Mavi yolculuk turlarının öncüsü Marmaris, Mavi Bayraklı plajları, yılın ortalama 300 günü yüzünü esirgemeyen güneşi, turizme kazandırılan yeni arkeolojik eserleri ve uluslararası kültür-sanat festivaliyle bu yazın da yıldızlarından biri olacak. Marmaris’i ziyaret etmeyi planlayanlara semt pazarlarından gizli kalmış koylarına, kalesinden günlük yağı gibi şifalı yerel ürünlerine kapsamlı bir rehber hazırladık.
#MarmarisBalıkçı Rıza’yı takdir etmemek imkânsız. Özen gösteriyor, gayret ediyor ve işi severek yapıyorlar. Benim önüme gelenlerle askeri bir tabur doyacağı için hepsini çok ciddi inceleyemedim. Ama “Bu olmamış” diyeceğim hiçbir lezzete de rastlamadım. Tam tersine; memnun kaldığım ya da çok beğenip tekrar denemek isteyeceğim birçok meze ve balık vardı.
#Vedat MilorYeniköy Balıkçısı’nın şefi öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık. Düzgün malzeme bulmak için çabalıyor. Nicelikten çok niteliğe önem verdiği belli. Tarator yapmayı nasıl öğrendiğini soruyorum. Rum bir komşusundan öğrendiğini söylüyor ve hikâyesini anlatıyor. Ne güzel. Eskinin mezeleri unutuldu, artık birçok balıkçı toptan alıyor.
#Vedat MilorEYLÜLÜN gelişi ve okulların açılışı, takvime bakılırsa yazın bitişini ifade ediyor olsa da biz Bodrum’da dört mevsim yaşayanlar için aslında yılın en güzel zamanlarının, yani ‘sarı yaz’ın habercisidir. Denizin çarşaf gibi olduğu, güneşin sıcaklığını tatlı tatlı hissettiğiniz ama nemin düşük olması sebebiyle rahatsızlık vermeyen, akşamları inceden bir esintinin hasıl olduğu sofralarda keyifle oturup, geceleri bol oksijenle kafanızı yastığa koyar koymaz uyuyabildiğiniz, tatilcilerin çekilmesiyle normaline dönen trafikte her yere 10 dakikada varabildiğiniz, yer kavgası yaşanmayan, mekanlarda rezervasyon sıkıntı çekilmeyen o en konforlu mevsim artık gelmiştir. Sarı yazın startını verdiğimiz bu süreçte etkinliklerin ve talebin yarımadanın kuzeyinden güneyine, yani aslında ‘merkez’ diye tabir ettiğimiz Kale ve Milta Marina etrafına kaydığını söyleyebiliriz. Biz de bu yazımızda başta bu bölge olmak üzere Bodrum’un 12 ay boyunca açık mekanlarından kendi favorimiz olanları sizinle paylaşalım istedik.
#1Çikolatalı mus (Chocolate Mousse), Fransız mutfağının meşhur tatlılarından biri. Hafif ve nefis bir tatlı olan çikolatalı mus için çikolata köpüğü denebilir. Yapımı da oldukça kolay olan bu tatlıyı tek başına tüketebileceğiniz gibi farklı tatlı tariflerinde de kullanabilirsiniz. Peki çikolatalı mus nasıl yapılır? İşte evde çikolatalı mus tarifi, malzemeleri, yapımı ve püf noktaları...
#Çikolatalı MusDile kolay, tam 96 yıllık tecrübe, her sene üzerine koyarak ilerleyen bilgi birikimi ve değişmeyen lezzet... Bundan neredeyse 1 asır önce Bodrum’un ilk esnaf lokantası olarak açılan ve o günlerden bugünlere kadar gelebilmeyi başarmış, kalitesinden ödün vermemiş ve adını efsaneler arasına yazdırmış bir mekan... Dededen toruna uzanan bir hikaye... Körfez Restaurant...
#1Yaz tatili planı yaparken deniz keyfi genelde ilk sırada yer alır. Bu anlamda şanslıyız çünkü ülkemizin üç yanı sayısız koy ve plajla çevrili. Peki bu yaz tarih gezisiyle deniz keyfini bir arada yapmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Yakınlarında denize girilebilen antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 5 şehirden plaj seçeneğinin fazla olduğu 10 antik kenti önerdiler.
#RotaBODRUM’un geç de olsa hareketlenmeye, o renkli ve eğlenceli yüksek sezon enerjisini yeni yeni yakalamaya başladığı şu günlerde, yarımadanın dört bir yanındaki farklı mekanlarda partiler, etkinlikler, konserler de tüm hızıyla devam ediyor. Durum böyle olunca da özellikle temmuz ve ağustos ayında Bodrum’a akın edenlerden bize sıklıkla gelen, “Nerede kalalım?”, “Nerede yiyelim?”, “Bu senenin en popüler restoran / beach / hoteli hangisi?” gibi soruların ardı arkası kesilmiyor. Tabii ki farklı beklentilerdeki arkadaşlardan gelen bu sorulara her defasında onların zevk ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş cevaplar vererek adeta fahri concierge hizmeti de sunmuş gibi hissediyoruz kendimizi çoğu zaman. Bodrum’da yaşayan kişiler olarak eminiz benzer soru yağmurları size de geliyordur. “Kime nereyi tavsiye etsem beğenir?” diye kafanızı yorup zahmete girmeyin diye, biz sizin için tek tek deneyimleyerek, bu hafta da özellikle damağa olduğu kadar göze de hitap eden şık, kaliteli ve rafine mekanları paylaşmak istedik.
#1Adını Roma mitolojisinde bereket, özgürlük, doğal hayat, ormanlar ve kaynaklar tanrıçası Feronia’dan alan Güzelçamlı’daki Feronya Restaurant, yörenin doğal ürünlerinden şef ustalığıyla hazırlanan yemekleri, olağanüstü panoramik doğa manzarası eşliğinde adeta bir bolluk festivaline dönüştürüyor.
#1Dalaman’da uçaktan indikten sonra dünyanın en özel noktalarından biri olan Datça Yarımadası’na ulaşmak için üç saat süren maceralı araba yolculuğu sırasında insan, Antik dönemin önemli merkezlerinden biri kabul edilen teraslar kenti Knidos’un bu dağlık arazide ne zorluklarla inşa edildiğini düşünmeden edemiyor.
#Müge Akgünİstanbul’da olmak biraz da deniz manzarasına karşı mükellef bir balık sofrasının tadını çıkarmak demek. Yıllar geçse de hem müdavimlerinin hem de şehre gelen turistlerin vazgeçemediği emektar adreslerin yanı sıra yeni açılan ve menüsüyle dikkat çeken yerler de çok. Balığı doğru pişiren, mezeleri bir o kadar lezzetli ve servisi kaliteli restoranların en iyilerini jürimize sorduk.
#BoğazBalık restoranlarının daimi lezzeti kalamar evde yapılışı ile de merak ediliyor. Peki, evde kalamar nasıl yapılır, nasıl pişirilir? Yanında bol sarımsaklı sosuyla damak çatlatan kalamar tarifi, malzemeleri ve yapım aşamalarıyla haberimizde...
#KalamarKalamar, çeşitli şekillerde hazırlanacak sofralardaki yerini alıyor. Düşük kalorili bir deniz ürünü olan kalamara Türkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılıyor. Peki kalamar nedir, nasıl pişirilir? Kalamar nasıl temizlenir? İşte kalamar tava tarifi...
#Kalamar NedirBalık lokantası konusunda ben klasikçiyim. Anlamsız yaratıcılıkları, soyalı, hardallı, aşırı soslu mezeleri gereksiz bulanlardanım. Ama klasikle sıradanı karıştırmamak gerektiğini düşünüyorum. Nicelikten ziyade niteliğiyle bizi tavlayan mekânların yeri her zaman başkadır. İşte tam da bu yüzden bayıldım Rumelihisarı’nda yeniden açılan Arşipel Balıkçısı’na...
#BalıkKimi ıstakozu pişi üzerinde sunuyor, kimi odun ateşinde şeker karides ve bebek kalamarlı pide pişiriyor. Servis edecekleri kabuklular için bizzat kendileri dalış yapanlar dahi var. Jürimize tatilde olanlar veya mevsimi yazlık yerlerde geçirenler için, tatil beldelerindeki en iyi ‘fine dining’ deniz mahsulleri restoranlarını sorduk.
#YengeçKadıköy’e taşınınca hasretle Koço’ya gittim. Kalamar tava çıtır çıtır, yaprak ciğer çok iyi. Çıtır kabak biraz yağ çekmişti ama yine deİstanbul’un en iyilerinden... O gün yiyemeyip iyi bildiklerim de var. Muska böreği, ayva tatlısı, ekmek kadayıfı... Koço işte... Annemin babamı süzdüğü; babamın bana, benim oğluma ilk kadeh doldurduğum yer... Kabak da ayva da ayrıntısı işin... Aslolan aile, nostalji...
#KadıköyKalamar ve midye gibi deniz ürünleri, dışarıda yemeye alışkın olduğumuz lezzetler. Oysa ki evde yapmak hiç zor değil. Bu hafta kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ara sıcak önerileriyle geldim. Tariflerimin temel malzemesi ‘cesaret’. Sonrası kolay... Hemen kolları sıvayın derim.
#KalamarBayramda İstanbul’u gezmek isteyenler için Hürriyet Ekler ekibi olarak adım adım Avrupa Yakası’ndaki en güzel rotaları yazdık, geçen hafta da önce Boğaz turu yapıp sonra da Anadolu Yakası’nı gezdik. Bu hafta Ege’deki balıkçı kasabalarında huzuru bulmanın, asırlık çınarların altında kitap okumanın, yemyeşil ormanlarda bisiklete binmenin, Akdeniz’de tertemiz plajlardan denize girmenin hayalini kuranları düşündük. Ve şehri terk etmeden tatile gitmiş gibi hissedebileceğimiz noktaları yazdık. Hadi gelin; Adalar’a, Beykoz’a, Rumelifeneri’ne, Anadolufeneri’ne doğru yola çıkalım.
#İstanbul’Un En Güzel Bahar RotalarıNihayet hasret bitti. Harika mavi yolculuklar, uzun bir kışın ve kasvetli pandemi günlerinin ardından yeniden başladı. Eğer yakın zamanda böylesi unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşamayı düşünüyorsanız yaz başlamadan yola çıkmanızı öneriyoruz. Marmaris’te hava sıcaklığının 30 derecelere dayandığı bugünlerde hem fiyatlar daha uygun hem de cennet koylar ve balık lokantaları alabildiğine sakin.
#HürriyetSofrayı rengârenk donatan mezeler, baştan çıkarıcı lezzette ara sıcaklar ve mevsiminde, tazecik, kurumadan pişirilmiş balıklar... Ülkemizde balık restoranına gidip mest eden bir manzaraya karşı keyif yapmanın yeri bir başka! Peki, Türkiye’nin en iyi balık restoranları hangileri? Jürimiz, favori adreslerini paylaştı.
#Türkiye