderir, mide zafiyetine, mide yanmasına ve kansızlığa iyi gelir. KAteşli ve uzun hastalıklarla vücudu zayıf düşenler için kuvvetlendirici etkisi vardır. Sıtma tedavisinde de etkilidir.
Karabiber (Piper Nigrum)
İştahsızlığa karşı son derece etkilidir. Ayrıca hazmı kolaylaştırır. Tarçınla karıştırılarak kullanılırsa baş ağrısını giderici etki yapar. Ihlamurla kaynatılınca da sancı kesici etkisi vardır.
Karabiber, iktidarsızlık ve cinsel hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Önemli not: Fazla karabiber mide cidarını ve boğazı tahriş edeceği için zararlıdır. Dikkatli kullanılmalıdır.
Karadut (Morus Nigra)
Ülkemizde çok bilinen ve her yerde yetişen bir meyvedir. En önemli özelliği ağızdaki aftlara boğaz iltihaplarına ve şurubunun lokal olarak uygulanması halinde diş ağrısına iyi gelmesidir.
Kara Kafes (Symphytum Officinale)
Nemli ve çukur yerlerde yetişen kara kafes, kökü kaynatılarak içildiğinde zatulcenb ve romatizmaya çok iyi gelir. Gargara yapıldığında, boğaz iltihabı ve anjine etkili olur. Kökünden yapılan merhem, kırık, varis ve kemik iltihabına iyi gelir.
Karalahana (Brassica Oleracea)
Bol miktarda C vitamini içerir. Kan dolaşımını düzenler, metabolizma rahatsızlıklarını iyileştirir. Zekayı geliştirip, hafızayı kuvvetlendirici etkisi vardır.
Karanfil Ağacı (Caryophyllus Aromaticus)
Sıcak iklimi ve rutubetli deniz havası olan yerlerde yetişir. Karanfil ağacından elde edilen yağ mideyi kuvvetlendirir. Sinir rahatsızlıklarına iyi gelir. Diş çürürmelerini önleyici etkisi vardır.
Karanfil Çiçeği (Geum Urbanum)
Nemli ve kuytu ormanlar, gölgelik çalılıklarda bulunur. Şurubu ateşli hastaları terleterek ateş düşürmede etkilidir. İştahsızlık için de kullanılır. Zafiyete iyi gelir.
Karaturp (Armoracia Lapathifoia)
Yapısında B1 ve C vitamini ve çok değerli maddeler bulunan son derece besleyici bir bitkidir. Kür halinde yenilince kansere karşı vücudun direncinin arttırır. Az yenince tembel organları harekete geçirir. Çok yenince özellikle midesi zayıf olanlarda mide bulantısı yapar, zararlı olur. Romatizma, damar sertliğine iyi gelir.
Karnabahar (Karnabit)
Ülkemizde de yetiştirilen bir bitkidir. Zihin yorgunluklarına, dalakla ilgili hastalıklara, şeker hastalığıve kalp rahatsızlıkalarına karşı etkilidir. Sinir sistemine de iyi gelir.
Kavun (Cocumis Melo)
İçinde A, B, C vitaminler, meyve şekeri, azotlu ve yağlı maddeler bulunur. Yüzde 95'i sudur. En önemli özelliği kanı temizlemesidir. İştah açıcı, bağırsakları yumuşatıcı etkisi de vardır.
Sinirleri yatıştırır, rahat uyku sağlar. Göz nezlesine iyi gelir. Kum ve taş düşürür.
Kaya Koruğu (Sempervivum Tectorum)
Taze kaya koruğu öz suyunda büzüştürücü etkisi olan bir madde vardır, bu nedenle yapraklarından yapılan merhem yara, yanık ve nasırların, basur memelerinin, ergenlik sivilceleri tedavisinde kullanılır. Bu yaprakların ezilmesi ile elde edilen sıvı göz ağrılarını dindirdiği gibi aybaşı düzensizliklerini önler. Kaya koruğu yaprakları ezilerek keten bir bezle alnın üzerine sarıldığında ateşi düşürücü etki yapar.
Kedi Otu (Valeriana Officinalis)
Nemli ve seyrek ormanlar, akarsu kenarları, çalılıklar ve sahillerde yetişir. Çok kötü kokulu bir bitkidir. Taze kedi otu kökü göz ve alın üzerine konursa göz ve baş ağrılaranı giderir. Kökünden yapılan çay soğuk olarak içilirse baş ağırılarına, sinir rahatsızlıklarına, histeri ve kramplara etkili our. Göğüs ve karın ağrılarını kesici, kalp atışlarını düzenleyici ve tansiyon düşürücüdür. Uykusuzluğu giderir.
