Güncelleme Tarihi:
Son dakika... Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın merkez üssünü Niğde’nin Bor ilçesi olarak saptadığı deprem, saat 13.27’de oldu. Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, ilçenin yanı sıra Niğde kent merkezi ile Ankara, Mersin, Adana ve Konya'da da hissedildi. Deprem, kısa süreli paniğe neden oldu.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 5.2, merkez üssünü ise Bor ilçesine bağlı Obruk köyü olarak açıkladı.
BAZI KÖYLERDE HASARA NEDEN OLDU
Niğde’nin Bor ilçesinde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremde Konya'nın Ereğli ilçesinin kırsal Kutören Mahallesi'ndeki bazı evlerde hasar oluştu, bazı evlerin de eklentileri yıkıldı. Belkaya Mahallesi'nin camisinde de çatlaklar oluştu.
AKSARAY’DA YOL VE ARAZİLER YARILDI
Aksaray-Konya karayolunda ve Sultanhanı bölgesindeki arazilerde yarılmalar oluştu.
Karayolu ve arazilerdeki yarılmalar depremin şiddetini gözler önüne sererken yarılmalar yer yer 2 metreye kadar indiği gözlemlendi.
VALİ KOÇ: 85 EV KONTROL EDİLDİ, CİDDİ HASAR YOK
Niğde Valisi Mustafa Koç, 5.3'lük depremin ardından merkez noktası Obruk köyünde incelemelerde bulundu. Vali Koç, "Saat 13.30 civarında Obruk köyünde depremi yaşadık. Akşam da deprem yaşadığımızdan ekiplerimiz saha çalışması yapıyordu, bölgedelerdi. Bütün arkadaşlarımız geldi. Bu köyümüz 400 haneden oluşuyor, 1000 kişi yaşıyor. Yapılan tespitlerde 85 evimiz kontrol edildi. Çok ciddi hasar görülmedi. Sıva çatlakları bulunuyor. Çok ciddi hasar gözükmüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerimiz, son haneyi kontrol edip çalışmayı bitirene kadar burada olacaklar. Hepimize geçmiş olsun" dedi.
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY: HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Niğde’nin Bor ilçesinde meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Ekiplerimiz sahada, hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Şu an için olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Allah ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun" açıklamasında bulundu.
AFAD BAŞKANI SEZER: OLUMSUZ BİR DURUM BULUNMAMAKTA
AFAD Başkanı Yunus Sezer "Niğde ilimizin Bor ilçesinde saat 13:27'de meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki deprem sonrasında, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir" mesajını paylaştı.
TATAR: BU BAĞIMSIZ BİR DEPREM
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, AFAD Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Tatar, Niğde Bor'da meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremi bağımsız deprem olarak değerlendirdiklerini söyledi. Tatar, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremden sonra toplam 9 bin 470 artçı sarsıntı kaydedildiğini belirterek, "Bu gerçekten çok büyük bir rakam. Artçı sarsıntılarda düzenli azalmanın olmadığını görüyoruz. Bunun uzun bir süre daha devam edeceğini, belli bir zaman sonra azalarak sona ereceğini söylemek mümkün. En az 2 yıl kadar daha artçı sarsıntının devam edeceğini beklediğimizi ifade etmek isterim. Ortalama 3 dakika civarında 1 artçı sarsıntının yaşandığını ifade etmekte yarar var. Bugün de yaşadığımız deprem bize şunu hatırlatıyor; hasarlı binalardan uzak durmakta fayda var. Hasarlı binalardan uzak durulması, bu bölgelerde görev yapanların uyarılarına uyulması önem taşıyor. 6 Şubat'taki depremlerden sonra bölgede büyük bir travma yaşanıyor. Vatandaşlarımız sürekli bir deprem beklentisi ile bu tramvayı fiilen sahada yaşıyorlar. Psikososyal destek ekipleri bu anlamda vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışırken bizlerin de bilim insanlarının da sağlıklı, akılcı mesajlar vermesi önemli. Tüm vatandaşlarımızı sakin ve soğukkanlı şekilde sürecin içinde yer almaya davet ediyoruz" dedi.
Orhan Tatar, sosyal medyada yer alan ses kayıtlarına itibar edilmemesi gerektiğini dile getirip, "Sosyal medya üzerinden değişik ses kayıtları ile yayılan birtakım haberlerin olduğunu görüyoruz. Özellikle bir depremin önceden yerinin, saatinin bilinmesi, belirlenmesi mümkün değil. Hiçbir vatandaşımızın kendilerine ulaşan, sosyal medya üzerinden gelen; ses kayıtlarına, bilgilere itibar etmemesi çok önemli. Zaman zaman deprem bölgesi ve dışında kalan illerde de benzer travmanın yaşandığını biliyoruz. Bir fay üzerinde hangi saatte hangi gün bir deprem yaşanacağını söylemek mümkün olmamak ile birlikte ülkemiz bir deprem ülkesi ve her yerinde deprem oluşturacak faylar var. Yapılacak şey, devlet ve millet olarak bunlara hazırlıklı olmak" diye konuştu.
BOR BELEDİYE BAŞKANI: HERHANGİ OLUMSUZ BİR HABER GELMEDİ
Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, CNN TÜRK canlı yayınında "Çok şükür herhangi bir sıkıntı görünmüyor, köy merkezinde de arkadaşlarımız var. Şu anda arkadaşlar baktılar, orada en yüksek cami minareleri... Herhangi olumsuz bir haber gelmedi. 20-25 saniyelik bir depremdi, can kaybı veya mal hasarıyla ilgili bir bilgi gelmedi. Dün akşam da Obruk merkezli küçük bir deprem meydana gelmişti" dedi.
PROF. ŞÜKRÜ ERSOY: BURADAKİ DEPREMLERİN BİR KISMI VOLKANİK KÖKENLİ
CNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Şükrü Ersoy, Niğde'deki depreme ilişkin "Hep İç Anadolu'da deprem olmazmış gibi algılıyoruz. Bu bölgenin bile deprem oluşturabileceğinin kanıtlarıdır. 5.3'ün orada yarattığı nedir, onu izleyip görmek gerekiyor. Buradaki depremlerin bir kısmı volkanik kökenli. Bunun da önemli katkıları var. İç Anadolu'da önemli volkanlar var, bunlar insanlık tarihi içinde faaliyete geçmiş şeyler. Bize asıl mesaj Türkiye'nin her yerinde deprem olabileceğinin açık göstergesi" ifadelerini kullandı.
'BU DEPREM TUZ GÖLÜ FAYINDA OLMADI'
Niğde'nin Bor ilçesinde, Richter ölçeğine göre, 5.3 büyüklüğünde meydana gelen deprem, Konya ve Aksaray'da da hissedildi.
Konya Teknik Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, yaşanan depremin Tuz Gölü fayı üzerinde olmadığını belirterek, "Bugünkü deprem, dünkü 4.3 büyüklüğünde oluşan depremle aynı fayda. 2020 yılında Obruk Mahallesi'nde oluşan depremle aynı yere düşüyor. Bu Tuz Gölü fayı üzerinde olan bir deprem değil. Bu fayın güney ucunda faydan çatallanan Emirgazi'ye doğru devam eden, kuzey- kuzeydoğu, güney- güneybatı gidişli bir normal fay üzerinde oluşmuş bir deprem. Bu fay Türkiye diri fay haritasında henüz yer almayan bir fay. Dünkü depremin odak mekanizması da normal bir fay olarak görünüyor" dedi.