Hipertansiyon soruları cevapları 3

Güncelleme Tarihi:

Hipertansiyon soruları cevapları 3
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2008 10:42

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği ve Hurriyet.com.tr'den dev işbirliği. 3 bin uzman doktor sağlıkla ilgili tüm soru ve sorunlarınızı cevaplayacak. İlk konu hipertansiyon. İşte sorularınızın cevapları.

Haberin Devamı

SORU
Ben yaklaşık 1.5 yıldır OLMETEK 20 kullanıyorum.Doktorum sürekli kullanacan dedi.Sağ böbreğimde taşa bağlı sorun vardı.Doktorum yüksek tansiyonumun sebebinin bu olabileceğini söyledi.Böbreğimin kontrolünü zaman zaman yaptırıyorum.Ama bu yüksek tansiyona bağlı ilaç kullanımım ömür boyu sürecek mi?Yüksek tansiyon ileride bana başka sorunlar çıkarır mı?İlacımdan memnunum.1.5yıldır hiç sorun yaşamıyorum.Ama arada ilacımın değiştirilmesi gerekiyor mu?
CEVAP
Sayın Kavakoğlu,İlacınız kan basıncını mükemmel kontrol etmişse değiştirmenize gerek yoktur.Düzenli tıbbi kontrollerinizi aksatmayınız.

SORU
Tansiyonum 15 gün önceki digital kalp anjiyosu yaptırırken 20-15 olark ölçüldü.doktor coversyl 5 mg.yazdı.1 hafta içtim 15-10 olarak düştü.doktorum 2 ad. yani 10 mg.çıkardı.ama değerlerim değişmedi.bu tansiyon nasıl düşecek? cevabınız için şimdiden tşkrler.saygılar
CEVAP
Sayın Balcı, Kan basıncı kontrolünüz için birden fazla ilaç kullanmanız gerekebilir.BU arada hipertansiyon yaratan sorunun araştırılması ve ilaç dışı tedavi yöntemlerini de uygulamayı unutmayınız.

Haberin Devamı

SORU
Annem 71 yasinda ve dort sene once bypas ameliyati oldu. Kendisi uzun yillardir hipertansiyon tedavisi goruyor. Her gun 160 mg.lik Co-diovan ve 4 mg.lik Motens kullaniyor. Buna ragmen tansiyonunun zaman zaman 16'yi buldugu oluyordu. Yapilan tahlillerde potasyum seviyesinin dusuklugu goruldu. Diuretik etkili Co-Diovan potasyum seviyesini dusurebilyormus. Takviye Potasyum tabletleriyle tansiyonu normale indi. Ancak problemi kokunden cozmek icin sadece Diovan kullanmasini onerir misiniz?
CEVAP
Sayın Uzun, Diüretik içeren tansiyon ilaçları potasyum düzeyini düşürebilirler.Doktorunuz ilaç programınızı yeniden düzenleyerek  bu sorunun ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

SORU
Son dönemlerde tansiyonum 180 - 130 civarlarında seyrediyor. Sürekli bir naşağrısı çekiyorum. yüksek tansiyon riski altında mıyım?
CEVAP
Sayın Gülseren, Eğer büyük tansiyonunuz  180 mm HG civarına çıkıyor ise siz hipertansiyon riskli olmaktan çıkıp hipertansif  hale gelmişsiniz demektir.Bugün bir dahiliye uzmanına muayene olunuz.

