Güncelleme Tarihi:
Hamilelik söz konusu olduğunda yüksek kafein sebebiyle kahve ve çay tüketimi genelde uzmanlar tarafından sınırlandırılır. Aynı şekilde bazı bitki çayları da hamilelikte güvenli olmadığı gerekçesiyle içilmez veya içilmesi önerilmez. Peki hassas bir dönemde olan hamileler ıhlamur çayı içebilir mi içemez mi?
Ihlamurun kan sulandırıcı ve kanı inceltici özellikleri olduğu, bu sebeple hamileliğin son dönemlerinde kontrolsüz kanamaya neden olabileceğini söyleyen araştırmalar vardır. Her bitki çayında olduğu gibi ıhlamur da bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve bu sebeple tüketilmesi önerilmeyebilir. Ancak ıhlamur veya başka her türlü bitki çayı/çay/kahve tüketimi için doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Vücudun normal seyrinden daha farklı işlediği hamilelikte ıhlamur çayı içmek isterseniz öncesinde gebeliğinizi takip eden uzmana danışmalısınız.
Doktorunuz aksi bir bilgi vermedikçe ve ıhlamur çayı içmenizi zararlı bulmadıkça hamilelikte içeceğiniz ıhlamur çayının bazı faydalarını sıralayalım:
Bir kez daha uzmana danışmadan hiçbir bitki çayını içmemeniz gerektiğini hatırlatalım. Her gebelik kendine özeldir. Kimine iyi gelen yöntemler bazılarına zarar verebilir.
Kadın Hastalıkları & Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe hamilelikte tüketilen bitki çayları ile ilgili şu uyarıyı yapıyor:
“Hamilelik döneminde kadınların çoğu zencefil, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu, normal çay, yeşil çay ve meyve çaylarını bulantı gidermek için (zencefil), sıvı ihtiyaçlarını gidermek ve sakinleştirici özelliklerinden faydalanmak için (rezene) veya lohusalık döneminde süt yapımını artırmak için (papatya, rezene, ısırgan otu çayları) tüketir. Bu sayılanlarda günlük miktar iki fincanı aşmadığı sürece sorun yoktur.”
HÜRRİYET AİLE ÖZEL