Güncelleme Tarihi:
Kahve kimimiz için sabah uyanmanın yolu, kimimiz için daha verimli çalışmanın ilacı, kimimiz için de yeme içme kültürünün vazgeçilmez bir parçası. Tabii bir de sağlık boyutu var işin... Araştırmalar, kahve içmeyenlere kıyasla içenlerin daha uzun yaşadığını, Tip 2 diyabet, Parkinson, kardiyovasküler hastalıklar ve belli kanser türlerine yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.
George Washington Üniversitesi Milken Enstitüsü Kamu Sağlığı Okulu'nda egzersiz ve beslenme bilimleri alanında dersler veren Dr. Rob van Dam, "Sonuç itibarıyla kahvenin faydasının zararından daha fazla olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
Ancak sabah kahvesi, yemek sonrası, akşam keyfi derken haddinden fazla kahve tüketiyor olabilir miyiz? Aşırı kahve tüketiminin belirtileri nelerdir? Uzmanlar tek tek anlattı...
Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Okulu'da önleyici tıp dersleri veren Dr. Marilyn Cornelis, "Kahve birçoğu sağlığı etkileme potansiyeline sahip binlerce kimyasal bileşik içerir" dedi. Kahvenin aynı zamanda en güçlü kafein kaynaklarından biri olduğuna dikkat çeken Cornelis, aşırı tüketimle alakalı risklerin çoğunun sebebinin de bu olduğunu belirtti.
Buffalo Üniversitesi'nde egzersiz ve beslenme bilimleri uzmanı olarak görev yapan Dr. Jennifer Temple, "Çok fazla kafein tüketmek kalp çarpıntısına, sinirliliğe, kaygıya, mide bulantısına ve uyku sorunlarına yol açabilir" uyarısında bulundu.
Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nde acil tıp dersleri veren tıbbi toksikolog Dr. Adrienne Hughes ise "Aşırı kafein tüketimi ayrıca baş ağrılarına, asit reflüsüne hatta belli bir seviyenin üzerinde titremelere veya kusmaya dahi yol açabilir" dedi.
"Birçok kişi vücutlarının kafeine verdiği tepkilerin oldukça farkında" diyen Dr. Cornelis, aşırı tüketim semptomları ortaya çıkmaya başlar başlamaz kahve tüketimini azaltmanın yaygın bir davranış olduğunu vurguladı.
Dr. Hughes bu nedenle kahve içmenin yan etkilerinin tehlikeli yerlere vardığı durumların çok nadir olduğunu belirterek, "Aşırı dozda kafein alımı genellikle tozlar ya da takviyeler gibi konsantre ürünlerin çok kısa süre içinde çok fazla tüketiminden kaynaklanır" diye konuştu.
Hughes, "Çoğu örnekte, ölümcül sonuçların ortaya çıkması için en az 10.000 miligram kafein tüketmeniz gerekir. Bu da kahvenin gücüne göre 50 ila 100 fincan kahveye denk gelir" ifadelerini kullandı.
Dr. Hughes, kafeinin özellikle düzenli tüketmeyen kişilerde tansiyonu ve kalp atış hızını kısa süreli olarak artırabileceğini de hatırlattı. Ancak kafeinin bu etkisi genelde zarar olarak görülmüyor. Dahası araştırmalar, düzenli kahve tüketmenin uzun vadede tansiyonu veya anormal kalp ritmi riskini artırıyor gibi görünmediğine işaret ediyor.
Bununla birlikte kalp ritmi sorunlarınız varsa veya kafein tükettikten sonra çarpıntı hissediyorsanız, kafeinin etkilerine karşı hassasiyetiniz yüksek olabilir. Dr. Hughes, bu durumdaki kişileri, alışkın olduklarından fazla kahve tüketmemeleri ve kafein takviyeleri ya da enerji içecekleri gibi konsantre kaynakları büyük dozda almamaları konusunda uyardı.
Dr. van Dam ise hamileyken çok fazla kafein tüketmenin düşük riskini artırabileceğine dair çalışmalar olduğunu belirtti.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) yönergelerine göre, birçok yetişkin için günde 400 miligram kafein tüketimi güvenli kabul ediliyor. Bunu 4 kupa filtre kahve, 6 shot espresso veya 6 fincan Türk kahvesi olarak düşünebilirsiniz. Ancak Amerikan Kadın Doğum Uzmanları Birliği, hamilelerin günde 200 miligramdan fazla kahve içmemesini tavsiye ediyor.
Bununla birlikte fincan büyüklüklerinin ve farklı türde kahvelerin kafein miktarının çeşitlilik gösterdiğini de akılda tutmakta fayda var. FDA'e göre ortalama bir kupada 80 ila 100 miligram kafein bulunuyor. Ancak farklı markaların farklı ürünlerinin kafein oranları çeşitlilik gösteriyor.
Kafein ayrıca bazı çaylarda, gazlı içeceklerde, bitter çikolatalarda, baş ağrısı ilaçlarında ve çeşitli enerji ve sporcu içeceklerinde de bulunabiliyor.
Bununla birlikte Dr. van Dam, 400 miligram uyarısının çoğu yetişkin için makul olduğunu vurguladı. Üstelik bu miktar, araştırmalara göre, kahvenin rahatsız edici yan etkilerini yaşamadan sağlığa olan faydalarını alabilmek için gerekli miktarla da örtüşüyor. Özetle günde 2 ila 4 kupa kahve ne eksik ne fazla tam olması gereken miktar kabul ediliyor.
Ne var ki Dr. van Dam, herkesin kafeini vücuttan farklı şekillerde attığını da vurguladı. Bir başka deyişle 400 miligram kafein bir kişiye çok fazla gelip rahatsızlık yaratabilirken, başka bir kişiye her gün bu kadar kafein alsa da herhangi bir yan etki yaşamayabiliyor.
Dr. Cornelis, "Genlerinize bağlı olarak kafeinin yarım dozunun kanınızdan temizlenmesi 2 ila 10 saat alabilir" dedi. 10 saate yaklaşan kişilerde, öğleden sonra içilen bir espresso, uyku sorunlarına yol açabilirken, kafeini daha hızlı metabolize eden kişiler sorun yaşamıyor.
Tütün ürünleri içmek de kafeinin metabolize edilme hızını artırabiliyor. Bu nedenle sigara içenler, uyanık kalmak için daha fazla kafein tüketmeye ihtiyaç duyuyor. Dr. van Dam ayrıca hamileliğin ve doğum kontrol haplarının da kafeinin metabolize edilmesini yavaşlatabileceğini söyledi.
Dr. Temple, "Nihayetinde önemli olan vücudunuzu dinlemek" dedi ve ekledi: "Eğer midenizin bulanmaya başladığını ya da gergin veya kaygılı olduğunuzu hissediyorsanız, kafeini azaltmayı düşünebilirsiniz. Uyku sorunları yaşıyorsanız, kesinlikle kafeini azaltın" dedi.
The New York Times'ın "How Much Coffee Is Too Much Coffee?" başlıklı haberinden derlenmiştir.