Haberin Devamı

SORU
Hocam mrblar uzun yıllardan beri tansiyon hastasıyım ilaç kullanıorum ama son 1yıldır sürekli tans. çıkmakta bunun yanısıra bronşit hastasıyım solbölgmde sürekli bir titreme var acababu kalpten yani tansiyondanmı yada bronşit olduğumdanmı ileri geliyor.kullandığım ilaçlar monoklet 50mg sarvas50mg flubest2.5mg ecoprin100mg sarvasın başka bir etken maddeli olanını denedim ama oda sürekli tuvalete gönderdi beni sizce tansiyonumun sürekli çıkma nedeni ve titrme nedeni nederi yediklerimde dikkt edom
CEVAP
Sayın Yapşık, Yeni bir dahili değerlendirme ve ilaç programınızın kan basıncı kontrolünü sağlayacak  biçimde  yeniden  düzenlenmesi  uygun olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
Soru : Annemin kronik astım bronşit dışında hastalığı yoktu.2 ay önce bir hafta süreyle tansiyonunu takip ettik, büyük tansiyonun 17-18e kadar çıktığını gördük. Kendisi doktora gitmedi, fakat yaşam tarzını hemen değiştirdi, yemeklerde çok az sızma zeytinyağı kullanmaya başladı, kızartma yemedi, tuzu azalttı, hergün bol yeşillik,soğan tüketti, light süt ürünleri kullanmaya başladı. Şimdi büyük tansiyonu 13-14 civarında, en son 130'a 80 çıktı.Tansiyonla bu şekilde mücadele etmesi sizce yeterli mi?Tşk
CEVAP
Sayın Gürler, Annenizin şu anda ilaç kullanmaksızın ulaştığı tansiyon değerleri kabul edilebilir sınırlarda görünüyor.

SORU
Yüksek tansiyon rahatsızlığım 13 yıldır devam ediyor.Enson kullandığım ilaç Co-Diovan 160/12,5 beş yıldır günde bir tane olarak kullanmaktayım.Tansiyonum 13/7 civarında seyretmektedir.Aynı dozda devam etmelimiyim ve nasıl bir kontrol yaptırmalıyım.İstanbul Kadıköyde oturmaktayım. Saygılarımla.
CEVAP
Sayın Vuruşkan, Tansiyonunuz kabul edilebilir sınırlarda görünüyor.İlaç programınızı aynen sürdürüp,yıllık kontrollerinizi aksatmaksızın sürdürünüz.

Haberin Devamı

SORU
6 yıldır tansiyonum yükseliyo. norlopin 10 mg kullanıyorum. ailemde tansiyon hastası var . anne baba tansiyon hastasıydı. sabahları başağrısıyla uyanıyorum. tansiyon hapıyla bir ağrı kesici içiyorum yarım saat sonra geçiyo. tansiyonumu hap aynı seviyede tutmam için ne yapabilirim. ilaç kullanmadan düşürmme yolları neler.? tuzlu yemiyorum. bu arada belirteyim.
CEVAP
Sayın   Yılmaz, Sabahki baş ağrısının nedeni kan basıncı yüksekliği ise ilaç programınızın yeniden gözden geçirilmesi gerekli olabilir.İlaç dışı kan basıncını düşürme yöntemleri tuz sınırlaması,kilo verilmesi,sigaranın önlenmesi,egzersiz ve diyeter önlemler olarak sıralanabilir.

SORU
Yaklaşik 15 yıldır tansiyon ilaçları kullanıyorum. Şu an kullandığım ilaçlar: Sabah=Hayzaar fort 100/25 Akşam=Norvasc 5 mg dır. Tansiyonum genelde 11/7 ila 12/8 arasında değişmektedir. Şikayetim. Kandaki ürük asit değerlerimi pehrizime dikkat ettiğim halde düşüremiyorum. *safra kesemde 10-12 mm iki taş var. Selam ve Saygılar Lütfi VUR Ankara
CEVAP
Sayın Vur, İlaç programınızda kan ürik asid düzeylerinizi gözeterek yeni bir düzenleme yapılabilir.

Haberin Devamı

SORU
8 YILDIR HİPER TANSİYON TEDAVİSİ GÖRÜYORUM. DURUMUM İYİ GİBİ GÖZÜKÜYOR.ÇOK GEREKMEDİKÇE TANSİYONUMU ÖLÇMÜYORUM. HERGÜN HAPIMI İÇİYORUM. ÖLÇDÜĞÜMDE YÜKSEK TANSİYON KRITERLERİNİ GÖRMÜYORUM.ANCAK YOLDA YÜRÜRKEN DENGEM BOZULUYOR ,BACAKLARIM AĞRIYOR BOYNUMDA AĞRILAR OLUŞUYOR.HAREKETLERİM ARTTIKÇA AÇILIYORUM. PEK FAZLA HAREKET EDEMİYORUM.KİLOMDA 100 E'ÇIKTI BOYUM.1.78.BU TANSİYON HAPINI ÖMÜR BOYU YUTACAKMIYIM.AYRICA KAN SULANDIRICI TROMBOLİZ GÜNDE 2 ADET İÇİYORUM.KOLESTROL HAPINI DOKTOR KESTİ
CEVAP
Sayın Baydar, Kilolarınızdan kurtulmanız bügün vereceğiniz en önemli karar olsun.Kan basıncınız kontrolde ise ilaç programınızı aynen sürdürmelisiniz.Diğer yakınmalarınız için bir dahili değerlendirmeden geçmelisiniz.