Önemli not: Çok kötü kokulu olduğu için mide bulandırmasını önlemek için aç karnına alınmalıdır. Baş ağırısız ve halsizlik yaptığından az kullanılmalıdır.
Kekik (Thymus Serpyllum Thymus Vulgaris)
İçindeki Thymol maddesi nedeniyle özellikle nefes yolları hastalıkları ve hazma iyi gelir.
Bahçelerde yetiştirilenin ise, yapısındaki esans nedeniyle sindirim salgılarını arttırıcı, spazm çözücü etkisi vardır. Balgam söktürücüdür.
Bağırsak parazitlerine iyi gelir. Zindelik verir. Geçici olarak yükselen tansiyonu düşürür. Kalp çarpıntısını önler.
Önemli not: Salgıları arttırıcı etkisi nedeniyle ülser ve gastriti olanlara olumsuz etki yapar. Ayrıca hamilelere ve guatrı olanlara da tavsiye edilmez.
Kenevir (Cannabis Sativa)
Bir miktar kenevirle kaynatılan sütten gün boyu birkaç defa birer yudum içilirse ödem hastalığına son derece olumlu etki yapar. Balla tadlandırılan kenevir çayı, öksürük, boğmacak ve ses kısılmasına iyi geldiği gibi, kenevir ruhu da yorgunluğu, besane ve sidik borusi iltihaplarını tedavi eder.
Kereviz (Pium Graveolens)
Dolaşım bozukluğunu düzenleyici olduğundan başta unutkanlık olmak üzere kulak çınlaması selülit ve iktidarsızlığa iyi gelir. Kanı temizleyici özelliğinin yanı sıra, deri hastalıkları, gut ve romatizmaya tedavisinde kullanılır. İştah açıcı etkisi de vardır.
Kestane (Castanea Sativa)
Kestane, B1, B2 ve C vitaminleri açısından zengin olduğundan yararlı bir besindir. Kestane yapraklarından yapılan çay balgam söktürür, bronşite iyi gelir. Bu yapraklar ayrıca romatizmaya karşı da son derece etkilidir.
Kestane ağacının yaprakları kaynatılıp, içilirse ishali önler.
Keten (Linum Usitatissimum)
1 yemek kaşığı keten tohumu 1 litre suda, su ½ litreye düşünceye kadar kaynatılır ve günde üç kere içilirse kandaki şeker miktarı düşer. Keten tohumu bol miktarda F vitamini ihtiva eder. Keten yağında bulunan linolasidi alerji, kalp krizi ve beyin kanamalarını engelleyicidir.
Şeker hastalarına da iyi gelen keten, ayrıca bağırsak cidarına etki ederek sindirimi hızlandırır. Bu nedenle son derece etkili ve sağlıklı bir müshil ilacıdır. Vücutta hirhangi bir tahribat yapmadan kabızlığı önler. Lapa halindeki keten unu vücuda sarılırsa ağrıları, sancıları giderdiği gibi iltihaplı organların kanı deri yüzeyine çekilerek hastanın kolayca iyileşmesini sağlar.
Kırmızı Ayrıkotu (Carex Arenaria)
Kökünden yapılan ilaçlar ter ve idrar söktürücüdür. Ağrıları dindirir, kanı temizler. Silisli asit içerdiğinden verem hastalarına iyi gelir. 2 yemek kaşığı ince ve muntazam kıyılmış kırmızı ayrıkotu kökü ¼ litre suda kaynatılıp çay gibi içilirse deri hastalıklarına iyi gelir.
Kızıl Yaprak (Agrimona Eupatoria)
Kızıl yaprak varistedavisinde kullanılan etkili bir bitkidir. Ezilerek yapılan merheme yaraları tedavi eder. Kaynatılarak gargara yapıldığında ağız yaralarını, boğaz iltihaplarını yok eder. Buruna çekildiğinde nezleyi geçirir. Romatizmaya karşı çok etkilidr. Yaprakları kaynatılarak içildiğinde hazım organlarını kuvvetlendirir.
Kızılcık (Cornus Mas)
Kızılcıkgillerden kızılcık ağacının meyvesidir. Buruk bir tadı vardır. En etkin olduğu rahatsızlık ishaldir. Kabızlık yapar. Ateş düşürücü ve ağız yaralarını iyileştirici etkisi de vardır.
Kırmızı Biber (Paprika)
İştah açıcı ve mikrop öldürücü özelliği vardır. Kırmızı biberdeki capsaicin maddesinin ağrı giderici etkisi olduğundan ağrı kesici krem yapımında kullanılır. Özellikle romatizma ağrılarında çok etkilidir.
