El Pancho karakterinin yaratıcılarından Papier Atelier, Şerbetçi sergisiyle karşınızda. Diğer yandan sosyal mesafemizi koruyarak evde kaldığımız bugünlerde gerçekleşen sergi evlerimize de geliyor; çünkü söz konusu çalışma iPad Pro ve iMac üzerinde AR teknolojisi kullanılarak yapıldı.
#ArDeniz Yılmaz ve Türker Akman, “Papier Atelier” adını verdikleri atölyelerinde 2012 yılından beri kâğıttan heykeller yapıyor. Belirli temalarda kişiye özel kâğıttan heykel çalışmaları yapan Papier Atelier ekibi, kâğıda farklı bir boyut ve anlam kazandırıyor. Kâğıt heykellerin en önemli özelliklerinden bir diğeri kolektif yaratıcılıktan beslenmesi. Görselliği, formu ve farklı malzemesiyle izleyiciyi İlhan Erşahin’den Woody Allen’a uzanan farklı karakterler ve konseptlerde kâğıt maket tasarımlarıyla buluşturuyorlar. Papier Atelier ekibini ve işlerini daha yakından tanımak için onlarla konuştuk:
#Papier Atelier2002 yılından günümüze faaliyetine devam etmekte olan Barbare Bağları ve Barbaros Bağ Evi, İstanbul’a yaklaşık 2 saat mesafede Tekirdağ’da bulunan huzurlu bir yer. Can Topsakal’ın kuruculuğunda hayata geçen Barbare Bağları, organik, biyodinamik ve sürdürülebilir tarım anlayışıyla hareket ediyor. Bağların kalbinde yer alan Barbare Studio ise Celine Topsakal kuruculuğunda 2024 yılı içinde ilk misafir sanatçı/küratör projesini başlattı. Bu projenin T. Melis Golar küratörlüğünde açılan ve Leyla Bayrı’nın sergi koordinatörü olduğu ilk sergisi “Yer Duygusu” 14 Eylül’de Barbare Bağları’nda izleyicilerle buluştu.
#Barbare StudioBugün, bir milletin küllerinden yeniden doğduğu 30 Ağustos Zafer Bayramı... 30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin başarıyla sonuçlandığı bu kutlu günde Hürriyet okurları için verilen özel izinle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’i gece sessizliğinde ışıklar içinde görüntüledik.
#30 Ağustos Zafer BayramıBorusan Contemporary, Perili Köşk’te çocuklar için farklı yaş gruplarına özel eğlenceli ve öğretici atölyeler gerçekleştiriyor. Atölyelerde çocuklar farklı boyama teknikleri kullanacak, doğadan ilham alacak, soyut sanatla tanışacak ve kendi özgün yapıtlarını oluşturacaklar.
#Borusan ContemporaryRüsselsheim Uluslararası Kültür Festivali kapsamında düzenlenen yeni bir etkinlikte sanatın değişik kolları ve tatları izleyiciyle buluşacak. Şenlikte İzel Erkson-Hendek’in tabloları da ‘Mein Gesichtfeld’ (Gözüme Takılan Hayat) başlığı altında sergilenecek
#Almanyaİzlediğiniz film, reklam ya da dizinin bir sahnesinde erimeyen dondurma ya da uzay gemisi görürseniz bunun mimarı Gonca Dicle Akça Gonca olabilir. Zira o, Türkiye’deki sayılı prop sanatçılarından biri. Tiyatro, sinema, TV ve diğer canlandırma projelerinde kullanılan nesneleri tasarlayan ve yapan Gonca, prop yapımında daha ilginç ve yenilikçi çalışmalar ortaya koymayı hedefliyor.
#1Tıpkı Türk filmlerindeki gibi başlamıştı aşkları. Bir yanda zengin bir ailenin oğlu, diğer yanda aşçı babanın güzeller güzeli kızı. Ancak bu peri masalı, nikâh masasında değil kan donduran bir vahşetle bitmişti. Münevver Karabulut cinayeti vicdanımızda öyle derin yara açtı ki 14 yıl geçmesine rağmen kapanmıyor. Son olarak da bir fotoğraf karesiyle kanadı... O dönem olayları adım adım takip eden Hürriyet İstihbarat Müdürü Eyüp Serbest, cinayetin anatomisini çıkardı...
#Münevver KarabulutAkaretler’deki Vision Art Platform’da 17 Ocak’ta tek gecelik özel bir sergi düzenlendi. Sanatçı Sefa Çakır’ın “HUY” isimli işi galerinin giriş katındaki duvarı tamamen kaplarken, geceye katılan davetli ve koleksiyonerler uzun uzun Çakır’ın işine bakarak kendi çıkarımlarını, hissettiklerini paylaştı.
#Sefa ÇakırSanatçı Seçkin Pirim’in uzun aradan sonra Dirimart’ta açtığı yeni solo sergisi ‘İnziva’, dünyevi hayattan inziva mekânına geçişi sağlayan bir kapı görevini üstleniyor. ‘Ben neredeyim?’, ‘Nereye gidiyorum?’, ‘Ne yapmalıyım?’ gibi sorular üzerine inşa edilen sergide heykel ve kâğıt işlerine yer veren Pirim, “Şu anda içinde olduğumuz kaotik dünya düzenine birazcık da olsa ‘Dur’ deme sergisi bu” diyor.
#Seçkin PirimTeknolojinin gelişimiyle birlikte film endüstrisinde görsel efektlerle hazırlanan yapımlar bir yandan seyircilerine görsel şölenler yaşatırken, inanması zor sahnelerin oldukça gerçekçi tasarımıyla da kendisine hayran bırakmaya devam ediyor. İşte birbirinden etkileyici ve iz bırakan dünyaca ünlü birçok filmin efektlerinin yapımında, çok uluslu Gradient Effects’in kurucusu Olçun Tan ve Türkiye’deki ekibinden Deniz Özemre’nin de imzası var.
#Olçun TanŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul Bienali150’den fazla sanatçının 1000’e yakın eseri Trendyol Sanat ile Türkiye’nin dört bir yanındaki sanatseverlerle buluşuyor. Trendyol Sanat, sanatçılara eserlerini Türkiye’nin dört bir yanından sanatseverlerle buluşturmak için dijitalde bir alan açarken, sanatseverlerin de zaman ve mekândan bağımsız olarak sanata ulaşabilmelerini sağlıyor. Trendyol Sanat, bugün 150’den fazla sanatçının bine yakın eserini sanatseverlerle buluşturuyor. Sanatseverler, Trendyol Sanat üzerinden genç sanatçıları keşfetme ve onların eserlerini inceleme fırsatı buluyor.
#Sponsorlu İçerikHeykeltıraş İlhan Koman tarafından Akdeniz’den esinlenerek, Akdeniz için yaratılan bu nadide eser maalesef Akdeniz’i hiç görmemiş. Göçebe gibi 42 yıldır İstanbul’da bir oraya, bir buraya taşınıp duruyor. Akdeniz Heykeli’nin Antalya’ya getirilmesinin şehre önemli bir estetik katkı sağlayacağını düşünüyorum.Karpuzkaldıran Şelalesi’nin olduğu Düden Park’ın kalbine dikelim Akdeniz Heykeli’ni.
#ANTALYAÇöp denen malzemelerle robot tasarlayan da var elektrik kablolarıyla kız arkadaşının resmini yapan da... TEMSA Art projesi kapsamında, öğrenciler otobüs üretirken ortaya çıkan ve ağırlığı 1.5 tonu bulan atık ve hurda malzemelerle 20’nin üzerinde eser ortaya çıkardı.
#Mehmet Salih Göçemen