Güne kahvaltıyla başlayın

Eğer güne enerjik bir başlangıç yapmak istiyorsanız bunun ilk şartının güçlü bir kahvaltı olduğunu unutmayın. Kahvaltı iyi beslenmenin anahtarı, “olmazsa olmaz” ön şartıdır. Hangi yaşta olursanız olun vücudunuz güne lezzetli ve dengeli bir kahvaltı ile başlamak ihtiyacındadır. Nedeni şu...

Haberin Devamı

Bir önceki son yemeğinizi bir önceki akşam saatlerinde yediniz. Bedeniniz akşamın geri kalanında ve uykunuz süresince o yemekteki enerjiyi kullandı. Sabah uyandığınızda geçmiş gününüzün en uzun açlık dönemini yaşamış olarak kalktınız, kan şekerinizin sabah aç karna günün en düşük seviyelerinde olmasının sebebi de zaten budur.
Enerjiniz en alt düzeye indi, deponuzdaki yakıt -şeker- neredeyse bitme noktasına geldi. Bol miktarda enerji harcayacağınız, yani ciddi miktarlarda enerjiye ihtiyaç duyacağınız kocaman bir gün sizi bekliyor. Düşünecek, yazacak, çizecek, güç, kuvvet harcayacak işleriniz olacak. Yemek yapacaksınız, ev temizleyeceksiniz ve koşturacaksınız. Kısacası koca bir gün enerjiye ihtiyaç duyacaksınız.
Bu enerjiyi hem nicelik, hem nitelik olarak en iyi düzeylerde karşılamanız şart. Ayrıca gece boyunca enerjinizi karşılayan kaslarınızın içinin yeniden glukojen ile doldurulması bakımından da güçlü bir kahvaltı yapmanız gerekiyor.
KAHVALTIDA NE YEMELİ?
Özetle sağlıklı beslenmenin ilk şartlarından biri güne iyi bir kahvaltı ile başlamaktır. Kahvaltıyı elma, nar, portakal veya diğer meyve sularıyla zenginleştirmek, taze meyvelerle lezzetlendirmek, peynir, zeytin yanında, salatalık, domates, yeşilbiber gibi sebzeleri ihmal etmemek ve sık sık kahvaltı gevrekleri eklemek gerekiyor. Menemen de mükemmel bir seçenek. Çökelek, lor peyniri ise harika zenginliklerimiz.
Araştırmalar sabah kahvaltısı yapanların daha az kilo aldığını, kilo kontrolünde daha az zorlandığını gösteriyor. Düzenli kahvaltı yapanlarda hipoglisemi ihtimali düşüyor. Bellek sorunları, odaklanma güçlükleri daha az görülüyor. Kansızlık, iştahsızlık, yorgunluk gibi problemlere daha seyrek rastlanıyor.
Kısacası sağlıklı biri olmak için kahvaltıyı ihmal etmemek şart. İster bir dilim ekmek-bir parça peynir, ister bir bardak süt-bir iki parça bisküvi, isterseniz bol sebzeli mükemmel bir omlet yiyin ama her sabah düzenli kahvaltı etmeyi sakın ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Öğle yemeği de güçlü olmalı
Artık sadece çalışanlar değil ev kadınları da öğle yemeklerini dışarıda yemeye başladı. Ancak dışarıda yemek yerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var:
1. Hangi yemeği yerseniz yiyin, içinde daha az yağ, şeker, tuz olmasına özen gösterin.
2. Yağlı besinlerin aynı zamanda daha fazla kolesterol anlamına geldiğini unutmayın.
3. Özellikle hazır besinlerde bulunan yağların daha çok doymuş yağ ya da trans yağ ihtiva etmeleri ihtimali vardır. Doymuş yağların ve trans yağların ciddi birer damar düşmanı olduklarını unutmayın.
4. Hazır besinlerin daha az posa, vitamin ve mineral içerdikleri aklınızda olsun.
5. Lokantalar, fast food dükkânlarından daha sağlıklıdır. Yemek çeşidi çok olan bir lokantada sağlıklı bir yiyecek sipariş etme şansınız yükselir.
6. Yemek siparişinizi verirken daha küçük porsiyonlar sipariş etmeye dikkat edin.
7. Kremalı çorbalar yerine sebze çorbalarını tercih edin.
8. Hazır salata sosları ve mayonez yerine, limon, sirke, balzamik kullanın.
9. Eğer ayaküstü atıştırılan bir yiyecek sipariş verecekseniz daha az yağ ve kalori içerenleri seçmeye çalışın.
10. Alkol kullanmamaya, protein ağırlıklı bir öğün oluşturmaya, sofradan biraz aç kalkmaya çalışmanızda da fayda var.

Haberin Devamı

Akşamları az yiyin
Özellikle ellili yaşlardan sonra akşam yemeklerinizi hafifletin. Küçük bir parça protein ve sebze ağırlıklı bir karbonhidrat doğru bir seçimdir. Zeytinyağını da akşamlara kaydırabilirsiniz. Akşam alkol alımınızı azaltın. Akşam yemeğini erken yiyin. Uykudan iki saat önce hafif bir ara öğün alabilirsiniz. Bu sütlü bir tatlı veya ölçülü miktarda kuruyemiş ya da meyve olabilir.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları