Güncelleme Tarihi:
1-TADIM MENÜSÜ
Orfoz Restaurant, Muğla
Bodrum’da... Levon Bağış’ a göre Türkiye’de hiçbir yerde göremeyeceğiniz kabuklu, kabuksuz deniz ürünleri burada. Ebru Erke “Kabuklular için kendileri özel dalışlar yapıyorlar” diyor. Somer Sivrioğlu, Ebru Erberdi ve Ferit Özkaşıkcı’nın da favorisi. Balık çorbası, deniz salyangozu ve limonlu kidonyanın da olduğu tadım menüsü kişi başı 750 lira. (0544) 316 42 85
2-GASTRONOMİK ŞÖLEN
MA Urla, İzmir
Urla’daki mekân için Teoman Hünal “Şef Osman Sezener’in yaratıcı mutfağı... Gidin, asla pişman olmazsınız” diyor. Ebru Erke “Denizin sunduğu en taze ve lezzetli ürünleri farklı tekniklerle yorumlayarak gastronomik şölene dönüştürüyorlar” diye ekliyor. Humuslu ızgara kalamar (295 lira) ve kum midyeli makarna (290 lira) öne çıkan tatlarından... (0532) 696 39 30
3-KURU DİNLENDİRME...
Amavi, İzmir
Alaçatı’daki Alavya Otel’in bahçesinde... Savaş Özbey’e göre ‘kuru dinlendirme balık dolabı’ burayı özel kılan unsurlardan. Patates camında isli midye (150 lira), pişi üzerinde ıstakoz (500 lira) ve bebek kalamar tava (250 lira) en sevilen tabaklarından... (0533) 352 60 12
4-DÜNYA MUTFAKLARINDAN...
AZUR Bodrum, Muğla
Yalıkavak’ta... Ebru Erke “Deniz ürünlerine standartların dışında bir bakış açısıyla yaklaşıyorlar” diyor. Menüde İspanya, İtalya, Peru ve Japonya’nın geleneksel yemeklerinden ilham alan örnekler de var. Kral yengeçli cavatelli makarna ve deniz mahsullü paella 2 kişilik, 990 lira... Restoranın İstanbul’da da şubesi var. (0252) 386 34 44
5-PAELLA’SINI TADIN
The Galliard Cove House, Muğla
Bodrum’da... Burada deniz mahsullü paella, ceviche, ahtapot ızgara gibi tabaklar eşliğinde günbatımını izleyebilirsiniz.
Arborio pirinci, istiridye, kalamar, karides ve kerevitle hazırlanan 2 kişilik paella 1.740 lira. 444 0 233
6-TÜM ÜRÜNLER GÜNLÜK
Manzara Restaurant Söğüt, Muğla
Marmaris’teki mekânın keşkekle sunduğu langustu çok ünlü. Ceviche çeşitleri ve ballı-hardallı karidesleri de çok seviliyor. Tüm ürünler günlük temin edildiği için fiyatlar da günlük olarak değişiyor. (0507) 484 65 66
7-MANZARA EŞLİĞİNDE...
Istakozcu Canbaba, İzmir
Çeşme’deki mekân Kuzey Ege’nin langustunu layıkıyla pişiren işletmelerden... Ebru Erberdi “Ege Denizi’nin doyumsuz manzarası eşliğinde ıstakoz keyfi çok özel” diyor. Istakozlu makarnası (500 lira) meşhur. (0232) 722 12 15
8-TAY USULÜ...
Sota Alaçatı, İzmir
Karides, langust, ıstakoz, yengeç, istiridye, vongole gibi kabuklular menüde başrolde ve çoğu, havuzlarında canlı olarak bulunuyor. Deniz mahsullü pizza 195 lira, Tay usulü mavi yengeç 450 lira... (0232) 716 98 78
9-KARİDESLİ, KALAMARLI PİDE
Naru, Muğla
Bodrum’da... Odun ateşinde pişen, şeker karidesli ve bebek kalamarlı pidesi (310 lira) ünlü. Mavi kuyruklu karides, deniztarağı, Bergama tulumlu kesme şehriyeleri (395 lira) de çok seviliyor. Savaş Özbey öneriyor. (0252) 335 01 48
10-DENİZDEN TABAĞA...
Lucca by the Sea, Muğla
Bodrum Mandarin Oriental otel içindeki mekân, yaz boyunca ‘denizden tabağa’ konseptiyle deniz mahsulü ağırlıklı bir menü sunuyor. Menüde ahtapot carpaccio, ceviche gibi lezzetler var. (0532) 741 44 34