Eğer güne enerjik bir başlangıç yapmak istiyorsanız bunun ilk şartının güçlü bir kahvaltı olduğunu unutmayın. Kahvaltı iyi beslenmenin anahtarı, “olmazsa olmaz” ön şartıdır. Hangi yaşta olursanız olun vücudunuz güne lezzetli ve dengeli bir kahvaltı ile başlamak ihtiyacındadır. Nedeni şu...
Kurabiye, cips, meyve, kuruyemiş, kek, süt, patlamış mısır, çikolata... Pek çoğumuz atıştırmalıklara dayanamıyoruz! Kimimiz az, kimimiz çok yiyoruz ama ağzımıza bir şeyler atmadan duramıyoruz. Peki, bu yararlı mı zararlı mı? Az mı atıştırmalı yoksa sık sık mı? Neyi ne kadar yemeli? Diyetisyen Ceren İşeri atıştırmalıkların ve onları yeme sıklığının kişilere özel olarak belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Psikolog Dr. Hilal Çerçel, pandemi döneminde çok sık yemeye başlayan ama az hareket eden çocuklar konusuna dikkat çekiyor.
#AtıştırmakAhmet Hamdi Tanpınar’ın dediğine göre ‘Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalayıp kendi âlemine taşır ya da sonuna kadar ona yabancı kalırsınız’. Üstada katılmamak ne mümkün! Şehre adımınızı atar atmaz tarihi atmosferinden mutfağına Konya sizi sarıp sarmalar, içine alır ve kendi âlemine doğru yola çıkarır...
#KonyaZaman doğadaki her şey gibi bizi de eskitiyor. Zaten yaşlanma da bu “bozuşma” veya “paslanma”dan kaynaklanıyor. “Bozuşma”nın farklı sebepleri var. Birazı kronik iltihaplanma, birazı serbest radikal saldırıları, birazı da genetik mirasla ilgili. Ana içeriğini bu üçlünün oluşturduğu “yaşlılık çorbası”nın içine bir tutam uyku, bir tutam stres sorununu da ekleyebiliriz. Çorbanın hep ıskaladığımız, sürekli pas geçtiğimiz çok önemli bir “vazgeçilmezi” daha var: Aktivite azlığı!
#Osman MüftüoğluTüm dünyada hızla moda olan ‘Lezzet Turizmi’, kısa bir süre sonra Türkiye’nin kapısını da çalacak. Onun için kentler şimdiden hazırlıklara başlamalı. Yemek denince bütün parmaklar Gaziantep’i gösterse de, Türkiye’nin dört bir yanında öne çıkmamış birçok ‘çok lezzetli’ mutfak bulunuyor. Bu hafta size 2016 yılında tadına bakmanız gereken 10 kentin mutfağını tanıtmaya çalışacağım.
#Anadolu LezzetleriOkullar açılırken uzmanlar aileleri uyarıyor: Çocuklara abur cubur yerine kuruyemiş ve meyve yedirin. Diş sağlığı çok önemli. Dersler yoğunlaşmadan kontrollerini yaptırın. Çocuklarda dil ve konuşma bozuklukları öğrenmeyi olumsuz etkilediğinden, öğretmenlerle işbirliği içinde olarak sorunu çözmeye çalışın.
#Okul“Sizi bekleyen işlerin ağırlığı altında kimi zaman eziliyor, bunalıyorsanız; aileniz, arkadaşlarınız veya meslektaşlarınızla ilişkiniz, olmasını istediğiniz kadar iyi değilse; ayrıca biraz kilo vermek istiyorsanız bu kitap sizin için biçilmiş kaftan.” Hilly Janes ‘Hayatınızı değiştirecek 120 karar: Sütlü mü Köpüklü mü’ kitabını böyle tanıtıyor. Denemekten ne çıkar diyorsanız buyrun okuyun.
Genelde en çok akşam yemeğine özeniriz, akşam sofralarını daha bir severiz ama beslenme açısından en değerli öğünümüz kahvaltıdır. Çünkü 7-8 saatlik bir açlıktan sonra, güne yeni başlayan vücudumuzun enerjiye gereksinimi vardır ve bu enerji ancak güzel ve güçlü bir kahvaltı ile alınır.
Geçen haftanın magazin gündemi, boşanmak için mahkemeye başvuran evli bir çift arasında yaşanan “HPV enfeksiyonu” tartışmasıydı. Tartışmadan çıkarılacak çok önemli bir ders var: HPV enfeksiyonu bizde de yaygın cinsel hastalıklardan biri. HPV virüsüyle oluşan siğiller bir tür enfeksiyon.
Pek çok kişi Ramazan'da şişmanladığından yakınıyor. Bilinçsizce yapılan beslenme hataları, gün boyu bir şey yenmemesine rağmen kilo aldırıyor. İftar ve sahur mönülerinde uzmanların önerilerine kulak verirseniz, Ramazan'dan zayıflamış olarak çıkabilirsiniz.
#Zayıflama / Diyet