SORU
Merhaba bende 2 senedir yüksek tansiyon ortaya çıktı şu an olmatek 40lık kullanıyorum.annem ve babamda tansiyon hastası bu tansiyonumu ilaç kullanmadan düşürebilirmiyim birda 2 oğlum var onlarda ileride yüksek tansiyon hastası olurlarmı teşekkürler
CEVAP
Sayın Alatürk, Kilo vermeniz ,tuz kısıtlamanız ,düzenli egzersiz,sigaranın  kaldırılması,alkolün sınırlandırılması yağdan fakir ve sebze-meyve ağırlıklı bir beslenme ilaçihtiyacınızı azaltabilir ve hatta bazen ortadan kaldırabilir.Ailelerde birden fazla kişide hipertansiyon olma eğilimi yüksektir.Ancak bunun için şimdiden gerilmenize gerek yoktur.

SORU
Büyük tansiyonum 15, küçük tansiyonumda 9\10 civarı gezmektedir. Uzun bir süredir bu değerlerde yaşadığımdan doktorunumun tavsiyesi ile farklı ilaçlarla mevcut tansiyon değerimi normal sayılan değerlere düşürdüğüm vakit kendimi hiç iyi hissetmiyorum. Sormak istediğim soru şu; " Her insan için normal tansiyon değerleri farklı olabilir mi? ve bu değerler benim için zararlı olabilir mi?"
CEVAP
Sayın Yalçın, Bilimsel anlamda hipertansiyon tanımı yaş ve kişilere göre farklılk göstermez.Ancak tıpta "hastalık yoktur,hasta vardır" diye genel bir kural da vardır.Sizin kan basıncınız sizde rahatsızlık yaratmayacak bir hızda ve  sizde rahatsızlık yaratmayacak bir ilaçla normal değerlere çekilmelidir

SORU
2 YILDIR TANSIYON HASTASIYIM ANNEMDEN KALITSAL OLARAK GECTIGINI SANIYORUM.SU AN DELIX PLUS 2,5 mg LIK ILACTAN GUNDE 1 TABLET ALIYORUM 95/180/36 YAS.TANSIYONUM SU ARALAR 120/80 ILA 135/95 ARASINDA DEGISKEN BIR TABLO CIZIYOR .ISIM GEREGI COK SITRESLI BIR ORTAMDA CALISIYORUM .4 AY ONCE YAP. TESTLERDE KAN SEKERIMIN YUKSEK OLDUGU TESPIT EDILDI VE BUNU TANSIYON VE KILO PROBLEMININ TETIKLEDIGI SOYLENDI VE ONUN UZERINE SEKER ILACINA BASLADIM TANSIYONU VE SEKERI ILACSIZ DUSURMENIN YOLLARI VARMIDIR TSKLER
CEVAP
Sayın Sarıarslan, Kilo vermeniz hem kan şeker hem de kan basıncı kontrolü için kritik önem taşır.Diyetle birlikte tuzu kısıtlamanız ve düzenli egzersiz yapmanız da çözümü kolaylaştırır

SORU
Sıkıntıdan , üzüntüden yani kısaca strese bağlı "bazen" yükselen tansiyon hipertansiyon hastası olduğumuzu gösterirmi. iyi çalışmalar
CEVAP
Sayın Duman, Stress ile kan basıncı yüksekliği gösteren grupta uzun takipte sürekli hipertansiyon gelişebilir.Bu hastalarda stress yaratan sorun yada yaşam biçiminin düzenlenmesi ve düzenli tansiyon takibi uygun bir yaklaşım olabilir.

