‘MasterChef Türkiye All Star’da dokuz ay süren maraton geçen hafta sona erdi. Bu sene kupayı kucaklayan isim Esra Tokelli oldu. Onunla buluştuk; yarışma boyunca yaşadıklarını, hayatını, 1 yaşındayken nasıl alevler içinde kaldığını, lösemiyle mücadelesini ve başarısını konuştuk: “Bu işin okulunu okuyup eğitimini alanlar vardı ama bence mutfakta güzel şeyler yapabilmek için pratiğe çok ihtiyaç var. 45 yaşımdayım, 7 yaşımdan beri mutfaktayım.”
#Hakan GenceBaşlıktaki bilmecenin yanıtı; lahana… Kışın kat kat sarılmış koyu yeşil yaprakların arasında usul usul büyüyen beyaz lahana tam bir vitamin deposu ve lezzet bombası. İçindeki bütün besleyici değerlerin yanı sıra umami içeren tadına rağmen niyeyse biraz küçümsenir… Klasik etli sarmasından modern şef mutfaklarına giren ızgarasına birçok tarif hazırladım, birine mutlaka şans verin...
#LahanaEn sevilen kış sebzelerinden lahananın en lezzetli hallerinden biri de hiç kuşkusuz kapuska. Aslen Rus kökenli bir yemek olan kapuska, Türk mutfağında da kendine has tarzıyla sevilen ve özellikle soğuk havalarda sofraları süsleyen doyurucu bir yemek. Peki, kapuska nasıl yapılır?
#Kapuska Nasıl Yapılır?4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü vesilesiyle, sokaktaki dostlarımızın hayatını kolaylaştırmaya yönelik tecrübelerimizi paylaşmak ve naçizane tavsiyelerde bulunmak istedik. Veteriner hekim Yeter Öcal “Beslememiz ve korumamız şart. Ama bazen hayatlarına gereğinden fazla müdahil oluyoruz” diyerek bizleri uyarıyor.
#4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları GünüEtli veya zeytinyağlı sarması, kapuskası, çorbası derken beyaz lahanayla pişirebileceklerimiz öyle çeşitli ki... Bu bazen Yörük mutfağından, üzerine turşu suyu gezdirip fırına attığımız ‘lahana dolusu’ olabilir, bazen bulgurlu bir borani, bazen de beyaz lahana turşusuyla hazırlanan bir tavuk yemeği... Tüm bu tarifler, lahana sevmeyenleri bile mest edecek cinsten...
#LahanaAroması, kokusu ve hoş rengiyle çeşit çeşit baharat, yüzyıllardır sofralarımızın vazgeçilmezi... İçerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde mutfağımda sık sık kullandığım çeşitleri anlatacağım. Tarçın dendiğinde aklınıza hemen kek, kurabiye gelse de ben köri soslu yemeklere eklemeyi çok seviyorum. Toz zencefiliyse yulaf kâselerine ve sebze çorbalarına çok yakıştırıyorum.
#ZerdeçalLahana yemeği denilince ilk olarak onun adı akla geliyor: Kapuska. Kış mevsiminde sık sık sofralarımızda yer verdiğimiz kapuska, farklı şekillerde tüketilebiliyor: Etli, tavuklu, kıymalı veya sade. İşte, B, C, E vitaminlerini içeren lahananın faydalarını sevdikleriyle paylaşmak isteyenler için kapuska tarifi ve bu yemeğin ortaya çıkışıyla ilgili kısa bir bilgi.
#Kapuska Nasıl YapılırDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkMedeniyetler kurulurken hep suyu istemişler yanı başlarına. Bilmişler suyun hayat demek olduğunu, can demek olduğunu, bir soluk olduğunu. Bu yazımla suyun güzelleştirdiği, suyun, nehrin, gölün şehre bambaşka bir tat kattığı yerlere götüreceğim sizi. Haydi başlayalım mı diyar diyar gezmeye, suların içinde süzülmeye?
#Gezi YazısıHatırlar mısınız, bir ara herkes lahana çorbası içerdi, zayıflamanın da trendi haline gelmişti o çorba. Evet toksinlerden arındırıyor ve tok tutuyor, ama bence bir lahana bunların çok ötesinde yer alıyor. Çorbası da çok güzel oluyor bu arada ama kemik suyu, sarımsak, üzerine kruton ve az maydanoz ile. Sade suya lahanayı ben almayayım…
#YazarlarCevabı uzatmadan verelim; Anadolu’nun herkese kucak açmasından... Bu topraklara her gelen beraberinde malzemelerini, pişirme tekniklerini, yemeklerini ve deneyimlerini de getirmiş. Ortaya çok zengin bir mutfak çıkmış. Bana bunları, ‘Anadolu’nun Tadı Tuzu Kardeş Mutfaklar’ isminde çok sıkı bir kitap hatırlattı.
#Anadolu’Nun Tadı Tuzu Kardeş MutfaklarBahar geldi, havalar güzelleşmeye başladı. Bol et yeme döneminden “Güzel sebzeler de yemeliyim” vitesine geçiliyor. Ancak sebze yemekleri uzun hazırlık gerekiyormuş hissi yaratıyor pek çok insanda. Bu düşünceyi yenmek için beş dakikada hazırlanabilen üç çok çok lezzetli tarifim var.
#KarnabaharFatih’teki Kömür lokantasının kalitesi, İstanbul düzeyinin çok üzerinde ve fiyatlar da makul olduğu için bol ve sadık bir müşteri kitlesine sahip. Hak ettikleri bir ilgi görüyorlar. Sahibi Remzi Bey de titiz ve belli bir kaliteyi tutturmaya önem veren, işinin başında duran bir bey. Kendi lokantasının yemeklerini yemesi ve sevmesi de bir artı.
#Vedat MilorKurumsal olarak analiz edildiğinde, esnaf lokantaları meyhanelerin hem zıddı hem de tamamlayıcısı. Meyhane kültürü kozmopolit, hem etnik hem kültürel açıdan çoğulcu, eskinin İstanbul’undan günümüze kalan bir miras. Esnaf lokantaları ise Anadolu mutfağının günümüz metropolüne yansıması.
#Esnaf LokantasıBudapeşte iki bölümden oluşuyor; geçmişte yöneticilere ev sahipliği yapmış Tuna Nehri’nin yüksek ve ağaçlıklı kısmı olan Buda ile ticaret ve sanayinin geliştiği nehrin karşısındaki Peşte. Peki, her yıl milyonlarca turistin arşınladığı bu görkemli şehri nasıl gezmeli, iki yakayı nasıl bir araya getirmeli?
#Budapeşte'de Gezilecek Yerler