Kahve Tüketimi haberleri sayfasında Kahve Tüketimi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1672 Kahve Tüketimi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte mutfaklarımızı saran o büyülü koku... Milyonlarca insanın günün başlangıcını müjdeleyen, kimileri için vazgeçilmez bir tutku, kimileri içinse artık uzaktan seyretmek zorunda kalınan bir aşk hikayesi: Kahve. Dünyada günde yaklaşık 2 milyar fincan kahve tüketiliyor. Sevdiğimiz içeceğin gizli yüzünü ve onunla barışık yaşamanın yollarını İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ’dan dinledik.
#KahveKimileri ‘güne zinde başlamak’, kimileri ‘sosyalleşmek’, kimileri ‘işe konsantrasyon sağlamak’, kimileri de ‘yorgunluk atmak’ için sarılıyor kahveye… Hal böyle olunca, modern çağın vazgeçilmezi haline gelen kahvenin tüketimi, son yıllarda 7’den 70’e hemen her kesimde hızla artıyor! Ancak dikkat! Günümüzde hem türleri hem de hazırlanma biçimleri ile sayısız şekilde karşımıza çıkan kahve, bazı kurallara dikkat edilmediğinde sağlığa fayda yerine çok ciddi zarar verebiliyor. Aromalar, şuruplar, tatlandırıcılar, kremalar ve aşırı sıcaklarda serinlemek amacıyla aşırı şekilde tüketilebilen cezbedici soğuk karışımları derken diyabetten obeziteye dek birçok sağlık sorununa zemin hazırlayabiliyor.
#Kahve Tüketimi'Baloncuklu çay' olarak bilinen aromalı çaylar, son dönemde özellikle gençler arasında giderek popülerleşiyor. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırmayla sütle çayın karıştırılması ve üzerine buz ile aroma eklenmesiyle elde edilen bu çayların, aşırı tüketiminin depresyona yol açabileceği tespit edildi. Peki, bu içecekler neden depresyona neden oluyor? Siyah çay ve kahve çeşitleri de depresyona neden olabilir mi? Günlük rutinimizin bir parçası olan bu içecekleri uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkStres hormonu olarak da bilinen kortizolün en yoğun olduğu zaman diliminin uyandıktan sonraki 1 saat olduğunu belirten Öğr. Gör. Merve İşeri “Bu süre içerisinde kafein alımı bu hormonun salgılanmasını artırır ve aynı zamanda kafeinin fizyolojik etkilerini azaltır” dedi.
#Öğr. Gör. Merve İşeriGastronomi yazarı ve kahve danışmanı Cenk Remzi Girginol, 2002'de 250 gram olan kişi başı kahve tüketim miktarının bu yıl 1 kilograma ulaştığını belirterek, "Salgın sürecinde kahve, evde kalmanın ve internet sitelerinden daha rahat ulaşmanın verdiği kolaylıkla evlerimize daha çok girmeye ve tüketilmeye başladı" dedi.
#KahveSon yıllarda kafein tüketimi gözle görülür bir artış sergiliyor. Öyle ki çoğumuz güne mutlaka bir bardak kahve ile başlıyoruz. Bunda gurme kahvelerin popülaritesinin artmasının da payı büyük. Kahve dükkanları sürekli çeşitlerine bir yenisini eklerken, teknolojinin ilerlemesi ve pandemi süreciyle de birlikte kahve makineleri neredeyse günlük kafein ihtiyacımızın hepsini karşılamaya yetiyor. Peki bu kadar kahve tüketen bir toplum olarak, her gün kahve içtiğinizde vücudunuzda ne gibi değişikliklerin olduğunu bilmek ister misiniz? İşte yapılan araştırmalara göre kafeinin vücudumuza olumlu ve olumsuz etkileri…
#KafeinSade kahvenin karaciğer üzerinde koruyucu ve iyileştirici etkisi olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, şurup ve krema katılan yeni nesil kahvelerin obezite ve obezite nedenli metabolik kronik hastalık (diyabet, kalp damar hastalıkları) riskini artırdığını açıkladı.
#KahveUzmanlar, günde 3 kupadan fazla kahve içen 35 yaş altı kadınlarda miyom riskinin daha yüksek olduğunu söylüyor. Miyomların en çok 15-45 yaş arasında görüldüğünü belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Dede, miyomlar hakkında bilgi verdi.
#Kadınlarda MiyomYaşın ilerlemesiyle birlikte kemik yapısının bozulduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Çapar, aşırı çay ve kahve tüketiminin zararlarına dikkat çekti. Çapar, “Kafein, sindirim sisteminden kalsiyum emilimini azaltıyor ve böbreklerden kalsiyum atılımını artırıyor. Vücutta kalsiyum miktarı azalınca kemik yapımı gerçekleşmiyor. Bu nedenle kahve ve çay tüketimini kısıtlayın” dedi.
#ÇayDünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olan kahve günlük yaşamda, özel günlerde ve kutlamalarda kültürümüzün önemli bir parçası olarak ön plana çıkıyor. Dikkati artıran, zindelik veren kahve, ölçülü ve doğru tüketildiğinde hastalıklara karşı koruyucu etki yapıyor. Beslenme Danışmanı Dyt. Vildan Çelik, “1 Ekim Dünya Kahve Günü” öncesinde kahve ve faydaları hakkında bilgi verdi.
#KahveHacı Sayid baklavalarının ikinci kuşak temsilcisi Mehmet Dinçerler 5 yıl önce tek bir mağazası kalmayan Gloria Jean’s’i yeniden yapılandırdı. Dinçerler, hızla büyüyerek kısa sürede 63 mağazaya ulaşan Gloria Jean’s’i i babasının 43 mağazalı baklava zincirinin önüne taşıdı.
#Gloria Jean's CoffeeSabahın ilk ışıklarıyla birlikte mutfaklarımızı saran o büyülü koku... Milyonlarca insanın günün başlangıcını müjdeleyen, kimileri için vazgeçilmez bir tutku, kimileri içinse artık uzaktan seyretmek zorunda kalınan bir aşk hikayesi: Kahve. Dünyada günde yaklaşık 2 milyar fincan kahve tüketiliyor. Sevdiğimiz içeceğin gizli yüzünü ve onunla barışık yaşamanın yollarını İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ’dan dinledik.
#KahveKahve tüketimi ve kanser arasındaki ilişki konusunda bugüne kadar pek çok araştırma yapıldı. Faydaları olduğu kadar zararlarını da olan kahvenin türü, tüketim şekli ve dozu vücuda etkisi üzerinde oldukça önemli kriterler.
#KahveAraştırmalar, kahvenin pek çok hastalığı önleyip ömrü uzatmaya katkıda bulunduğunu gösteriyor ama kararında tüketildiği takdirde. Peki ya olması gerektiğinden fazla kahve içilirse? İşte uzmanların uyarıları...
#SağlıkBrezilya’da kuraklık, Vietnam’da tayfun gibi iklim olayları kahve üretimini vurunca küresel fiyatlar tırmanışa geçti. Uluslararası Kahve Örgütü’ne (ICO) göre küresel fiyatlar, 2024’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 20 artarak 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Etki Türkiye’ye de yansıdı. Marketlerde satılan granül ve çekirdek kahvede son altı ayda yaklaşık yüzde 50, Türk Kahvesi’nde ise yüzde 35 artış olmasına rağmen Türk insanı kahve keyfinden vazgeçmiyor. Sektör yıllık yüzde 15 büyüme kaydetti.
#KahveABD'de yapılan bir araştırma, yaşlı yetişkinlerde fazla kahve tüketiminin beyin sağlığında zararlı etkilere yol açabileceğini ortaya koydu. Araştırmada, günde 3 bardaktan fazla kahve içmenin mantıksal düşünme ve görsel karşılaştırma gibi beyin sağlığının temel göstergelerinde önemli ölçüde düşüş yaşandığı belirtildi.
#Beyin SağlığıVietnam ve Brezilya gibi önde gelen kahve üreticilerinin yaşadığı kuraklığın ucu, Türkiye’deki beyaz yakalıya kadar ulaştı. Küresel kahve fiyatları rekor seviyelere çıkınca, yurtiçinde bir bardak karton kahvenin fiyatı 150 lirayı aştı. Sektör temsilcileri, hem fiyatların geldiği seviye hem de evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla kahve demleme ekipmanları ile kahve makinesi satışlarında sert artışlar olduğunu anlattı. Kahve zincirlerinde satılan bir bardak espresso kahve çeşidi 70 TL’den başlarken; evde bir bardak Americano, cappuccino, latte ya da mocha içmenin maliyeti 22 liraya geliyor.
#KahveSabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna KahveKimileri ‘güne zinde başlamak’, kimileri ‘sosyalleşmek’, kimileri ‘işe konsantrasyon sağlamak’, kimileri de ‘yorgunluk atmak’ için sarılıyor kahveye… Hal böyle olunca, modern çağın vazgeçilmezi haline gelen kahvenin tüketimi, son yıllarda 7’den 70’e hemen her kesimde hızla artıyor! Ancak dikkat! Günümüzde hem türleri hem de hazırlanma biçimleri ile sayısız şekilde karşımıza çıkan kahve, bazı kurallara dikkat edilmediğinde sağlığa fayda yerine çok ciddi zarar verebiliyor. Aromalar, şuruplar, tatlandırıcılar, kremalar ve aşırı sıcaklarda serinlemek amacıyla aşırı şekilde tüketilebilen cezbedici soğuk karışımları derken diyabetten obeziteye dek birçok sağlık sorununa zemin hazırlayabiliyor.
#Kahve TüketimiUzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Ramazan ayı sonrası beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemde sık karşılaşılan beslenme sorunlarının hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide yanmaları, reflü olduğuna dikkat çeken Dursun, ‘beş altın kural’ tanımlaması yaptı.
#Ramazan Sonrası BeslenmeHavaların soğumasıyla çorba, çay, bitki çayı gibi sıcak içeceklere olan ilgi artıyor. Ancak uzmanlar bu içeceklerin çok sıcak içilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Çünkü aşırı sıcak tüketilen içecekler kanser riski yaratıyor. Peki sıcak içeceklerle kanser arasında nasıl bir ilişki var? Soğuk algınlığına iyi geldiği düşünülen sıcak içecekler, hastalıklarla mücadelede etkili oluyor mu? İçeceklerin sıcaklıkları kaç derece olmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#SağlıkOMAD diyeti, "One Meal A Day" yani günde sadece bir öğün yemek yemenizi öneren bir beslenme yaklaşımı. Son dönemde çok popüler olan ve ünlü isimlerin de uyguladığı bu beslenme şeklinde, herhangi bir kalori kısıtlaması bulunmuyor. Hatta dilediğiniz gıdayı günün bir saatinde tabağınız taşana kadar tüketebiliyorsunuz. En ilginç olanı da diyetin metabolizmayı hızlandırma amacıyla yapılıyor olması. Peki OMAD diyeti ne kadar sağlıklı? Zamanla yeme bozukluğuna neden olabilir mi?
#Sağlık'Baloncuklu çay' olarak bilinen aromalı çaylar, son dönemde özellikle gençler arasında giderek popülerleşiyor. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırmayla sütle çayın karıştırılması ve üzerine buz ile aroma eklenmesiyle elde edilen bu çayların, aşırı tüketiminin depresyona yol açabileceği tespit edildi. Peki, bu içecekler neden depresyona neden oluyor? Siyah çay ve kahve çeşitleri de depresyona neden olabilir mi? Günlük rutinimizin bir parçası olan bu içecekleri uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkDoç. Dr. Ceyhun Can Özcan, bazı işletmelerde kahvelerin, sağlıksız ortamlarda demlendiğini tespit ettiklerini belirtti. Özcan, ''Filtre kağıdı kullanmak yerine, özellikle saç bonesiyle, kadın çorabıyla, maliyetleri düşürmek adına kahve demlemesi yapabiliyorlar. İçinde plastik barındıran ve sıcak suyla temas ettiğinde çözülen, kanserojen madde olan plastik içeren malzemeler kullanıyorlar'' ifadelerini kullandı. Dr. Mustafa Cüneyt Şapçılar ise kahve tüketiminin 2018 yılı itibarıyla bir artış gösterdiğini belirtti.
#KahveBirçok insan uyanır uyanmaz güne taze bir kahveyle başlamak istiyor. Ancak kahvaltı yapmadan içilen kahvenin bağırsaklara zarar verebileceği üzerine tartışmalar son dönemde gündemde. Aç karna içilen kahvenin, şişkinlik, sivilce, saç dökülmesi, anksiyete, tiroid gibi sorunlara neden olabileceği de öne sürülüyor. Bu tartışmalardan yola çıktık ve uzmanlara, aç karna içilen sabah kahvesinin olası etkilerini sorduk.
#KahveFerritin, demirin çözünmesinden, depolanmasından ve salınmasından sorumlu bir tür protein kompleksidir. İnsanlar arasında demir depolaması olarak da bilinen ferritin, çoğunlukla hücrelerde ve az miktarda kan dolaşımında bulunur. Ferritin hakkında bilinmesi gerekenleri tüm detayları ile sizler için derledik.
#SağlıkYapılan araştırmalar kahve ve çay tüketiminin kalp-damar hastalıklarını ve kansere bağlı ölümleri yaklaşık yüzde 20 oranında azalttığını gösteriyor. Uzmanlar da bu içeceklerin olumlu katkılarını doğruluyor yine de kendimize bir sınır koymamız gerektiğini söylüyor.
#Kahve Ve Çay Tüketimi