SORU
39 yaşındayım 22 yaşından beri hipertansiyon hastasıyım uzun bir süre yediklerime dikkat ederek tansiyonumu dengeledim. ancak 2007 yılının başlarında normal günlüktansiyonumu 14-9 altına düşüremediğimi fark ettim.bir kaç doktora gittim doktorlar istersem ilaçsız yediklerime daha fazla dikkat ederek düşürebileceğimi genç olduğumu ilaç başlamak istemediklerini söylediler.daha sonra gittiğim bir doktor bana coozaar diye bir ilaç verdi 2 ay kullandım bıraktım. annem babam kardeşimdede tansiyon var.
CEVAP
Sayın Özer, Genç başlangıçlı  hipertansiyonunuz var,eğer böbrek damar darlığınızın olmadığı uygun bir yöntemle gösterilmiş ise ve ilaç dışı yöntemler ile kan basıncınız düzene girmiyor ise düzenli ilaç tedavisi almanız gerekir.

SORU
Rastlantı sonucu tansiyonumun yüksek olduğunu fark ettik.(büyük 16-17 küçük 10-11)civarındaydı. Anne ve babamda hipertansiyon var.Aralık 2007 den beri her sabah norvasc 10mg kullanıyorum.Doktorum 24 saat tansiyonumu ölçen bir alet taktı.Sadece uykudayken tansiyonum normale iniyormuş.Güne başladığım andan itibaren tansiyonum yükseliyormuş.Acaba tansiyonumun yüksekliği sinirsel olabilir mi, sigara içiyorum, uyku düzenim bozuk.
CEVAP
Sayın Karslıoğlu, Eğer kan basıncı kontrolünüzü güçleştiren bir ruhsal sorun var ise onun tedavi edilmesi gereklidir.Değilse ilaç tedavi programınızın günboyu kan basıncı kontrolünüde sağlayacak biçimde güçlendirilmesi gerekir.

SORU
Öncelikle merhabalar, böyle bi imkan için tşk hürriyet benim sorum; anneme 10 yıl önce hipertansyon tehşisi kondu ve 10 yldır düzenli bi şekilde ilacını kullanmakta fakat bu süreç içerisinde tansyonu çok fazla bi yükseliş göstermedi ve tedavide görmedi acaba hipertansyon da kendiliğinden bi düzene girmesi normele dönemi söz konusu olurmu
CEVAP
Sayın Demirci, Bizim primer hipertansiyon dediğimiz altta başka hastalığın olmadığı hipertansiyonlu hastalarda tedavi ilaç kullanımıdır.Şu anda sizde onu yapmaktasınız.

SORU
Tansiyonum sürekli 15/10 bazen daha da yükseliyor. 75 kg/1,60 boyum var. atacand ve beloc kullanıyorum. yükseldiği zaman nefesime bası yapıyor. sigara kullanmıyorum kan yağlarım düşük.Kalp eko su yapıldı birşey çıkmadı. Ama tansiyonum sürekli yüksek.
CEVAP
Sayın Egemen, Kilonuz şişmanlık sınırına yakın,ikilo vermeniz kan basıncı kontrolünüzü kolaylaştırır.Eğer altta hipertansiyon yaratan bir hastalığınızın olmadığı uygun yöntemler ile gösterilmiş ise tedavi programınızın yeniden düzenlenmesi uygun olacaktır.

SORU
Bana norvasc 10 verdıler fakat bacagımda odem yapıyor dıye degıstırdım fakat ondan sonra doktorun verdıgı hıc bı ılac fayda etmedı beloc kullan dedı 50 ıle basladım suan gunde 200 e cıktım deneme tahtasına dondum sızın gorusunuzu ogrenebılır mıyım ılgınız ıcın tesekkurler
CEVAP
Sayın Yakışan, Ne yazikki,hangi ilaç hangi hastaya  çok iyi gelecek diye önceden kestirme  imkanımız pekyok,bir hastada mükemmel çalışan bir tansiyon ilacı diğer bir hastada yan etki yaratabiliyor.Bu o ilacın kötü olduğu anlamına gelmiyor.Sadece o hasta için uygun ilaç olmadığı anlamına geliyor.Sizde de  önemli  yan etki yaratmayan ilaç grubunu  deneyerek bulmaktan başka  çare yok.İlacınız ömür boyu kullanılavcağı ve trajik yarar sağlayacağı için tedavinin başlangıcındaki farklı denemeler için biraz sabırlı olmanız uzun dönemde sizin yararınızadır.