Kimyon (Carum Carvi)
İştahı açar, hazmı kolaylaştırır, krampları giderir. Mide ve bağırsak gazlarını yok edici özellikleri vardır. Kimyon, anne sütünü çoğaltır, balgam ve ter söktürür. Kimyon çayı idrar söktürür, vücudu ısıtır. Sinirleri teskin eder. Ayrıca karın ağrısına, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Kimyon tohumları ağızda çiğnendiğinde diş etlerini kuvvetlendirir.
Kiraz (Prunus Avium)
Ülkemizde çok yetişen ve çok eski zamanlardan beri bilinen bir meyvedir. Bol miktarda B vitamini A ve C vitaminin ile demir, kalsuyum, çinko ve meyve şekeri içerir. Bu nedenle şeker hastalarına dokunmaz ve vücudunmadensel tuz ve vitamin ihtiyacını karşılar. Kiraza rengini veren maddenin göğüs, bağırsak ve prostat kanserine iyi geldi ileri sürülmektedir. Kiraz, kanı temizler, mideyi kuvvetlendirir. Sindirim sisteminde meydana gelen ağrıları dindirir. Kanamaları giderir. Aynı zamanda vücuttaki suyun atılmasını sağladığından kür halinde zayıflatıcı etkisi vardır. Serinlik verir, susatmaz.
Önemli not: Kiraz yedikten sonra su ve süt içilmemelidir. Özellikle midesi zayıf olanlar kirazı ekmekle birlikte yemelidir.
Kişniş (Coriandrum Sativum)
Ülkemizde bahçelerde yetiştirilen ve doğal olarak da bulunan bir bitkidir. Bol miktarda C vitamini ihtiva eder. Taze kişniş meyvesinin ve otunun tahtakurusunu andıran çok kötü bir kokusu vardır. Kurutulduktan sonra bu koku kaybolur. 3 garam kurutulmuş kişniş ve kişniş çekirdeği ¼ litre kaynar suya bırakılır. 10 dakika bekletilerek içilirse iştahı açar. Mide ve bağırsak gazlarını yok eder. Tohumları kaynatılarak içilince C vitamini eksikliğinden ileri gelen hastalıklara iyi gelir. En önemli özelliği baş dönmelerine iyi gelmesidir.
Kivi (Actinioia Sinensis)
A, C, P vitamini açısından son derece zengin bir meyvedir. Kışın grip ve soğuk algınlığından korunmada ve tedavide etkilidir. Portakal limon ve mandalinaya göre iki misli fazla C vitamini içerdiğinden C vitaminine ihtiyaç duyulan durumlarda ve çocuk gelişiminde son derece yararlı ber besindir.
Kuşburnu (Rosa Canina)
Yurdumuzda özellikle Ege'de seyrek ormanlarda, yol kenarları ve çalılıklarda bulunur. C vitamini yönünden çok zengindir. Ayrıca A, P ve D vitaminleri içerir. Vücudu canlandırıcı etki yapar. Böbrek ve mesane hastalıklarında kabızlıkta ve idrar söktürmede yararlanılır.
Kuşkonmaz (Asparagus Officinalis)
Özellikle regl dönemlerinde vücutta su birikmesini önler. İçerdiği maddeler vücuttaki fazla suyu dışarı atar. Bu nedenle kür olarak tüketilirse kilo verdirici etkisi olur. Cilde canlılık verir. Bu bitki hava akımı olan yerlerde havayı temizleyici etki yapar. Kalp hastalarında oluşan idrar azlığına idrar söktürücü etki yaparak rahatlatıcı olur.
Labada (Romeks Patientia)
Yurdumuzda bağ ve bahçelerde kendiliğinden yetişir.. Çok çeşidi vardır. Kökü uzun ve kalındır. Kaynatılıp içildiğinde kaşıntıya iyi gelir. İştahsızlık, mesane tıkanmasını önler. İshal kesicidir. Bağırsaklara dolgunluk hissi veren iyi bir besindir.
Lahana (Brassica)
Ülkemizde çok tüketilen bir besin maddesidir. En makbul olanı beyaz ve göbekli olanıdır. Kanı temizler, damar kireçlenmesini önler. Çiğ olarak yenildiğinde sindirim sistemi rahatsızlıklarına, bağırsak tıkanıklığına, bağırsak tembelliğine, bağırsak kurtlarına ve mide ülserine iyi gelir. Lahana, bunların dışında bol miktarda B ve C vitaminleri ile kanser oluşumunu önleyen negatif enzimler içerir. Sabah kahvaltısından evvel içilen bir bardak lahana suyu sağlığa yararlıdır. Sarılık, siyatik, ses kısıklığında etkilidir. Lahada bulunan potasyum vücudun suyunu alarak kalp ve dolaşımı rahatlatır. Vücudun zehirini atmasını sağlar.
