Kandilli Rasathanesi, 109 yıldan beri meteoroloji, astronomi, deprem, tsunami, nükleer denemeleri izleme, dini günlerin belirlenmesi gibi alanlarda hizmet vermeye devam ediyor. Vatandaşlar da Kandilli Rasathanesi'ni, meydana gelen büyük depremlerin ardından araştırıyor. İşte, Kandilli Rasathanesi hakkında tüm merak edilenler...
#İcerikhabeHer deprem haberi ardından gözler Kandilli Rasathanesi’ne çevriliyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde meydana gelen depremlerin şiddeti, merkez üssü gibi bilgiler Kandilli Rasathanesi tarafından paylaşılıyor. Peki, Rasathane ne demek? Kandilli Rasathanesi nedir?
#Rasathane Ne Demek28 Ekim Kanlı AY TUTULMASI için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Ay tutulması etkileri en çok burçlar üzerinde kendisini gösteriyor. Astroloji ile ilgilenen milyonlarca kişi kanlı Ay tutulmasının burçlara etkisi neler merak ediyor. Uzman Astrolog Aygül Aydın tek tek anlattı... İşte, Oğlak, Akrep, Kova, Balık ve diğer burçlar için Kanlı ay tutulmasının burçlara etkileri...
#Kanlı AY TUTULMASIYıllar öncesinden astrolojiyi, dumanların içinden çıkan, kehanetli, küreli insanların sunduğu, eğlenceli programlarla hatırlarım. Sonra bir şeyler değişti ve ciddiyet kazandı. Giyimiyle, konuşmasındaki tatlı ciddiyetiyle, mesleğine olan saygısı ve her şeyi nedenleri ile anlatarak işin matematiksel kısmıyla tanıştıran Öner Döşer hayatımıza girdi. Sadece milyonların izlediği programlar ile değil, yazdığı onlarca kitapla ülkemizde ve hatta dünya astrolojisinde saygın yer edindi.
#1AFAD'ın son dakika verilerine göre saat 13.27'de Niğde'nin Bor ilçesinde 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Niğde'nin yanı sıra Ankara, Konya ve Mersin'den de hissedildi. Sosyal medyada çok sayıda vatandaş depreme ilişkin mesajlar paylaştı. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıkladı. Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, CNN TÜRK canlı yayınında "Çok şükür herhangi bir sıkıntı görünmüyor" dedi.
#Deprem'Deniz çekilmesi deprem habercisi mi?' 'Deniz çekilmesi neden olur, anlamı nedir? gibi sorular İstanbul'da yaşayan vatandaşların Avcılar bölgesinde suların çekilmesiyle karşılaşmasının ardından internette günün en çok aranan konuları arasında yer aldı. Tekirdağ'da da Marmara Denizi 25 metre çekilince Kandilli Rasathanesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Denizi'ndeki suyun çekilmesiyle ilgili açıklama yaptı. İşte, uzmanların yaptığı açıklamalardan öne çıkan başlıklar...
#AvcılarMarmara Bölgesi güne Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle uyandı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilden hissedilen deprem sonrası insanlar sokağa döküldü. Peki, yaklaşık olarak 15-17 saniye süren depremi nasıl yorumlamak gerekiyor? Depremin meydana geldiği 6,81 kilometre derinlik ne ifade ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremTürkiye'nin bugünden itibaren Kuzey Afrika'dan gelecek çöl tozunun etkisi altına gireceğini belirten uzmanlar, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı. Prof. Dr. Hasan Bayram özellikle çöl tozundan daha çok etkilenecek hasta grubunu açıklarken, 'Tozun yoğun olduğu dönemlerde ölümlerde artış olduğunu gözlemledik. Çalışmalar bu çöl tozlarının içerisinde çeşitli bakterilerin, mantarların ve çeşitli virüslerin olabileceğini göstermiş. En önemlisi çok yoğun konsantrasyona maruz kalıyorsunuz. Belli bölgelerde nefes alamıyorsunuz' dedi. Meteoroloji Mühendisi Adil Tek ise, çöl tozunun etkili olacağı bölgeleri Türkiye haritası üzerinde gösterdi.
#İstanbulTopraklarının tamamına yakını fay hatları üzerinde yer alan Türkiye'de deprem dendi mi akla hemen Kuzey Anadolu Fay Zonu ve olası İstanbul depremi geliyor. Yalnız Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kuzey kolu dışında sessizce harekete geçmeyi bekleyen unutulan bir fay daha var: Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun güney kolu! Ne sıklıkla gündeme geliyor ne de hareketlerine dair çok fazla bilgi paylaşılıyor. Peki bu kol ne kadar tehlikeli? Kaç büyüklüğünde bir deprem üretebilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremTürkiye çevresindeki denizler için yapılan bilimsel araştırmalar, son 3 bin yıl içinde kayda geçmiş en az 90 adet tsunami olduğunu ortaya koyuyor. Bu doğrultuda TBMM'de oluşturulan araştırma komisyonunun son raporunda da Türkiye’de deprem sonrasında oluşabilecek tsunami tehlikesine dikkat çekiliyor. Peki Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kaç büyüklüğünde bir deprem tsunami felaketini getirir? En riskli alanlar nereler? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#Marmara Depremiİstanbul'da cuma gününden beri devam eden kar yağışı barajlardaki su seviyesini artırdı. Yağan karların da erimesiyle ilerleyen günlerde su seviyesinin daha da yükselmesi bekleniyor. Ancak akıllarda hâlâ çok soru işareti var
#İstanbul'daki BarajlarHava sıcaklıkları her geçen gün şaşırtıyor. Sabah güneşli havaya aldanıp ince bir montla dışarı çıkıyorken, akşam fırtına ile karşılaşmamız artık olası. Hava sıcaklıklarındaki ani değişim, insanları, bitkileri ve hayvanları etkiliyor. Peki bu ani değişimler neden kaynaklanıyor?