SORU
Kolay gelsin ya ben tansiyon hastasiyim 15 senidir tansiyon hastasiyim haplarimi bigun almasam hep yukselir ne yapmam gerek nasil tedavi olurum.
CEVAP
Sayın Özkoyuncu, Sorunuzun cevabı,sorunun içinde var,haplarınızı hergün alacaksınız.

SORU
Madensuyu' nun tansiyonu düşürdüğünü duydum doğrumudur.
CEVAP
Sayın Özçalı, Tansiyonu düşürdüğü bilinen ilaç tedavisi dışı yaklaşımlar iyi belirlenmiştir.Bunlar arasında maden suyu yoktur.

SORU
Merhaba; benim 70 yaşında bir babaannem var ve kendisi yüksek tansiyon hastası. sürekli ilaç kullanıyor. ilaca rağmen bazen baş dönmesi ve mide bulantısı ile sanki ayaklarım yerden kesilmiş hissi yaşıyorum diyor. benim sizden ricam ilaç harici destek olabilecek bir bitki türü istiyorum. tansiyona ne iyi gelir ve ne dengede tutar. bu bir bitki çayı,meyve yada herhangi bir gıda türü de olabilir. evde sürekli kullanabileceği faydalı bir bitki ismi verirseniz sevinirim. şimdiden teşekkürler..
CEVAP
Sayın Demirci,Babaannenizin tarif ettiği şikayetler tansiyon yüksekliğinden kaynaklanmayabilir,tansiyın düşüklüğü de bu bulguları yaratabilir.Önce bunu sık ölçüm yada 24 saat tansiyon ölçen cihaz takılmasını sağlayarak anlayabiliriz.Daha sonrada bu sonuçları hekiminiz ile paylaşarak  tedavi programınızı düzenleyebilirsiniz.Bunu yaparsanız  bitki ismi aramak (!) çabasından da kurtulabilirsiniz.

SORU
Ben bir hipertansiyon hastasıyım. büyük 13-15, küçük 9-11 arasında değişkenlik gösteriyor.günde 1 kere 50 mg cozaar kullanıyorum.tahlillerimde(böbrek filmi dahil)anormal birşey çıkmadı. esansiyel tanısı kondu.yaklaşık 17 kg kadar fazlam var.vermeye çalışıyorum.bazı günler kendimi iyi hissettiğimde ki bu çalışmadığım günler oluyor,ilacımı içmiyorum.bunun bir sakıncası olurmu?ilacı tamamen ne zaman bırakabilirim?teşekkürler...
CEVAP
Sayın Güçlü, Tedavi ile 14/9'un altındaki değerlere ulaşmalısınız.Bunu ilaç dışı tedavi yöntemleri+ilaç tedavisi ile başarabilirsiniz.Kilo vermeniz ve bu yetmiyor yada bunu başaramıyorsanız ilaç tedavinizin düzenlemesi ile hedef değerlere ulaşmalısınız.

SORU
İKİ SENEDEN BERİ TANSİYON İLACI KULLANIYORUM.İKİ HAFTA ÖNCE TANSİYONUM İLAÇKULLANDIĞIM HALDE,16-10,15-9 CİVARLARINDA BİR ARTIŞ GÖSTERDİ.GİTTİĞİM DOKTOR TÜM TAHLİLLERİMİ YAPTIRDI. SONUÇLARIM ÇOK NORMAL ÇIKTI.TANSİYON İLACIMI DEĞİŞTİRDİ.NORVASC 5 YERİNE DELİX 5 VERDİ.DAHA SONRA BİR DOKTOR TANIDIĞIMDAN ÖĞRENDİĞİME GÖRE GREYFURT YEMEMİN TANSİYONUMA ETKİSİ VARMIŞ. HER SABAH BİR GREYFUT YERDİM.BİR HAFTADAN BERİ TANSİYON İLACIMI KULLANMIYORUM,GREYFUTUDA ARTIK YEMİYECEĞİM.TEKRAR İLACA BAŞLARKEN ESKİSİN
CEVAP
Sayın Sarı, Kan basıncınızı dikkatlice izleyin ve yüksek değerler saptarsanız  tedavi programınızı dokrorunuz ile tartışın

