Paylaş
Robert Kolej’in ardından Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olur olmaz burada çalışmaya başlayan ve iş hayatını üç yıldır rektörlükle taçlandıran Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, gençlerin gönlünde taht kuran bir üniversitenin en tepesinde. Sakin, dingin, mesafeli, bilim insanı. Her daim bakımlı, çalışkan. Gençlere önemli uyarıları var:
Üniversiteyi kazanmak, üstelik Boğaziçi Üniversitesi’nde okumak geleceği garanti altına almak mı?
- Birçoklarına göre, bugün ilköğretim çağında olan çocukların önemli bir bölümü şu anda henüz keşfedilmemiş mesleklerde çalışacaklar. Böyle bir dünyada eleştirel düşünme, açık ve net iletişim kurma ve karmaşık problemleri çözme yetisi her zamankinden daha önemli hale gelecek. Gençlerin tüm bu özellikleri ve tasarımları gerçeğe taşıyabilecek bir kurumda yükseköğretimlerini yapmayı tercih etmeleri gerekiyor. 150 yılı aşkın köklü eğitim-öğretim deneyimiyle üniversitemiz, öğrencilerimizi “iyi bir geleceğe” hazırlamak için tüm kaynaklarını seferber etmiş öncü kurumlarımızdan biri. Bizler öğrencilerimizi “meslek sahibi” bireyler yapmaktan öte, günümüz dünyasına kolaylıkla uyum sağlayabilen, evrensel değerlere sahip, eleştirel, açık fikirli, toplumsal sorumluluklarının farkında bireyler olarak yetişmeleri için çabalıyoruz. Bugün içinde bulunduğumuz bu dinamik ortam artık meslekleri farklılaştırıyor, yepyeni fırsat ve kariyer imkanları onları bekliyor. Bu fırsatları doğru değerlendiren her birey, hangi üniversiteyi tercih ederse etsin başarılı olur.
MUTLU OLACAĞINIZ MESLEĞİ SEÇİN
Diploma tek başına kapı açar mı?
- Kuşkusuz üniversitede alınan eğitim formasyonu önünüze çıkacak kariyer fırsatları açısından belirleyici rol oynar. Bunun için diploma değerlidir.
Ancak iyi bir üniversite eğitimi sadece meslek edindirme ile sınırlı bir süreç olarak görülmemeli. Akademik formasyon, sosyal donanım, dünyayla rekabet edebilme yetileri açısından öğrencilerine kendilerini geliştirme imkânı sunan eğitim kurumu mezunları bu dinamik yarışta her zaman bir adım önde olur.
Staj, yabancı dil gibi kazanımların iyi bir kariyerde faydası nedir?
- Seçilen alanda deneyim kazanmak önemli. Staj gibi meslek öncesi deneyim fırsatları mutlaka değerlendirilmeli. Aktif iş yaşamı öncesinde bu tecrübe insanın kendi farkındalığını da arttırır. Bir, hatta daha fazla yabancı dil öğrenmek yeni ve farklı kariyer fırsatlarını çoğaltır.
Hangi mesleklerin gelecekte önü açık?
- Meslek tercihi yaparken ‘’Dünya çok kültürlü ve uluslararası üstü bir profesyonel hayata doğru giderken, kendimi çok boyutlu, farklılıklara açık bir vizyonla nasıl donatabilirim’’ diye sormak iyi bir başlangıçtır. Yaşadığımız bu değişim ve dönüşüm çağında verili mesleklere dair kalıplar artık ortadan kalkıyor. Farklı disiplinlerin birbirinin içine geçtiği yeni meslek alanları ortaya çıkıyor. Yepyeni buluşlar, girişimler dünyayı sarsıyor. Meslek koluna karar verirken, dünyadaki sosyal-ekonomik dengelerin, gelişmelerin uzağında kalmadan seçimler yapmak gerekiyor. Öne çıkan alanlar arasında genetik mühendisliğinden yeni medyaya, moleküler biyolojiden sosyal girişimciliğe pek çok yeni alandan söz edebilirim.
İyi bir kariyer için üniversitede gençler neler yapmalı?
- Seçtiğiniz alanda uzmanlık kazanırken, farklı alanlarda üniversitenin size sunduğu akademik olanaklarla farklı mesleki disiplinlere, deneyimlere uyum sağlayıp, başarılı olabileceğiniz alanlarda kendinizi geliştirin. Mesleğe karar verirken, dünyadaki sosyal-ekonomik dengelerin, gelişmelerin uzağında kalmadan seçimler yapın. Tercihiniz ne olursa olsun ilk kural sevdiğiniz, kişiliğinize uygun, mutlu olacağınız bir alana yönelmenizdir. Yeni ve yaratıcı bakış açıları geliştirin. Üniversitenin kazandıracağı akademik bilgi ile yetinmeyip, sosyal ve kültürel vizyonu da önemseyerek seçeceğiniz alanda kendinizi hayat boyu geliştirin. Ders dışı faaliyetlere katılın. Kulüp ve kültürel faaliyetler içinde kendinize güven, birlikte çalışma, yaratıcılık, yenilikçilik gibi değer ve deneyimleri kazandırın.
Özgeçmiş
Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu:
Robert Kolej’den mezun olduktan sonra, lisans ve doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde yaptı, akademik kariyerini bu üniversitede tamamladı. 2012 yılı Haziran ayından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürütüyor. 2013 yılından beri Avrupa Üniversiteler Birliği Yönetim Kurulu üyesi. 2001-2004 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Afet Yönetim Merkezi’nin Müdürlüğünü yaptı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2003-2010 yılları arasında NATO Araştırma ve Teknoloji Teşkilatında yer aldı. 2004-2008 yılları arasında EC EURO Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Türkiye’deki ilgili sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla çalışarak ulusal afet ve kriz yönetimi politikalarının oluşturulmasında aktif rol aldı.
Paylaş