#Hava DurumuMarmara Bölgesi'nde peş peşe meydana gelen depremlerin ardından, Kandilli Rasathanesi'nde yer alan deprem listesi vatandaşlar tarafından yoğun şekilde araştırılmaya başlandı. Türkiye genelinde yaşanan son depremler listesine yer veren kurumun internet sitesinde yer alan revize depremi ve ilksel deprem terimlerini gören vatandaşlar, bu kelimelerin ne demek olduğunu sorguluyor. Peki, revize deprem ne demek? İlksel deprem ne, anlamı nedir? İşte, ayrıntılar.
#Revize Deprem NedirTürkiye’deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale, acı gerçeği bir kez daha gün ışığına çıkardı. 7’nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi çok mu yaklaştı? İstanbul ne kadar hazırlıklı? Kentsel dönüşüm doğru yerden başladı mı? Herkes önlemini aldı mı? Tsunami ihtimali var mı? Nasıl oluyor da yan yana iki binadan biri tamamen yıkılıyor, diğeri ayakta kalabiliyor? Erken uyarı sisteminde hangi noktadayız? “Yanılmayı çok isterim ama bu deprem olacak” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız...
#Prof. Dr. Haluk ÖzenerTürkiye’deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale, acı gerçeği bir kez daha gün ışığına çıkardı. 7’nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi çok mu yaklaştı? İstanbul ne kadar hazırlıklı? Kentsel dönüşüm doğru yerden başladı mı? Herkes önlemini aldı mı? Tsunami ihtimali var mı? Nasıl oluyor da yan yana iki binadan biri tamamen yıkılıyor, diğeri ayakta kalabiliyor? Erken uyarı sisteminde hangi noktadayız? “Yanılmayı çok isterim ama bu deprem olacak” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız...
#YazarlarÇevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar barışını, imar alanında son 30 yılın en önemli olayı olarak değerlendirdi. Geçmişte Türkiye’de 13 farklı imar affının yapıldığını, ancak bunların kalıcı bir çözüm getirmediğini belirten Bakan Özhaseki, İmar Barışı'nda, 13 milyon yapıyı kapsayan Yapı Kayıt Belgesi'ne vatandaşların 8 Haziran cuma gününden itibaren başvurabilecekleri, sürenin 31 Ekim'de sona ereceğini açıkladı. Bakan Özhasaki, konut affıyla ilgili birçok soruya yanıt verdi
#Konut AffıAnkara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in, Çanakkale merkezli depremler ile ilgili ortaya attığı 'dış güçler' iddiasını Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy değerlendirdi. Çanakkale depreminin sürpriz olmadığına dikkat çeken Prof. Üşümezsoy, "Burada Sayın Gökçek’in kendi görüşüdür ama sismik araştırmalarla bir deprem yapmak mümkün değil" dedi.
#Melih Gökçek40 yıla yakındır neredeyse aynı kurumda. Robert Kolej’in ardından Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olur olmaz burada çalışmaya başlayan ve iş hayatını üç yıldır rektörlükle taçlandıran Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, gençlerin gönlünde taht kuran bir üniversitenin en tepesinde. Sakin, dingin, masafeli, bilim insanı. Her daim bakımlı, çalışkan. Gençlere önemli uyarıları var:
#Boğaziçi ÜniversitesiTürkiye, onu vahim bir olayın ardından tanıdı. Ama çok sevdi ve hiç unutmadı. 17 Ağustos felaketinin gülümseyerek hatırlanan ender yüzlerindendi. Cenaze namazını kıldıran imam bile onu, “Deprem gibi soğuk ve korkutucu bir olayı, dede gibi sıcak bir unsurla birleştirebilen tek insan” olarak tanımladı. Nam-ı diğer "Deprem Dede" geçtiğimiz günlerde ölümünün ikinci yıldönümünde anıldı. 21 Ocak 2013'te aramızdan ayrılan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'yı oğlu Cengiz Işıkara, bilinmeyen yönleri ve ailece yaşadıkları ilginç anılar eşliğinde Hürriyet'e anlattı.
#DepremKandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ve ETH Zürih koordinatörlüğünde Ortadoğu ve Kafkas ülkelerinin önemli deprem uzmanları tarafından yürütülen "Ortadoğu Bölgesi Deprem Modeli Projesi"nin (EMME) 4 yıllık çalışmasının sonuçları basın toplantısıyla açıklandı.
Samsun İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ve Kandilli Rasathanesi'nin kuracağı deprem erken uyarı sistemi sayesinde yıkıcı depremler 5 saniye öncesinde öğrenilecek. sistem sayesinde deprem sonrasında oluşabilecek büyük sanayi patlamalarının önüne geçilebileceği bildirildi.