Önemli not: Guatr rahatsızlığı olanlar lahana yememelidir.
Lavanta Çiçeği (Lavandula Officinalis)
Özellikle Akdeniz bölgesinde yetişir. Lavanta çiçeği çayı böbrekleri temizler. Bağırsak gazlarını yok eder, sinirleri teskin eder, sancıları dindirir. Bir kesme şekerinin üzerine beş damla lavanta yağı damlatılarak yenildiğinde iştahı açır, hazmı kolaylaştırır.
Lavanta çiçeği ovularak vücuda sürüldüğünde vücuda sürüldüğünde vücudu canlandırır, kuvvetlendirir, ağrıları giderir. Ateşli hastalıklarda etkili olur. Ayrıca romatizma, çıkık ve buruklara karşı da kullanılır. Kelliğe karşı etkilidir.
Limon (Citrus Medica)
Bol miktarda C vitamini içerir. Limon suyu boğaz hastalıklarına ve bademcik rahatsızlıklarına iyi gelir, hazmı kolaylaştırır. Sıcak içildiğinde ter söktürür. Baş ağrısına karşı bir su bardağı kahve içine sıkılan bir limon suyu içmek etkili olur. Çiğnendiğinde diş etleri kanamasını önler. Limon aynı zamanda iyi bir tansiyon düşürücüdür. Kalbi kuvvetlendirmeye, damar sertliğine ve gıda zehirlenmesine iyi gelir. İshal kesici etkisinin yanında mide ağrısına iyi gelir. Mikrop öldürücü ve bulantı giderici etkisi de vardır.
Marul (Lactuca Sativa)
Bol miktarda demir ve B, B1, C vitaminleri ve A vitamini içerir. Öz suyunda bulunan maddeler küçük çocukların göğsünü yumuşatıcı etki yapar. Öksürüklerine iyi gelir. Büyüme çağındaki çocuklara çok yararlı bir besindir. Sinirsel kalp çarpıntılarına, uykusuzluğa, kan şekerinin düşmesine, basur problemlerine, karaciğer ve dalak şişmesine iyi gelir. Marul suyu ergenlik sivilcelerini iyi eder. Lapası kan çıbanı ve yanıkların üzerine sürülür.
Maydanoz (Petroselinum Crispum)
B, C ve A vitamini içerir. Maydanoz tohumlarının ve yapraklarının kaynatılması ile elde edilen saf maydanoz suyu, ödem hastalığı, sarılık, öksürük, astım rahatsızlıklarına iyi gelir. Ayrıca maydanoz suyu ile göz banyosu yapıldığında göz kapağı iltihaplarını iyileştirici özelliği vardır. Arı ve haşarat sokmasında sokulan yere sürüldüğünde ağrısını geçirir.
Kulak ve diş ağrılarında etkili olur, idrar ve balgam söktürür, iştah açar. Erkeklerde ve kadınlarda cinsel isteği arttırır. Yatmadan evvel çiğnenen maydanoz deliksiz uyku sağlar. Yüksek tansiyon, kansızlık ve kansere iyi gelir. Böbrek taşı ve karaciğer şişkinliğinde etkili olur.
Önemli not: Böbreklerinde iltihap olanlar yememelidirler.
Melek Otu (Angelica Archangelica)
Nemli topraklarda, nehir kenarı, sahil ve çukur yerlerde bulunan güzel kokulu bir bitkidir. Melek otunun sıkılması ile elde edilen sıvı veya kurutulup dövülerek elde edilen toz, yaraların tedavisinde kullanılır. İmbikten geçirilen melek otu kökü romatizmalı yerlere ovularak sürülür. Kalbi, akciğerleri ve karaciğeri kuvvetlendirir. Mideye canlılık kazandırır. Melek otu kökü vücudu hastalıklara karşı korur. Baş dönmeleri ve sinirlilik hallerine iyi gelir. Kanı çoğaltır. Melek otu çayı karın ağrılarını, krampları giderir. Mide zayıflığına iyi gelir. Mide ifrazatını arttırır. Kaynatılarak gargara yapıldığında boğaz yaralarını tedavi eder. Sirke ile melek otu suyu karıştırılarak banyo yapılınca romatizma ve sırt ağrılarına çok iyi gelir.
