Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüs tedavisinde kullanılan kan sulandırıcı ürünlerin bilinçsiz kullanımında vücuda zarar verebileceğine dikkati çekti, "Bu ilaçlardan elimizde reçetemiz olmadan, doktor önerisi olmadan mutlaka uzak durmamız gerekiyor. Kendi kendimize karar verip kullanabileceğimiz ilaçlar değil bunlar" dedi.
#Kan SulandırıcıSabah kalkınca limonlu su mu içeceğiz, zeytinyağı mı? “Sarımsak çiğneyin” diyen de var, ‘2 beden incelten’ karışım öneren de... Uzmanlarsa “Gördüğünüz her formüle inanmayın” diyor. Faydalı bazı besinlerin bile bir rahatsızlığımız varsa aksine etki yapabileceği konusunda uyarıyorlar.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMBirleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi'nde yaşlanma üzerine çalışan ve Biogerontologist Dr. Clancy, Business Insider’a yaptığı açıklamada uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla aldığı takviyelerin bazılarını bilimsel araştırmalarda okuduğu faydaları nedeniyle, bazılarını ise yaptırdığı kan testlerinde bazı değerlerin eksik çıkması nedeniyle aldığını söyledi. Örneğin Dr. Clancy balık yemeyi sevmediği için balık yağı alıyor, D vitamini ve magnezyum takviyelerini onun yaşındakilerin alması gerektiği için kullanıyor.
#Gıda TakviyesiUzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek elbette hepimizin hayali… Bu uğurda kimilerimiz spor yapıyor, sağlıklı besleniyor, kimi ruhuna iyi gelen hobiler ediniyor, kimi de besin takviyeleri alarak kendini korumaya alıyor. Yaşlanma üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanı olan Dr. David Clancy de uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla 6 vitamin takviyesi aldığını açıkladı. İşte Dr. Clancy'nin aldığı o takviyeler ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ'ın bu takviyelerin yaşlanma üzerine etkileri hakkında yorumları...
#Gıda TakviyesiYaz geldi, artık parklarda ya da ormanlık alanlarda daha çok vakit geçiriyoruz. Ülkemizin yeşil alanlarında azımsanamayacak sayıda zehirli bitki bulunuyor. Bu bitkilere herhangi bir şekilde temas etmek, ölümcül sonuçlara dahi yol açabiliyor. Peki yaşam alanlarımızdaki zararlı bitkiler hangileri? Daha çok nerelerde bulunuyorlar? İşte uzak durmanız gereken türler…
#BitkilerAktarlarda ve e-ticaret sitelerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek, gripten korunmak, zayıflamak hatta kanser tedavisi için bile bitki çayı karışımları mevcut. Peki bu çayların içinde ne olduğunu ve bunun vücudunuzu nasıl etkilediğini gerçekten biliyor musunuz? Karışımlarda en fazla kaç bitki olmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkKişinin hem kendisi hem de yakınları için oldukça yıkıcı bir hastalık olan Alzheimer'ın tedavisi için çalışmalar yıllardır sürüyor. Başarısız olan pek çok denemenin ardından geliştirilen ve geçtiğimiz günlerde kamuoyuna tanıtılan Lecanemab adlı ilaç, hastalar ve aileleri için yeni bir umut kapısı araladı. Biz de bu ilaç hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlarımızın da desteğiyle masaya yatırdık. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarMaydanoz kolesterol ile yağ içermez. A, C, E ve K vitaminleri ile B9 vitamininin, yani folikasitin de iyi bir kaynağıdır. Potasyum ve demir minerallerinden de zengindir. 100 gramı 36 kaloridir.Peki, maydanozun faydaları nelerdir? Maydanoz neye iyi gelir? Maydanoz suyu zayıflatır mı?
#Maydanozun FaydalarıKış aylarının en sevilen bitki çaylarından biri şüphesiz ıhlamur çayı. Hamileler ıhlamur çayı içebilir mi diye düşünen anne adaylarının sayısı ise azımsanmayacak kadar çok. Zira hamilelikte pek çok bitki çayının tüketimi zararlı olabiliyor. Şifalı bitki çaylarından olan ıhlamur çayını hamilelikte tüketebilir miyiz?
#IhlamurDoğrudan kalp ve damar hastalarını hedefleyen, gerçeğe dayanmayan, gayet iddialı ifadelerle internet, televizyon veya dükkanlarda satışı yapılan çok sayıda bitkisel ürün var. Genellikle tıbbi tedaviyi kötüleyerek, umut tacirliğiyle pazarlanan bu ürünler hiç de ucuz değil. Satın alabilmek için banka kredisi çeken hastalar dahi var.
#Bitkisel ÜrünGinkgo biloba daima önemsediğim bitkisel ilaçlardan biri oldu. 2003’te yayınlanan Yaşasın Hayat kitabımda ginkgo biloba ile ilgili, ‘Alzheimer hastalığının belirtilerini azaltır, baş dönmesi, kulak çınlaması, bunaltı belirtilerine iyi gelir, belleği korur, cinsel gücü destekler, antioksidan etkilidir’ demiştim.
Sevgili okurlar, bu 14 Şubat haftasında konumuz, “kalbimiz ve onu besleyen damarlar”, yani koroner damarlar.. Zaman zaman kötü davrandığımız ve hor kullandığımız bu önemli organımız bilindiği gibi, kendiliğinden kasılma özelliğine sahip kuvvetli bir pompadır ve beyinle birlikte tüm canlıların olmazsa olmazıdır.
Adının “gebelik aşısı” olmasına bakmayın. Bu kola veya vücuda yapılan bir aşı değil. Bebeğin tutunma şansını arttırmak için rahme yapılıyor. Laboratuvarda geliştirilip üretilmiş özel sıvılar ve hücreler anneden alınan kana eklenip embriyon transferinden bir gün önce rahim içine veriliyor. Bu işlem, rahim zarını kuvvetlendiriyor.
Adının “gebelik aşısı” olmasına bakmayın. Bu kola veya vücuda yapılan bir aşı değil. Bebeğin tutunma şansını arttırmak için rahme yapılıyor. Laboratuvarda geliştirilip üretilmiş özel sıvılar ve hücreler anneden alınan kana eklenip embriyon transferinden bir gün önce rahim içine veriliyor. Bu işlem, rahim zarını kuvvetlendiriyor.