Soma Davası'nın 6. duruşması

Güncelleme Tarihi:

Soma Davasının 6. duruşması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2015 09:14

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasıyla ilgili duruşmada dün mahkeme heyeti toplam 23 kişiyi dinledi. Can Gürkan'ın avukatı "5-10 dakika içinde 15-20 bin ppm’i bulan gaz, maskeleri bile çalışamaz hale getirmiş" dedi.

Haberin Devamı

Duruşmanın başladığı geçen haftadan bu yana 8'i tutuklu toplam 35 sanık dinlenmiş oldu.

Soma Davasının 6. duruşması

İfadesi alınan tutuksuz sanıklardan gaz izleme odası görevlilerinden Olcay Ersin, dün öğleden sonra yapılan oturumda iddianameyi hazırlayan savcıların baskısına maruz kaldıklarını söyleyerek, "Kamuoyunda olayı aydınlatacak ve cezaevine atacak insan arıyorlardı. Ayrıca o günlerde üzerimizde olayın da bir baskısı vardı" dedi.

Olcay, mahkeme heyetinin "Acil durum senaryonuz var mıydı?Tatbikat yapılıyor muydu?" sorusuna; "Yoktu. Tatbikat yapılmadı.Ancak kahvehanede arkadaşlarla oyun oynarken konuşuyorduk. 'Şu şöyle olsa böyle yaparız' gibi..." yanıtını verdi.

Soma Davasının 6. duruşması
'10 km’lik hava koridoruna bir ben bakıyordum yetemedim'

Haberin Devamı

Bugün sanık avukatları savunma yapacak

Duruşmaya bugün kaldığı yerden devam edilecek. Geriye kalan 10 tutuksuz sanık da dinlendikten sonra sanık avukatlarının savunmalarına geçilmesi bekleniyor. Sıra sanık avukatlarına geldiğinde yine aynı sıralamayla gidilecek; önce Can Gürkan'ın avukatı ardından Ramazan Doğru'nun ve Akın Çelik'in avukatlarıyla diğer tutuksuz sanıklara doğru savunma yapılacak.

“SALONDA SESSİZLİK HAKİM”

Mahkeme heyeti başkanı Aytaç Ballı oturum başlamadan önce mağdurlara, “Sanık müdafilerine müdahale etmeyin onlar burada bulunmazsa yargılama yapamayız. Biz de burada olamayız. Sükunetle dinleyin" uyarısında bulundu. Can Gürkan’ın müdafi Kadir Çekin, savunmasına geçti.

Bir sunumla konuşmak istediğini belirtti. Salonda sessizlik hakim oldu.

Çekin, bilirkişi raporunun bilimsel olmadığını, kendi kendilerine çıkardıkları ortalama alma yöntemiyle yanlış verileri değerlendirdiklerini savundu.

Çekin, savunmasında şunları söyledi:
''Ocakta aldığı bilgileri manipule ediyor. Böyle bilirkişilik olmaz. Bilimsel değil, ideolojik davranıyorlar. Bu büyük bir felakettir. Türkiye'de bugüne kadar hiçbir madende görülmemiş bir şey yaşanmıştır. Bana kızabilirler ama doğru bildiğimi tabi ki söyleyeceğim. Herkesin bu olayı araştırmasını istiyoruz. Bilimsel bir ekibin kurulup çözülmesini istiyoruz. Örneğin, sunumda gördüğümüz tarihte 8 sensörde de veriler aşağıya inmiş. Neden? Çünkü o gün 23 Nisan. O gün ocakta işçi yok, patlatmöa yok. Yangın olsaydı böyle olmazdı. 23 Nisan 2012, 2013 ve 2014 verileri hepsi aynı. 1 Mayıs ve 29 Ekim'de de aynı şey geçerli. Bilirkişi ocaktaki ani yükselmelerin top atmadan olduğunu bizim söylememizle farkına vardı. Top atma nedir bilmeyen hayatında madene inmemiş bilirkişilerdir bunlar..''

GÜRKAN’IN AVUKATI: “İŞÇİLER YALAN BEYANDA BULUNDU”

Haberin Devamı

Avukat Kadir Çekin savunmasında maskelerle ilgili suçlamalara da yanıt verdi. Maskelerle ilgili savunmasında Çekin, “Ocakta Çin maskesi yoktu. Maskeler eksik değildi. Basına ve savcılığa konuşan bazı işçiler yalan beyanda bulunmuştur” dedi.