SORU
Merhabalar, 1 yıl önce yüksek tansiyon teşhisiyle kio vermem gerektiği söylendi. Karvea diye ilaç kullanıp üzerine birde 10 kilo verdim arada bir kalbime yakın yerde oluşan istemsiz titremeler(kelebek Kanat çırpışı gibi) kayboldu.ve tansiyonum 16/11 den 14/9 a düştü, İnternetten ve çevremden duyduklarıma göre bu ilacı sürekli kullanmam gerekiyormuş,streslenmeyip erken saatte yatınca tansiyonum yükselmiyor.Tansiyonumun normale dönmesi için bu ilaçları sürekli kullanmam mı gerekiyor?
CEVAP
Sayın Çete, Kilo verme + ilaç tedavisi ile kan basıncınız 140/90 mm Hg civarına gelmiş görünüyor.Çok gençsiniz biraz daha aşağı değerler sizin için daha  güvenli olabilir.Varsa ruhsal sorununuzun giderilmesi kan basıncı kontrolünün daha iyi olmasını ve belkide ilaç gerekliliğini ortadan kaldırabilir.Bunu hekiminiz ile görüşebilirsiniz.

SORU
Hocam sitresli bir işte çalışıyorum bundan iki sen öncesine kadar tansiyonum 8-12 idi ama şimdi 10-14 ve kendimi normal hissediyorum bazen(Genelde sabahları) ise aynı tansiyonda ensemden gözüme doğru bir ağrı saplanıyor bu durumda tansiyon ölçdüğümde bazen 11-15 / 12-16 de ola biliyor ama tansiyonumun 8-12 / 9-13 /9-12 olduğu anlarda oluyor bunlar kendimi sakinken ölçdüğüm ölçümler anne tarafımda şeker ve hipertansiyon baba tarafımda kalp ve hipertansiyon var hocam bende hipertansiyon varmı?
CEVAP
Sayın Şahin, Belittiğiniz değerler oldukça yüksek,muhtemelen hipertansifsiniz.2-3 hafta süre ile sıkı  tansiyon takibi yaparak  sonuçlarınızı tedavi gerekliliği açısından bir dahiliye uzmanı ile görüşün

SORU
Merhabalar... Bu yaşda yüksek tansiyon sıkıntısı yaşıyorum.Çoğu zaman tansiyonum yüksek olsa dahi çok fazla hissetmiyorum ancak hissettiğim zamanlarda da çok fazla etki ediyor. Burun kanamaları, baş ağrısı(çok çok fazla), baş dönmesi ve göz kararması...çoğunlukla 14-9 * 15-9 * 16-9 * hatta zaman zaman 17-9 u görüyorum... Sanırım Böbreklerimi kontrol ettirmem gerekiyor...Sizce ilersi için benim başıma daha büyük sorunlar açarmı bu durum...Ve ben bu yaşda tansiyon ilacı kullanmak istemiyorum.bye
CEVAP
Sayın Geçer, Sizin kan basıncı yüksekliğniz hangi boyutta bunu anlamak (evde sık ölçüm yada 24 saat tansiyon ölçen cihaz kullanmak yolu ile) ve eğer kan basıncınız yüksek ise genç yaşta olduğunuz için altta bunu yaratan bir hastalık varmı  bunu anlamak ve gerekir ise ilaç tedavisi başlamak şeklinde bir yaklaşıma ihtiyacınız var.Yaşınız gerekir ise ilaç başlamaya engel değil.Burada kritik nokta kan basıncınızın iyi kontrolüdür.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!