Güncelleme Tarihi:
Ülkemizde en çok tüketilen kahve türü Türk kahvesidir ancak son yıllarda hazır kahve, filtre kahve, espresso, latte, cappucino gibi diğer kahve türleri de sıklıkla tüketiliyor.
Hazır kahve, İngiltere'de en yaygın tüketilen kahve türüdür, ancak uzmanlar çok fazla içmenin bazı kanser türlerine yakalanma riskinizi artırabileceği konusunda uyarıyor.
Bunun nedeni, bu kafeinli içeceğin öğütülmüş kahveden iki kat daha fazla akrilamid içermesidir. Akrilamid kahve çekirdekleri de dahil olmak üzere gıdaların yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi sonucu ortaya çıkan kimyasal bir maddedir.
Akrilamid, kozmetik sektöründen tutun, kâğıt ve tekstile, su arıtma cihazlarından gıdalara kadar uzanan geniş yelpazesi olan bir bileşendir. İnsan sağlığı üzerine etkisine baktığımızda kanserojen etkiye sahip olduğundan dikkat edilmesi, bu konuda tedbirli olunması gereken bir durumdur.
Akrilamid, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından 'sorunlu insan kanserojeni' olarak ilan edilmiştir, yani kimyasalın insanlarda kansere neden olabileceğine dair kanıtlar vardır.
Daily Mail’de yer alan habere göre, Gıda Standartları Ajansı'na (FSA) göre, laboratuvar testleri beslenme yoluyla alınan akrilamidin hayvanlarda akciğer ve üreme kanserlerine neden olduğunu ortaya koyuyor ve bilim insanları bunun insanlarda da kansere neden olma potansiyeline sahip olduğu konusunda hemfikirdir.
Polonya'da 2013 yılında yapılan ve on tanesi hazır kahve olmak üzere 42 kahve örneğinin analiz edildiği bir çalışmada, hazır kahvede taze çekilmiş kahveye kıyasla iki kat daha fazla akrilamid bulunduğu ortaya çıkmıştır.
Ancak Kanada'daki McGill Üniversitesi 'ndeki araştırmacılara göre, akrilamid alımınızın endişe verici hale gelmesi için günde yaklaşık on fincan hazır kahve içmeniz gerekir.
Hazır kahve akrilamid içerse de, öğütülmüş kahveye kıyasla daha fazla antioksidan içerdiğinden hücre hasarına karşı koruma sağlıyor.
Budapeşte'deki Semmelweis Üniversitesi'nde tıbbi görüntüleme direktörü olan Dr. Pál Maurovich-Horvat, The Telegraph 'a verdiği demeçte hazır kahvenin bağırsaklardaki bakteri çeşitliliğini artıran bir antioksidan olan melanoidin içerdiğini ve bunun da hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabileceğini söyledi.
Hazır kahve akrilamid içerse de, öğütülmüş kahveye kıyasla daha fazla antioksidan içeriyor.
Bununla birlikte, filtre kahve ve espressoların sabah içilecek en sağlıklı kahveler olduğu düşünülüyor.
Öğütülmüş kahve çekirdekleri ve sıcak suyun kâğıt veya metal bir filtreden geçirilmesiyle elde edilen filtre kahve tüketiminin, kalp krizlerinin en yaygın nedeni olan arter hastalıklar üzerine etkilerini araştırmak için Norveç'te yirmi yıl boyunca 500.000 kişinin kahve alışkanlıkları incelendi. Bu araştırma ile günde dört fincan filtre kahve içmenin bu kalp sağlığı üzerinde olumlu etkisi olduğu tespit edildi.
Ayrıca Cappuccino, latte ve flat white gibi espresso bazlı kahvelerin beynimiz için faydalı olduğu ve Alzheimer riskini azalttığı düşünülüyor.
İtalya’da 2023'te yapılan bir araştırma, espressodan elde edilen bileşenlerin tau proteininin birikmesini önlediği bulundu. Bu protein, Alzheimer hastalığı ile ilişkilendirilir.
Bu bulgular, Alzheimer hastalığı tedavisinde yeni yaklaşımlar geliştirmek için umut verici olsa da bu sonuçların vücutta nasıl bir etkiye sahip olacağı hakkında daha fazla araştırma gerekir.
Araştırmalar ayrıca kafeinin amiloid birikimini azalttığını ve beyindeki enflamasyon ve hücre ölümünü azalttığını, bunun da demans riskini azaltabileceğini göstermiştir.
Ancak Alzheimer's Society bunun insanlarda değil sadece farelerde kanıtlandığını, yani bağlantının hala kesin olmadığını açıklıyor.