Melisa (Melissa Officinalis)
Dağlarda ve kırlarda kendiliğinden yetişen güzel kokulu bir bitkidir. İştah açıcı ve terletici özelliği vardır. En önemli özelliği mide ve bağırsak ağrılarına iyi gelmesidir. Bayılmalarda etkili bir ayıltıcıdır.
Menekşe (Viola Odorata)
Dövülerek vücuda sarıldığında çocuklarda görülen kızamık, kızıl ve küçük çocukların başlarında oluşan deri kabarmasına iyi gelir. Çiçeklerinden yapılan şurup öksürüğü ve boğmacayı geçirtir. Yapraklarından yapılan çay bronşit, boğaz ve göğüs iltihaplarına çok iyi gelir. Çiçeklerinden yapılan çay idrar söktürücüdür. Kökünden yapılan çay kusturucu etki yapar.
Meşe (Quercus Robur-Quercus Sessiliflora-Quercus Pedinculata)
Meşe ağacı kabuklarından yapılan çay, mide ve bağırsak kanamalarını iyileştirir. Kanlı öksürük ve kan kusmaya çok iyi gelir. Dizanteri ishal ve boyundaki lenf iltihaplarına karşı etkili olur. Ayak kokukalrına meşe çayı ile yıkamak iyi gelir. Meşe kabuğu tozu burna çekildiğinde burun kanamalarında, ayrıca basur ve yanık tedavisinde etkilidir.
Meyan Kökü (Glycyrrhiza Glabra)
En işe yarayan yeri köküdür. Meyan kökü şurubu öksürük, grip, mide ve bağırsak gazlarına çok iyi gelir. Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserlerine karşı etkilidir. Böbrek ve idrar yollarındaki taşları düşürür.
Önemli not: Çok miktarda kullanılan meyan kökü ödemlere ve tansiyon yükselmesine neden olur. Nefes borusu rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu bakımdan meyan kökü muhakkak bir doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Mısır (Zea Mays)
Taze mısır koçanı idrar söktürür. Ayrıca idrar yollarını taş ve kumlardan temizler. Çocukların gelişiminde mısır çok yararlı bir besindir.
Mine Çiçeği (Verbena Officinalis)
Yol kenarlarında, bayırlarda bol miktarda bulunur. Mine çiçeği suyu ile yıkanan gözlerde iltihap yok olur. Yara ve çıbanların üzerine sarıldığında iyileşmelerini sağlar. Gargara yapıldığında ağızkokusunu, boğaz iltihaplarını giderir. Diş çürümelerini önler. Mine çiçeği çayı ayrıca anne sütünü çoğaltır. Regl düzensizliklerini önler. Romatizma nedeniyle oluşan baş, bel ve kalça ağrılarına iyi gelir. Lapası göğüs ve kulak ağrılarına iyi gelir.
Misk Otu (Artemisia Vulgaris)
Yol kenarlarında, rüzgar almayan yerlerde yetişir. Güzel kokusu vardır. Kökü kaynatılarak içildiğinde ishal, kusma ve halsizliği önler. Romatizma ve sinir zafiyetine iyi gelir. Mide üşütmesi ve hazımsızlığı giderir. Safra kesesi ifrazatını arttırır.
Mürver Ağacı (Sambucus Nigra)
Meyveleri bol miktarda C vitamini içerir. Çiçeklerinden yapılan çay içilince, zatürre başlangıcı, nefes yolu hastalıkları, nezle, grip, öksürüğe iyi gelir. İdrar söktürür. Ağızda gargara yapıldığında çay, böbrek iltihapları, kabızlık ve göz iltihaplarına iyi gelir.
Meyvelerinden yapılan çay ise kanı temizler, hazmı kolaylaştırır, idrar söktürür, sinirleri teskin eder. Bağırsak kramplarını yok eder. Kanı temizlemek için ve vitamin kürü yapmak için bol miktarda mürver meyvesi yenir.
Muz (Musa)
İçerdiği bol miktarda C vitamini, potasyum, fosfor, kalsiyum, çinko, bakır ve sitrik asit nedeniyle hastalara tavsiye edilir. Zafiyeti önler, kabızlığa çok iyi gelir. İçindeki magnezyum baş ağrısı ve kramplara karşı etkili olur. Metabolizmayı harekete geçirerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Verimliliği arttırıcı serotonin salgılatır. Üretkenliği arttırır.
Önemli not: Muz bazı bünyelerde alerjik döküntü yapabilir.
Bitki Dünyası
Şifalı Bitkiler 1
Şifalı Bitkiler 2
Şifalı Bitkiler 3
Şifalı Bitkiler 4
Şifalı Bitkiler 5