Çekin savunmasında şu ifadeleri kullandı:
“191 mağdurdan sadece 15 kişi maskem çalışmadı diyor. 39 kişi kullanmamış. 15 kişinin çalışmamasının nedeni ise bir anda ocağı dolduran yüksek karbon monoksittir. 5-10 dakika içinde 15-20 bin ppm’i bulan gaz, maskeleri bile çalışamaz hale getirmiş.

“HER BİRİ İŞİNİN EHLİ”

Müvekkilim ve diğer sanıkların bu olayda öngördükleri, bildikleri, farkına vardıkları bir olayın ve tedbirsizliğin olduğuna inanmıyorum. Her biri konularında uzman Türkiye’de sayılı olan işlerinin ehli kişilerdir.

Haberin Devamı

“ONLARIN AVUKATLIĞINI YAPMAKTAN ONUR DUYUYORUM”

En fazla üzüntü duyan ve zarar gören insanlar onlardır. Biliyorum kimisi babasını, kimisi eşini, kimisi kardeşini kaybetti ama onlar çalışma arkadaşlarını kaybedip en acısı da hiçbir suçları olmadığı halde sorumlu tutulmaktadırlar.

Onların avukatlığını yapmaktan onur duyuyorum.

AKIN ÇELİK'İN AVUKATI: BAŞKA İHTİMALLER VAR

Maden Ocağı işletme Müdürü Akın Çelik’in avukatı Yusuf Koçyiğit müvekkilini savunurken facianın oluşu ile ilgili başka ihtimaller olabileceğini, bunlar araştırılmazsa sanık olan kişilerin olayın mağduru olabilecek konuma gelebileceklerini söyledi. Koçyiğit olası ihtimalleri şöyle sıraladı.

1-Sabotaj ihtimali

Koçyiğit dış dinamikler ile iç siyasi marjinal gurupların sabotaj yapmış olabileceğin iddia etti. Şunları söyledi: Olayın hemen ardından sosyal medyada Diren Soma isimli sayfa açılması, marjinal ideolojik gurupların terör eylemlerinde “Diren Soma” sloganını kullanması sabotaj ihtimalini ortaya koymaktadır. Olayın meydana geldiği yer ocağın tam ortasında, kalbi niteliğindedir. 'En çok zararın verilebilmesi için neresi uygun' diye sorulsa 'Burası' denilecektir. Bir kömür madeni sabotaj için en uygun yerdir. Siyaseten Soma, belirleyici siyasi olarak kazanıma uygun bir yerdir. Olayda beyaz duman şeklinde bir dumanın galerilerin içinde görüldüğü belirtildi. Beyaz duman şeklinin araştırılması halinde petrol ve türevi maddelerden ortaya çıkacağı görülecektir. Bu yüzden sabotajın da bir ihtimal olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

2- Dikkatsiz çalışan yangını çıkarttı ihtimali

Çalışanlardan biri dikkatsizlik ile yangına sebebiyet vermiş olabilir. Üstlerinden ceza yiyeceği yada kendisine kızılacağı gerekçesiyle korkmuş, yangını zamanında haber vermemiş, kendi müdahale etmeye çalışmış, böylece yangının büyüme ihtimali de bulunmaktadır.

3- Bir önceki işletme ihmali

Bir önceki işletme tarafından kapatılan tavan taşının çökertilmediği, içinde bulundurduğu gazların ocağa aniden püskürmesi ile gerçekleşmesi olması ihtimali. Eski imalatlar da sondaj yöntemi ile araştırılmalıydı.

4- Ruhsat bitişiğinde bulunan 100 metre mesafede bir ocak var, kapalıdan açık ocak işletmesi haline dönüştürülmüş. S panolarının neredeyse üzerinde olan bu ocak bitişik nizam şeklindedir. Olay olduğu günlerde araştırmaya girdik. 'Deprem olayı olmuş mu' diye araştırdığımızda o sabah 2.2 şiddetinde bir depreme rastladık. Ve bu depreme bakarken Kandilli Rasathanesi'nin sitesinden bir veriye ulaştık. Bu işletmede 3 şiddetine varan patlatmalar yapıldığı bilgisine ulaştık, bu patlamaların etkisiyle, bitişik nizamdaki ocakta kırılmalar ve boşluklar yaratabileceği varsayımına ulaştık.

5- Eynez Ocağına bitişik nizamda bulunan imalatlarda biriken bir gazın ocağa sirayet etmiş olması ihtimali...

Avukat Koçyiğit savunmasının sonunda yeni bir bilirkişi heyetinin oluşturulmasını talep etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!